dinsdag 3 november 2015

Platenzaakstickers #212

Weer een "klinkende" plaat van
Radio Leo
Vierambachtsstraat 29-37
Telefoon 256700
Rotterdam-6

Op beschermhoes, Harry Davidson (and his Orchestra), LP, Those Were The Days, Columbia 33SX 1250 (Verenigd Koninkrijk, ??)

De Leo van Radio Leo was Leo Nobel. Leo had hart voor de zaak en voor zijn klanten: de sticker zat niet op de plaat, maar werd netjes op een beschermhoes geplakt, zodat de nieuwe eigenaar niks van de hoes af hoefde te peuteren, met alle risico's van dien. Weer een typisch voorbeeld van een winkel, die begon met radio's, het assortiment vervolgens uitbreidde met audio-apparatuur en daarbij hoorde ook de platen die daarop afgespeeld konden worden. Televisietoestellen werden later aan de man en vrouw gebracht. Radio Leo lijkt met recht aanspraak te kunnen maken op de breedste winkel in Rotterdam. Maar liefst vijf belendende winkelpanden had Leo, het hele stuk aan de Vierambachtsstraat tussen de Gerrit van de Lindestraat en de Van der Palmstraat. Het ligt voor de hand dat er minimaal eentje voor vinyl was ingeruimd. Een andere vermelding op de hoes duidt er op dat Leo ook platen die niet in Nederland werden uitgebracht in zijn collectie had om zijn klanten een zo breed mogelijk aanbod voor te schotelen.


Deze sticker is overduidelijk wel op de plaat geplakt. De missie van het bedrijf, Special Import Service, is duidelijk verbeeld in een combinatie van een wereldbol en een LP.

Op de website Nederland in beeld staan bij de Vierambachtsstraat in Rotterdam diverse vermeldingen van Radio Leo. Daaruit valt onder andere af te leiden dat Leo op een gegeven moment ook de Jaminvestiging verderop in de straat aan zijn imperium toevoegde om daar een fotohandel te beginnen. Vermeldenswaard is dat in de De Jaegerstraat, om de hoek, een snackbar zat die Jan Patat heette, dezelfde combinatie van voornaam en handelswaar, zij het in omgekeerde volgorde.
Waarschijnlijk was de uitbreidingsdrift van Leo zelfs dermate dat hij ook nog een winkel op de Coolsingel heeft gehad tegenover Dankers waarmee hij een verbond sloot, zoals blijkt uit sticker 190.

Toen de winkel over haar hoogtepunt heen was is Leo aan de Aelbrechtskade 28 C verder gegaan als Radio TV Leo Holding B.V.  Op 15 juli jongstleden werd die firma failliet verklaard.

(Deze bijdrage werd mogelijk gemaakt door Bjorn Graafland van Concerto) 

TOEVOEGING 3 NOVEMBER 2018

Weer een "klinkende" plaat van
Radio Leo
Vierambachtsstraat 29-31-33-35-37
Tel. 256700
Rotterdam 6

Op voorzijde hoes, Percy Sledge, LP, When a Man Loves a Woman, Atlantic 8125 (Verenigde Staten, 1966)

Nu een échte sticker van Radio Leo. De naam van de winkel is in kapitalen weergegeven op een notenbalk. Verder geen franje aan deze sticker in de vorm van muzieknoten of een mooi randje. Onderaan is duidelijk nog het kartelrandje te zien waarop de bestelgegevens stonden vermeld en dat bij verkoop werd afgescheurd om een nieuw exemplaar te kunnen bestellen. In tegenstelling tot de eerste sticker is deze rechtstreeks op de hoes geplakt en bevat bovendien nog de afzonderlijke nummers van de verschillende panden die Radio Leo aan de Vierambachtsstraat bezette.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten