maandag 31 oktober 2016

Platenzaakstickers #253

F. Verheij
Pannenstraat 8
Groesbeek
Radio-T.V.-Gram. Platen
Bandrecorders-Muziekinstrumenten

Op achterzijde hoes, Het Zaanlandse duo An en Jan, LP, Het Zaanlandse duo An en Jan, Philips 855809 XPY (Nederland, 1968)

Terwijl de rest van de wereld aan het bijkomen was van de 'Summer of Love' sloeg het echtpaar An en Jan Boon haar slag. Ook voor de echtelijke lieden zelf kwam het als een verrassing. 'Laten we maar gewoon doen, dan doen we gek genoeg. Na al die jaren nu die opwinding, ze lijken wel mesjogge'. Zo staat opgetekend op de achterzijde van de hoes, waar ook de sticker zit. Een optreden op het Loosdrechtse Cabaret der Onbekenden betekende de doorbraak voor het duo dat al sinds 1947 in Alkmaar en omgeving feesten en partijen opluistert. Voor het complete verhaal en discografie kun je terecht op de website van Zaanse pophistorie.

De langspeler is zelfs in het vlakbij Nijmegen gelegen Groesbeek in de platenschappen terug te vinden. Tijs Tummers stuurde me de sticker met een link naar de site van Groesbeek in oude prenten waar in het kort de geschiedenis van de winkel is terug te vinden. De familie F. Verheij-Wijers, nam het in 1911 gebouwde Hotelcafé-restaurant Kerkzicht na de oorlog over van de eerste eigenaar. Midden jaren vijftig sloten ze het horecadeel en begonnen een radio- en T.V.-winkel. Zoals de sticker duidelijk maakt, verkochten ze daarnaast ook vinyl en muziekinstrumenten. Een muziekwinkel in de volle breedte dus. Dit hielden ze tot 1974 vol, waarna ze de winkelruimte verhuurden aan de familie P. Janssen. Die veranderende van handelswaar en maakten er een 'Sjoe en Sport Shop' van. Vooralsnog heeft de familie Verheij wel een record op haar naam staan: de langste plakbandplatenzaaksticker!

Het prachtige pand staat er helaas niet meer, want het ging op 1 december 1989 in vlammen op. Op de plaats is nieuwbouw verrezen met winkelruimte en appartementen. De naam Kerkzicht bleef behouden.


Hotelcafé-restaurant 'Kerkzicht' 1925

woensdag 26 oktober 2016

Platenzaakstickers #252





Radio Centrum
Toonbeeld van beeld en toon
Pannekoekstraat 50
Tel. 129249
Rotterdam

Op hoes, Kinderkoor Zingende Jeugd, 7", Dikkertje Dap en andere kinderliedjes, Philips 318 175 PF (Nederland, 195?)

Weer een prachtige klassieke sticker met kartelrand. De tekst is geplaatst in een beeldscherm met aan de rechterkant een muzieknoot. Dit alles om de slogan 'toonbeeld van beeld en toon' extra te onderstrepen.

Radio Centrum zat aan de rand van het centrum en ondervond de meeste concurrentie waarschijnlijk van Van Daalen aan de Goudsesingel. Maar zoals de naam al aangeeft en de slogan benadrukt, hebben we hier met een winkel in audiovisuele apparatuur te maken, waarbij het vinyl slechts een leuke bijkomstigheid was. Toch geeft het nog maar eens aan dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig elke wijk wel een paar winkels had waar je vinyl kon kopen

maandag 17 oktober 2016

Platenzaakstickers #251

étincel
Passage Lemonnier 46
Tél. 23.54.70
Liège

Op hoes, Marie Laforêt, 7", Viens Viens, Polydor 2056 231 (België, 1973)

Het bewijs dat er meer te maken is van een ordinaire plakbandsticker, want dat blijft het uiteindelijk wel. Links zijn nog duidelijk de kartelrandjes zichtbaar van het apparaat waarop de tape bevestigd was. Bij de rechterkant is duidelijk meer fysiek geweld gebruikt. Zolang deze stickers plakken zijn ze met geen mogelijkheid van het hoesje te verwijderen.

Etincel was een begrip in Luik. De sluiting van de winkel in 2003 was nog net geen wereldnieuws. In Luik en omstreken stonden de kranten er in ieder geval vol van, zo is te lezen in een artikel van 22 december 2003 op LaLibre.be. Terwijl het vinyl weer terugkomt en de tweedehands platenzaken in Luik en omstreken goede zaken doen, moet Etincel de deuren sluiten. Volgens het artikel komt het allemaal doordat de cd-verkoop als gevolg van piraterij en internet dusdanig is teruggelopen dat er geen droog brood meer mee te verdienen valt. Dan had de heer Philippe de Magnée, destijds eigenaar van de winkel, het vinyl ook maar niet de deur uit moeten doen.

De in 2003 49-jarige De Magnée nam de zaak in 1988 van zijn ouders over. Hij was zo ongeveer in het magazijn aan de Passage Lemonnier geboren. Op het moment dat hij zijn winkel moet sluiten zijn er in Luik nog zeven onafhankelijke platenzaken. Behalve De Magnée ziet ook de heer Velaers zich in dezelfde tijd genoodzaakt zijn klassieke muziekwinkel te sluiten. Er zullen er vast nog meer gevolgd zijn in de jaren daarna. Het betekent bovendien dat er nog minimaal zes Luikse platenzaakstickers moeten zijn.

