woensdag 28 februari 2018

Platenzaakstickers #310

Radio Crusio

Op voorzijde hoes, Joachim Ngoi et Les Troubadours du Roi Baudouin, 7", Missa Luba, Philips 428.138 PE (Nederland, 1958)

Niet echt een sticker, maar meer een krasplaatje dat op het hoesje is aangebracht, vergelijkbaar met die van Record Rendez Vous in Amsterdam. Voor mij als geboren Westbrabander geen onbekende, deze vondst in een Kringloopwinkel ter plaatse, maar voor de niet-streekgenoten hieronder verder bewijsmateriaal dat deze winkel in Bergen op Zoom zat.

Radio Crusio
De grootste keuze... de beste service
Grote Markt 36 - Tel. 01640-4350
Bergen op Zoom

Op achterzijde hoes, Concertgebouworkest o.l.v. Dolf van der Linden, 7", Muziek 1960: populaire hoogtepunten op-de-plaat van 1960, CCGC PR 101 (Nederland, 1960)

De stempel zit op een single die ter gelegenheid van de platenweek voor slechts 1 gulden aangeschaft kon worden. Op de hoes is een wit vlak vrijgelaten waar de winkel waar de single verkocht werd een stempel aan kon brengen.
Een bekende naam in Bergen op Zoom, Crusio. Behalve Radio Crusio kende de stad een autobedrijf met dezelfde naam en is er nog steeds IJssalon Crusio. Maar hier gaat het natuurlijk om Radio Crusio aan de Grote Markt. Een terugkerend fenomeen op dit blog, de radiowinkel die ook vinyl verkoopt. Crusio begon aan de Antwerpsestraatweg en opende later een filiaal aan de Grote Markt. Beide adressen zijn te vinden op onderstaande advertentie uit de Eendrachtbode van 3 november 1961.


Ik heb de indruk dat op de Antwerpsestraat uitsluitend audio-apparatuur te koop was en ter reparatie kon worden aangeboden en dat alleen het filiaal op de Grote Markt vinyl in het assortiment had.

 Het filiaal van Radio Crusio op de hoek van de Grote Markt en de Fortuinstraat

Een advertentie van 5 jaar later laat zien dat er dan inmiddels ook een filiaal aan de Papaverweg is.


Daar wordt bovendien melding gemaakt van een 'speciale showroom voor de huisvrouw'  aan de Antwerpsestraat. Ook blijkt er nog een speldje van Radio Crusio te zijn.



Op de website westpoint is onder de geschiedenis van Westbrabantse platenzaken het volgende citaat over Radio Crusio te vinden. 
'In de jaren zestig verbreedde mijn muzikale smaak naar pop en jazz. Dat betekende bij mij Frank Zappa, Beatles (dubbele witte), Pink Floyd, Charles Mingus en John Coltrane. En Soft Machine niet te vergeten. De beste deskundige op dit gebied, vooral jazz maar ook moderner klassiek, werkte bij Crusio, op de hoek bij de Draak, het heet nu Hemingway geloof ik.
Beneden verkochten ze witgoed en de muziek zat boven, een kleine winkel, maar met een smaakvolle voorraad en de platenverkoper/deskundige wist ook moeilijk verkrijgbare platen te bestellen. Daar heb ik toch een aantal juweeltjes weggehaald.' 
In tegenstelling tot het filiaal van Van Boxtel op de andere hoek van de Grote Markt waar alleen top40 singles werden verkocht, had Radio Crusio dus een speciale vinylafdeling met een breed assortiment. Bij mijn weten is Radio Crusio in de jaren zeventig van de Grote Markt verdwenen, waarschijnlijk vanwege de concurrentie van witgoedketens als Van Boxtel. Voor vinyl konden de liefhebbers toen inmiddels terecht bij De Waterput, die nog steeds in Bergen op Zoom zit, met een vinylafdeling!

Speciale aandacht verdient in dit geval ook de single waar de stempel op zit. Het betreft een single ter gelegenheid van de eerste 'week van de grammofoonplaat' in 1960. De week werd afgesloten met het Grand Gala du Disque waarop de eerste Edisons werden uitgereikt. In die week konden voor het bedrag van 1 gulden twee geschenken worden aangeschaft, een populaire en een klassieke single. Op de achterkant van de single wordt melding gemaakt van een bijzondere platenbon.


