donderdag 12 september 2024

Platenzaaksticker #397


Grammofoonplaten speciaalzaak
Disco - Palthe
Weemenstraat 25, Hengelo
Telefoon 18510

Op achterzijde hoes, Peter Alexander, 7", Pedro (Mandolinen um Mitternacht), Ariola 12 599 AT (Duitsland, 1973)

Een typische jaren zeventig sticker; goudkleurige letters op een azuurblauwe achtergrond zonder verder franje. Disco Palthe is alweer de vijfde winkel in Hengelo waar vinyl te koop was in het Platenplakkerblog. En een echte platenzaak, zoals op de sticker te lezen is. Palthe is een vrij veel voorkomende achternaam in Twente, maar veel is er niet over de winkel te vinden.

De winkel wordt vermeld in een artikel in nummer 3 van de jaargang 2009 van het tijdschrift Hengelo Toen & Nu. In het artikel De Hengelose Beatperiode (1965-1967) schrijft Hans ten Brummelhuis 'In
die tijd kon je in Hengelo in diverse platenzaken terecht om je favoriete singeltje of, als je voldoende geld had, een elpee te kopen. Aan de Enschedesestraat had je Ben Hogeweg, aan de Weemenstraat zat Disco  Palthe, op de Telgen Koos ter Horst, in de Nieuwstraat Radioko en in de Marktstraat Radio Nachtegaal.' De jeugd uit Hengelo en omgeving kon dus op diverse plekken terecht voor vinyl. Tegenwoordig kan de vinylliefhebber terecht bij Popeye en begin dit jaar opende Ronald Hoogeveen zijn platenzaak Elpees van Kees.


zaterdag 7 september 2024

Platenzaaksticker #396

Radio - Televisie
Theo van Amerongen
Raadhuisstr. 26 Tel. 39449

Op achterzijde hoes, Die Wiener Sängerknaben, 10", Die Wiener Sängerknaben, Philips N 00726 R (Duitsland, 195?)

Het inmiddels bekende recept: een elektronicawinkel die naast de geluidsapparatuur ook geluidsdragers verkocht. Op deze sticker blijft echter onduidelijk waar Theo van Amerongen die winkel had. Toevallig kwam ik ongeveer tegelijkertijd onderstaande sticker tegen op een plaat in de kringloop, die uitsluitsel geeft.


Th. van Amerongen
Heemstede = Zandvoort
Tel. 39449     Tel. 4203

Op achterzijde hoes, Wiener Symphoniker, 10", Dvorak Vioolconcert in A Op. 53, Philips G 05453 R (Nederland, 195?)

De bovenste sticker is dus uit de tijd dat Van Amerongen nog slechts één winkel had, in Heemstede. Niet veel later kwam daar een filiaal in Zandvoort bij. Althans dat lijkt de logische volgorde. De prijzen op de stickers zouden op het omgekeerde kunnen duiden er van uitgaande dat die stegen, maar wellicht was de plaat met de sticker met twee vestigingen uit een goedkope serie en dus ook nog afgeprijsd.

Een advertentie uit het Haarlem's Dagblad van 26 februari 1949, te vinden in het Noord Hollands Archief, bevestigt mijn eerste vermoeden. Daar is sprake van één vestiging in Heemstede, zij het op nummer 35 in de Raadhuisstraat. Aangezien de tweede sticker waarschijnlijk eind jaren vijftig is te dateren, heeft er dus later uitbreiding naar Zandvoort plaatsgevonden.


In tegenstelling tot op de stickers is hier wel duidelijk aangegeven dat er naast radio's en gramofoons ook platen verkocht worden. Een artikel in de Heemsteder van 10 mei 2017 geeft het complete verhaal van de winkel van Theo van Amerongen. Begonnen als radiopionier eind jaren twintig, startte hij begin jaren dertig een foto- en radiohandel aan de Raadhuisstraat 29. Ergens in 1940 verhuist de winkel naar nummer 35 in dezelfde straat om op 27 maart 1953 naar de overkant op nummer 26 verder te gaan. De stickers zijn dus van na de verhuizing. In 1991 gaat zoon (?) Arthur verder onder naam Van Amerongen Beeld en Geluid. De platen zijn dan al een tijdje uit de winkel verdwenen waarschijnlijk. Op de website van de winkel is te lezen dat die inmiddels gesloten is.

Opvallend is dat er in het artikel geen melding wordt gemaakt van een filiaal in Zandvoort. Dat zal dan ook niet lang bestaan hebben.

In de beeldbank van het Noord Hollands Archief is nog een foto van de winkel te vinden uit 1974, toen de winkel aan de Raadhuisstraat 26 was gevestigd.


Op de plaat van de tweede sticker staat ook nog een mooie advertentie waarin Philips artikelen aanprijst om 'uw kostbare platen' te beschermen. Het gaat om Philips Soundsaver ('van echt eekhoornhaar') om je naald schoon te maken en de Philips Discleaner ('de ideale platendoek'). Benieuwd of er bij Van Amerongen ook zo'n mooi rekje in de winkel stond.




 

woensdag 4 september 2024

Platenzaaksticker #395



Deze plaat werd gekocht bij
Goebel
Jan Hendrikstraat 11a
Den Haag - Telef. 117849

Op achterzijde hoes, Der Königliche Christliche Oratoriumverein mit dem Städtischen Orchester Utrecht, Ltg. Simon C. Jansen, 7", Wir setzen uns mit Tränen nieder, Philips 313 2-6 SF (Nederland, 1960)

Om verwarring te voorkomen waar deze plaat vandaan kwam, plakte Goebel in Den Haag met plakband deze sticker op alle vinyl dat er in de winkel verkocht werd. Volgens het onvolprezen overzicht van platenzaken in Den Haag van André Tapir bestond deze winkel van de jaren zestig tot en met de jaren tachtig. De winkel besloeg twee panden, 9c en 11a. Op 9c zat Muziekhandel Goebel, die muziekinstrumenten verkocht, en op 11a de platenafdeling. De laatste eigenaren waren Rita Venne-Goebel en haar echtgenoot Jan Venne.

Onderstaande foto is een uitsnede van een foto uit de beeldbank van het Haags gemeentearchief.


Links op de foto de twee panden van Goebels met op 11a de naam Goebel boven de winkelpui en op de lantaarnpaal tussen de twee winkels in een bord met daarop Muziek Goebel met een pijl naar de ingang.


Vermoedelijk is de laatste mede-eigenares Rita Venne-Goebel de dochter van de oorspronkelijke eigenaar en naamgever van de winkel. In de hoogtijdagen van de Haagse beat was de winkel leverancier van instrumenten en onderdelen, zoals gitaarsnaren, voor veel Haagse bands. Zo is te lezen op de facebookpagina Haagse Beat jaren 60/70. Zelfs na sluitingstijd kon je er terecht voor een setje snaren. Of dat ook voor vinyl gold, betwijfel ik.