Waar de naam van de winkel vandaan komt, staat helaas niet in het artikel. De winkel lijkt een doorstart gemaakt te hebben als electronikawinkel in Hognoul ten noordwesten van Luik. In een soort van gouden gids van de regio op internet is de winkel terug te vinden. Het telefoonnummer is op twee vooraan toegevoegde cijfers hetzelfde gebleven.

TOEVOEGING 9 JUNI 2018





Etincel
Liège
Passage Lemonnier 46

Op achterzijde hoes, Les Chats Sauvages, 7", Twist à St-Tropez, Pathé EA 569 (Frankrijk, 1962)

Een voorganger van de bovenste sticker, deze inzending van Puchrocker. De heer Magnée blijkt een liefhebber van plakbandstickers. Deze voorganger is toch een stuk uitbundiger. Er is een sterretje als puntje op de i geplaatst en Etincel is in een ander lettertype dan de adresgegevens. Getuige de singles waar de stickers op zitten, had de winkel een gevarieerd Franstalig aanbod.

maandag 10 oktober 2016

Platenzaakstickers #250

't Discabinet
Trefpunt voor platenspeurders
Wagenstraat 73
Den Haag
Telefoon na 18 uur 833956

Op achterzijde hoes, Joe Jones, LP, Introducing The Psychedelic Soul Jazz Guitar Of Joe Jones, Prestige PRST 7557 (Duitsland, 1969)

Het mooiste van deze sticker die Jeroen van de Beek mij toestuurde is wel de ondertitel van de winkelnaam: Trefpunt voor platenspeurders. Al mag ook de naam van de winkel, vrij vertaald Platenkast, er ook wezen. Raadselachtig is waarom de winkel slechts na sluitingstijd telefonisch bereikbaar was. Het meest voor de hand liggende is dat de eigenaar alleen thuis een telefoonaansluiting had. Dat hij hart voor zijn zaak had moge duidelijk zijn: overdag in zijn winkel te vinden, daarna telefonisch altijd nog bereikbaar voor de platenspeurders.
Op het overzicht van Haagse platenzaken van André Tapir is de winkel ook terug te vinden, maar dan onder de naam Diskabinet. Er is daar ook sprake van een filiaal in de Javastraat op nummer 122 en een ander telefoonnummer. Eigenaren/beheerders van de winkels waren Henny en Martha Weijn.

Naar aanleiding van het overlijden van Martha op 18 september 2010 schreef Cor Gout een stukje over de winkel op het blog Keep (it) Swinging. Haar man Henny was al in 1999 overleden en alleen het filiaal aan de Javastraat was nog in gebruik. Martha werd in de winkel aan de Javastraat geassisteerd door haar dochter Franny

In hetzelfde stuk is te lezen dat Martha haar carrière als platenverkoopster in 1954 begon bij Sprenger's (sticker volgt). Daar heeft ze zeven jaar gewerkt, waarna ze bij Record House (sticker nog niet aanwezig) werkte voor ze samen met haar man in 1969 een eigen zaak begon aan de Wagenstraat. In 1977 werd het filiaal in de Javastraat geopend en sloot de vestiging aan de Wagenstraat. Met het overlijden van Martha in 2010 hield de winkel op te bestaan. Voor wie het verhaal van Cor Gout op het blog nog niet lang genoeg is, in het boek En dan nu de polonaise, muziek in Den Haag en Scheveningen is een uitgebreid interview met Martha Weijn te lezen (redactie Cor Gout, John van Markwijk, Harry Zevenbergen; Den Haag: uitgeverij Trespassers W, 2008).

Bij het stuk van Gout staat ook een foto van het filiaal aan de Javastraat waar op de winkelruit te lezen is: 'Ook de LP doet bij ons nog mee'. Het vinyl is door het echtpaar Weijn nooit in de steek gelaten.

Discabinet aan de Javastraat in Den Haag (foto: Patrick van Griethuysen)



TOEVOEGING 10 JANUARI 2018


Op achterzijde hoes, LP, The World of Steam, Argo SPA 103 (Verenigd Koninkrijk, 1970)

De tekst op deze sticker, die Harry Prenger me stuurde, is identiek aan die op het gele exemplaar hierboven, op het telefoonnummer na en het tijdstip van bellen dat hier is uitgeschreven naar 18.00 uur in plaats van 18 uur. Zou het echtpaar Weijn er een nummer bijgenomen hebben om de telefoontjes van de platenspeurders te onderscheiden van privégesprekken? 


zondag 2 oktober 2016

Platenzaakstickers #249






Domus Imago
Copenhagen

Op hoes, Edvard Brink, 7", Edvard Brinks Jubilaeumskavalkade, Odeon DSOK 505 (Denemarken, 195?)

De eerste Scandinavische platenzaaksticker in dit blog. Gevonden in de kringloopwinkel in Amsterdam. Ik vraag me dan altijd af hoe zo'n plaatje hier terechtgekomen is. Meegenomen van vakantie? En wie komt er dan op het idee om een jubileumsingle van de Deense dirigent Edvard Brink mee te nemen?
Het heeft er trouwens alle schijn van dat vinyl in deze winkel in Kopenhagen slechts tweede garnituur was. Vrij vertaald hebben we te maken met 'het huis van het beeld'. En niet alleen de naam ook de afbeelding waar de naam van de winkel overheen is gedrukt wijst met zijn beeldbuisvorm op een winkel gespecialiseerd in televisietoestellen. Wellicht werden daar dan ook radio's en grammofonen verkocht. Pas in derde instantie kwam daar dan vinyl bij.
Ook in Denemarken was men blijkens deze sticker bekend met de klassieke platenzaaksticker: zwarte belettering op een goud- of zilverkleurige achtergrond.