Voor de gelegenheid kreeg iedereen die een platenspeler kocht een platenbon met daaraan een plaatje bevestigd dat direct bij thuiskomst op de pick-up afgespeeld kon worden. Bovendien is, als men het hoesje van het singletje uitklapt een korte geschiedenis 'Van wasrol tot LP' afgedrukt.



woensdag 21 februari 2018

Platenzaakstickers #309

C.K.C. Caribean Beat Boetiek
Tel. 4444-240
Paramaribo
Suriname (S.A.)

Op achterzijde hoes, Roy Etzel with Gert Wilden and his Orchestra, LP, Mexican Trumpet, Philips 843 934 PY (Nederland, 1966)

Vanmiddag overhandigde Erwin van Delden mij weer een aantal tassen met daarin vinyl met platenplakkers. Daar is dit er eentje van.

C.K.C. staat voor Christian Kersten en Co. Het bedrijf werd opgericht op 29 juni 1768, zo is te lezen op de website over het bedrijf. Christian Kersten (1733-1796) was een Duitse kleermaker die in 1765 naar Suriname trok om als missionaris voor de Evangelische (Moravische) broeders te gaan werken. Richtte Kersten en Co zich aanvankelijk op kleermakerij en manufacturen, in de loop der jaren groeit het uit tot een concern bestaande uit 19 ondernemingen en 5 industrieën, die werkgelegenheid bieden aan meer dan 600 mensen. Het C.K.C. warenhuis dat Kersten begon aan de Steenbakkerijstraat/Domineestraat was een begrip in de binnenstad van Paramaribo en ver daarbuiten. Na het overlijden van Kersten gaan zijn bezitting over naar de Moravian Church Foundation, een stichting die de zakelijke activiteiten van de broedergemeente in verschillende landen beheert.

Het ligt voor de hand dat de Caribean Beat Boetiek een onderdeel was van het warenhuis. De platen werden in ieder geval deels uit Nederland geïmporteerd zo blijkt uit de Nederlandse persing waar de sticker op zit. Op onderstaande foto is goed te zien dat het niet zo maar een winkeltje was. Het warenhuis had een loopbrug over de straat, een eigen parkeergarage, een eigen supermarkt en dus ook een eigen platenwinkel.



De plaat waar de sticker opzit is verzegeld met drie stickers, twee van 200 en een van 100. Zou dit iets met de douane en/of importbelasting te maken hebben?



Ten tijde van de algehele schaarste in Suriname in de jaren tachtig raakte het pand steeds leger, totdat in de jaren negentig de eigenaar besloot de ruimtes aan afzonderlijke winkeltjes te verhuren. In 2014 sloot 'het oudste warenhuis op het westelijk halfrond', lp's werden er toen al lang niet meer verkocht.

De meeste informatie en de foto zijn afkomstig van packro.org.

En voor de postzegelverzamelaars: er verscheen in 1968 een Surinaamse postzegel met een afbeelding van het warenhuis. Waarschijnlijk de enige postzegel met een platenzaak er op!



woensdag 14 februari 2018

Platenzaakstickers #308


Twee stickers op één hoes en dan ook nog twee verschillende!

Electro-technisch handels
en installatie bureau
Ferdinand Sterckel
Beekstraat 16
Hengelo (O)

Gramofoonplaten
worden niet geruild
Het Twentse Platenhuis
Hengelo
Telef. 6561-6562

Beide stickers op achterzijde hoes, Mitch Miller en zijn orkest en koor, 7", The Bridge on the River Kwai, Philips 322 219 BF (Nederland, 1958)

Al eerder kwam ik, in dezelfde kringloop waar bovenstaande single vandaan komt, singles tegen met de ene of de andere sticker. En ook Evert Nijkamp stuurde me al afbeeldingen van beide stickers afzonderlijk. Aanvankelijk had ik dan ook het idee dat het om twee verschillende winkels ging. Maar aangezien bovenstaande single beide stickers bevatte, heeft het er alle schijn van dat het een en dezelfde winkel betreft. Opvallend is wel dat beide stickers, behalve de woonplaats Hengelo, totaal verschillende informatie bevatten: alles wat op de ene staat, mist op de andere. Behalve de woonplaats is er op de stickers dan ook geen enkel bewijs te vinden dat het dezelfde winkel betreft. Maar omdat de aparte stickers terug te vinden zijn op singles uit dezelfde periode en er bij mijn weten eind jaren vijftig nog geen tweedehandsplatenzaken waren, moet Het Twentse Platenhuis wel de vinylafdeling van Ferdinand Sterckel zijn.

