donderdag 28 mei 2015

Platenzaakstickers #195




Diskoshop
Nieuw 31
Nieuwstraat 31
Medemblik
Tel. 02274-2563

Op achterzijde hoes, Charles Aznavour, LP, Charles Aznavour, Barclay 593.504 (Nederland, 1972)

Zowel sticker als naam van deze platenzaak verdienen niet bepaald de originaliteitsprijs. Al zal het in het eerste jaar dat de winkel bestond nog wel toepasselijk geweest zijn, ze waren tenslotte nieuw op nummer 31. Na een jaar is de nieuwigheid er echter wel af. Het gebruikte lettertype heeft een typische jaren zeventig uitstraling. Ik heb het vermoeden dat de winkel de jaren tachtig niet gehaald heeft. Waar ooit waarschijnlijk de enige platenzaak van Medemblik gevestigd was, zit nu 'Medembliks enige ambachtelijke ijssalon' Don Gelato.


maandag 25 mei 2015

Platenzaakstickers #194

"Elck wat wils"
H. Bouman
Molenstraat 21
Rhenen
Tel. 4827

Op voorzijde hoes, Queen, LP, Sheer Heart Attack, EMI 2C 066 - 96.025 (Frankrijk, 1974)

Aangezien deze sticker afkomstig is uit de voorraad van Concerto, kan ik helaas niet nagaan om welke persing het gaat. Op de eerste persing  is de titel van het nummer Killer Queen op de hoes foutief weergegeven als Kikker Queen. Op latere persingen is die fout hersteld. Gezien de afbeeldingen op de sticker schat ik in dat de heer Bouman speciaal deze mispersing uit Frankrijk heeft geïmporteerd en snel van een sticker van zijn winkel voorzag.

Het waren goedplakkende stickers die van Elck wat wils. Een vorige eigenaar heeft nog een poging ondernomen om de sticker er af te halen, maar veel verder dan het buitenste randje kwam hij niet.

Rhenen, aan de Utrechtse heuvelrug, heeft tegenwoordig bijna 20.000 inwoners, maar dat zal in de jaren zeventig nog wel wat minder geweest zijn. Alhoewel er kleinere gemeentes met platenzaken zijn, nam de heer Bouman het zekere voor het onzekere en mikte op twee publieksgroepen: de boekenkopers (vertegenwoordigd door de uil tegen de achtergrond van een boek) en de vinylliefhebbers (weergegeven door het aloude hondje die de stem van zijn baasje uit de luidspreker hoort schallen). Elck wat wils is inmiddels uit het straatbeeld van Rhenen verdwenen, maar de stickers zijn er nog steeds!

Ik ben benieuwd of de heer Bouman zijn boeken ook van dezelfde sticker voorzag.



maandag 18 mei 2015

Platenzaakstickers #193


Willem de Jong
v/h Passage
Korte Hoogstraat 16
Rotterdam
Tel. 117640

Op achterzijde hoes, The Dennis Wilson Trio, Pianoromance, His Master's Voice HFLP 115 (Nederland, 195?)

Een van de fijnzinnigste stickers die ik tot nu toe ben tegengekomen, deze sticker van Willem de Jong. De naam in sierlijke, ultrafijne krulletters in donkerblauw op een zilverkleurig vlak. Het adres is zelfs in reliëf aangebracht. Kosten noch moeite zijn gespaard voor dit visitekaartje.

De Jong begon rond 1906 een gramophonewinkel aan de Passage in Rotterdam. Bij het bombardement in 1940 van het Rotterdamse stadshart werd ook de winkel van De Jong weggevaagd. Al een jaar later had hij een noodwinkel ingericht aan de Wytemaweg. Na de oorlog ging de firma De Jong verder aan de Korte Hoogstraat, tot er begin jaren zeventig een punt achter de geschiedenis werd gezet. Willem de Jong verkocht behalve grammofoonplaten ook radio's en televisietoestellen, maar afficheerde zich desondanks als platenspeciaalzaak. Op de website plaatzaken is een uitgebreide geschiedenis van de platenzaak van Willem de Jong te vinden. Hans Dinkelberg, de man achter deze website, duikelde ook een boekje op over de geschiedenis van de zaak, Van horen naar zien: een halve eeuw Rotterdamse grammofoongeschiedenis door Leo Ott. Het verscheen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de firma. De titel van het boek geeft eveneens aan dat de langspeelplaat centraal stond in de winkel. Op de website plaatzaken is een aantal foto's te vinden van de diverse onderkomens, waarvan ik er een paar de lezer van dit blog niet wil onthouden. Wie meer wil weten volge de link hierboven.

