Op voorzijde hoes, Joachim Ngoi et Les Troubadours du Roi Baudouin, 7", Missa Luba, Philips 428.138 PE (Nederland, 1958)
Niet echt een sticker, maar meer een krasplaatje dat op het hoesje is aangebracht, vergelijkbaar met die van Record Rendez Vous in Amsterdam. Voor mij als geboren Westbrabander geen onbekende, deze vondst in een Kringloopwinkel ter plaatse, maar voor de niet-streekgenoten hieronder verder bewijsmateriaal dat deze winkel in Bergen op Zoom zat.
Radio Crusio
De grootste keuze... de beste service
Grote Markt 36 - Tel. 01640-4350
Bergen op Zoom
Op achterzijde hoes, Concertgebouworkest o.l.v. Dolf van der Linden, 7", Muziek 1960: populaire hoogtepunten op-de-plaat van 1960, CCGC PR 101 (Nederland, 1960)
De stempel zit op een single die ter gelegenheid van de platenweek voor slechts 1 gulden aangeschaft kon worden. Op de hoes is een wit vlak vrijgelaten waar de winkel waar de single verkocht werd een stempel aan kon brengen.
Een bekende naam in Bergen op Zoom, Crusio. Behalve Radio Crusio kende de stad een autobedrijf met dezelfde naam en is er nog steeds IJssalon Crusio. Maar hier gaat het natuurlijk om Radio Crusio aan de Grote Markt. Een terugkerend fenomeen op dit blog, de radiowinkel die ook vinyl verkoopt. Crusio begon aan de Antwerpsestraatweg en opende later een filiaal aan de Grote Markt. Beide adressen zijn te vinden op onderstaande advertentie uit de Eendrachtbode van 3 november 1961.
Ik heb de indruk dat op de Antwerpsestraat uitsluitend audio-apparatuur te koop was en ter reparatie kon worden aangeboden en dat alleen het filiaal op de Grote Markt vinyl in het assortiment had.
Het filiaal van Radio Crusio op de hoek van de Grote Markt en de Fortuinstraat
Een advertentie van 5 jaar later laat zien dat er dan inmiddels ook een filiaal aan de Papaverweg is.
Daar wordt bovendien melding gemaakt van een 'speciale showroom voor de huisvrouw' aan de Antwerpsestraat. Ook blijkt er nog een speldje van Radio Crusio te zijn.
Op de website westpoint is onder de geschiedenis van Westbrabantse platenzaken het volgende citaat over Radio Crusio te vinden.
'In de jaren zestig verbreedde mijn muzikale smaak naar pop en jazz. Dat betekende bij mij Frank Zappa, Beatles (dubbele witte), Pink Floyd, Charles Mingus en John Coltrane. En Soft Machine niet te vergeten. De beste deskundige op dit gebied, vooral jazz maar ook moderner klassiek, werkte bij Crusio, op de hoek bij de Draak, het heet nu Hemingway geloof ik.
Beneden verkochten ze witgoed en de muziek zat boven, een kleine winkel, maar met een smaakvolle voorraad en de platenverkoper/deskundige wist ook moeilijk verkrijgbare platen te bestellen. Daar heb ik toch een aantal juweeltjes weggehaald.'
In tegenstelling tot het filiaal van Van Boxtel op de andere hoek van de Grote Markt waar alleen top40 singles werden verkocht, had Radio Crusio dus een speciale vinylafdeling met een breed assortiment. Bij mijn weten is Radio Crusio in de jaren zeventig van de Grote Markt verdwenen, waarschijnlijk vanwege de concurrentie van witgoedketens als Van Boxtel. Voor vinyl konden de liefhebbers toen inmiddels terecht bij De Waterput, die nog steeds in Bergen op Zoom zit, met een vinylafdeling!
Speciale aandacht verdient in dit geval ook de single waar de stempel op zit. Het betreft een single ter gelegenheid van de eerste 'week van de grammofoonplaat' in 1960. De week werd afgesloten met het Grand Gala du Disque waarop de eerste Edisons werden uitgereikt. In die week konden voor het bedrag van 1 gulden twee geschenken worden aangeschaft, een populaire en een klassieke single. Op de achterkant van de single wordt melding gemaakt van een bijzondere platenbon.
Voor de gelegenheid kreeg iedereen die een platenspeler kocht een platenbon met daaraan een plaatje bevestigd dat direct bij thuiskomst op de pick-up afgespeeld kon worden. Bovendien is, als men het hoesje van het singletje uitklapt een korte geschiedenis 'Van wasrol tot LP' afgedrukt.