De linker sticker is de winkelsticker, de rechter was voor de administratie, getuige het kartelrandje aan de onderkant. Als 'electro-technisch handels bureau' verkocht Sterckel waarschijnlijk ook radio's en platenspelers. De vinylafdeling in de vorm van Het Twentse Platenhuis was dan ook logische aanvulling op het elektronische assortiment. Daarmee is het de derde winkel in Hengelo waar je vinyl kon kopen, al kan het goed zijn dat tegen de tijd dat Fox actief werd, de vinylafdeling bij Sterckel al was opgedoekt. Aangezien Ben Hogeweg zijn winkel in 1954 begon, zit hier wel een overlap met Sterckel's Twentse Platenhuis.

Een advertentie in de Twentsch Dagblad Tubantia van 18 februari 1942 bewijst dat Ferdinand Sterckel inderdaad radio's verkocht. De link met Het Twentse Platenhuis is echter nergens op het internet terug te vinden.




woensdag 7 februari 2018

Platenzaakstickers #307


Radio Televisie
Hees
Steenweg 19
Roermond

Op voorzijde hoes, Rudolf Schock, 7", Avé Maria Opus 52 nr. 6, Eurodisc 19 568 AK (Duitsland, 1967)

De tweede winkel in Roermond waar vinyl verkocht werd. En ik kan nu al verklappen dat er meer zijn. Net als de eerdere inzending, Disco Limburg, komt ook deze van Geert van der Velden. Hees was in tegenstelling tot Disco Limburg geen vinylspeciaalzaak. Dat blijkt al uit het opschrift op de sticker, waaruit duidelijk wordt dat Hees tot de categorie winkels behoorde waar voornamelijk audiovisuele apparatuur verkocht werd en als uitvloeisel daarvan ook geluidsdragers. De winkel zat op loopafstand van Disco Limburg, maar was, omdat vinyl slechts een klein deel van de winkelnering betrof, geen echte concurrent.

Uit een advertentie uit De Kampioen (maart 1951), het nog steeds verschijnende ANWB-orgaan, blijkt dat Hees in 1951 nog op nummer 2 in de Steenweg gevestigd was.

Hieruit blijkt bovendien dat His Master's Voice zich niet alleen op de geluidsdragersmarkt begaf, maar ook autoradio's in het assortiment had. Waarschijnlijk werden die ook alleen bij de officiële HMV-winkels verkocht.

Radio Hees, de naam die in de advertentie voorkomt, wordt ook vermeld in een artikel over het Bisschoppelijk College te Roermond. De radioclub van het college kocht in 1960 haar transistors en tijdschriften over het knutselen aan radio-apparatuur bij Hees aan de Steenweg 2. Ergens in de jaren zestig is Hees dus naar de overkant van de straat verhuisd.

Er is in de omgeving van Roermond nog steeds een elektrotechnisch bedrijf onder de naam Hees actief, met een website. Op die website is ook een uiterst korte geschiedenis van het bedrijf te vinden. Daarin staat dat het familiebedrijf in 1957 door de vader van de huidige eigenaar als installatiebedrijf en winkel in tv's en radio is opgericht. De eigenaar was Broer Hees. Het moet hier wel om hetzelfde bedrijf als die van de sticker gaan, alleen bestond die winkel dus in ieder geval al in 1951, getuige de advertentie in De Kampioen. De huidige eigenaar, Chrit Hees, was sinds 1976 werkzaam in het bedrijf. Inmiddels is het bedrijf een webwinkel en reparateur van was- en droogautomaten, afwasmachines, ovens, stofzuiger, koelkasten, diepvrieskasten en -kisten met een werkgebied tussen Roermond en Sittard. Met die overgang naar witgoed, zal het vinyl, of inmiddels de cd, wel uit het assortiment verdwenen zijn.

Op onderstaande ansichtkaart van de Steenweg uit de jaren zeventig zou Hees aan de kant van De Gruyter, die op nummer 29 zat, vijf panden de straat in moeten zitten. Maar ik kan de winkel niet ontdekken.


Tegenwoordig is op Steenweg 19 MS Mode gevestigd.