Nederlands eerste platenboetiek genaamd Jonge Willem in de winkel aan de Korte Hoogstraat

Willem was een man van de actualiteit, zoals deze foto uit 1967 laat zien. Getuige de op de discobar aangebrachte hartjes, was de 'summer of love' al drie jaar voor het festival in Kralingen in Rotterdam aangebroken. Op de muziekstandaard is de uitgeklapte binnenhoes van Sergeant Pepper te zien. Het is onduidelijk waar de hoofdtelefoons die beide jongeren in de strandstoelen aan hun oren hebben vandaan komen. De boetiek was speciaal voor de jongeren bedoeld, op de begane grond zag de winkel er heel anders uit, zoals hieronder te zien is.

Afgaande op de 6-lp-box van Georges Brassens, 10 Ans de Brassens, die achter de balie uitgestald staat, dateert de foto uit 1964. Van psychedelica was toen nog geen spoor te bekennen.

Speciale dank aan Bjorn van Concerto, die dit kleinood voor me apart heeft gezet.

maandag 11 mei 2015

Platenzaakstickers #192



Free Record Shop
Broersveld 5
Schiedam
Telefoon (010) 263876

Op achterzijde hoes, Paul Simon, LP, There Goes Rhymin' Simon, CBS 69035 (Nederland, 1973)

Het lijkt er op dat deze sticker van het startpunt van de winkelketen Free Record Shop is. Aan de sticker te zien, heeft de vorige eigenaar nog een poging ondernomen die er af te pulken, maar dat is gelukkig mislukt.
Op 15 oktober 1971 begon Hans Breukhoven in Schiedam zijn eerste grammofoonplatenwinkel. Omdat hij niet aangesloten was bij de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren (NVGD), noemde hij zijn winkel de Free Record Shop. Zo staat op het lemma van Wikipedia te lezen. Breukhoven werkte op de Holland-Amerika Lijn en kwam zo regelmatig in New York. In de platenzaak van Sam Goodies kreeg hij korting op de platen en bracht die vaak voor vrienden in Nederland mee. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de 24-jarige Breukhoven een platenzaak in Schiedam begon.
Het werd het begin van een imperium, dat zich niet alleen over Nederland, maar ook over België en Luxemburg uitbreidde en later ook in Scandinavië actief was. In 2008 waren er 182 filialen in Nederland. Een aantal van de platenzaken waarvan stickers op dit blog is opgenomen werd ooit overgenomen door de keten. Maar de teruglopende verkoop van geluidsdragers vanaf het millenium had ook zijn effect op de Free Record Shops. Gecombineerd met een belastingschuld zorgde dit er voor dat de keten in 2013 het faillissement werd aangevraagd. Er werden nog pogingen ondernomen om een doorstart te maken maar in 2014 legt de keten uiteindelijk het loodje.




dinsdag 5 mei 2015

Platenzaakstickers #191

 

Grammo Shoppie Correct
Benthuizerstraat 3
Bergweg 110
Rotterdam
Tel.: 010-67.11.33

Op achterzijde hoes, Wings, LP, Wings at the Speed of Sound, MPL 5C 062-97581 (Nederland, 1976)

De tweede sticker van Correct, na 161. Op het eerste gezicht lijkt het dat de vinylafdeling van Correct ook werd aangeduid als Grammo Shoppie. Op de Wie zijn we-pagina van Correct wordt echter nergens melding gemaakt van het Grammo Shoppie noch van een filiaal aan de Benthuizerstraat 3. Het telefoonnummer is hetzelfde als dat van Correct aan de Bergweg bij sticker 161. Gezien de lange geschiedenis van de firma is het niet verwonderlijk als er een stukje ontbreekt en mogelijk heeft het filiaal ook niet zo lang bestaan. Het zou een mooie tussenoplossing voor de overgang van de 'Correct platenpijp' naar de vinylafdeling aan de Ceintuurbaan kunnen zijn.

Bijzonder is ook de verwijzing op de sticker net boven de kartelrand naar Vak B en No. 843. Zou dit de plaats in de winkel zijn geweest of een verwijzing naar het magazijn waar nog meerder exemplaren van de LP stonden, zodat het aanbod bij verkoop van een exemplaar direct aangevuld kon worden?

Voor een uitgebreidere geschiedenis van Correct kunt u terecht bij sticker 161 of op de homepage van Correct.

De in 2014 gesloten vestiging van Correct aan de Bergweg in het oude Victoria Theater