diskoThiel b.v.
Weena 152
Rotterdam
Telefoon 010-141578
Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, Stanley Kubrick's Clockwork Orange, Warner Bros WB 46 127 (Duitsland, 1972)
Begonnen als medewerker bij Dankers opent Lou Thiel begin jaren zeventig zijn eigen platenzaak Disko Thiel op 't Weena 152. Op de facebookpagina Dankers - Disk- Diskothiel wordt de zaak als volgt beschreven: 'via een trap kwam je op de hoger gelegen rock/pop/soul
afdeling ingericht door kunstenaar Henk Tas die een soort eiland
gecreëerd had waar "klanten" op zaten, lagen te timetravellen met hun
headphones op ...de hele ruimte was bekleed met paarse vloerbedekking.'
De kleur paars komt ook terug in de typisch seventies vormgegeven sticker van Disko Thiel: lekkere vette letters op een paars/roze lp. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om!
Lou Thiel had een goede leerschool gehad bij Dankers en begon net als Dankers zijn eigen label met dezelfde naam als de winkel. Op dat label bracht hij lp's van lokale grootheden als Bernard Drukker en Hans Oudenaarden uit.
Wie nog een exemplaar van
de LP van de spiegedelisch band Elluffant op Thiel op zolder heeft liggen, heeft een collector's item in
huis, als de vraagprijzen op discogs tenminste reëel zijn.
Zoals in bovenstaande advertentie te lezen (te vinden op dezelfde facebookpagina over Dankers en Diskothiel) organiseerde ome Lou ook releaseparties. Wie er bij was, kon de lp voor een tientje (viereneenhalve euro) kopen.
Later opende Disko Thiel nog een filiaal aan de Hesseplaats 53 zo blijkt uit een lijst van Rotterdamse platenzaken in 1972 op het blog van Pierre Gouweloos.
Met dank aan Harry Prenger die me een foto van de sticker toestuurde.
maandag 26 september 2016
zaterdag 17 september 2016
Platenzaakstickers #247
Gebr. Van den Berg
Bellamypark 6
tel. 2650
Vlissingen
Op achterzijde hoes, Conny Froboess, 7", Conny zingt Nederlands, His Master's Voice 7 MH 1049 (Nederland, 1959)
Na Van der Meer de tweede sticker uit Vlissingen. De historie van de Gebroeders Van den Berg gaat minimaal terug tot 1940. Op 31 december van dat jaar wenst het Electro- en Radio-technisch bedrijf, gevestigd aan het Bellamypark op de nummers 50-52, de lezers van de Provinciale Zeeuwse Courant een voorspoedig nieuwjaar.
Waarschijnlijk zijn de gebroeders later naar het winkelpand op nummer 6 verhuisd. Dit dubbelpand bood de gelegenheid de winkel overzichtelijker onder één dak onder te brengen. Het pand is nog niet zolang geleden verkocht. daarvoor zat er een keukendesignwinkel.
Bellamypark 6
Op de website Hart van Vlissingen heeft Stefan Daane vier foto's geplaatst van Vlissingse platenzaken. Wellicht is onderstaande foto van de zaak van de Gebroeders Van den Berg.
Of de foto al dan niet van de gebroeders Van den Berg is, hij geeft een prachtig beeld van hoe deze gecombineerde electronica-/witgoedwinkels er destijds uitzagen. Er was zelfs ruimte voor een luisterbar ingericht. De televisietoestellen stonden direct naast de grammofoonplatenafdeling en het witgoed was in het souterrain ondergebracht. Behalve lp's en singles werden er ook opbergsystemen voor het vinyl verkocht.
De vierde lp op de tweede rij van boven is American Pie van Don McLean, wat er op wijst dat deze foto uit begin jaren zeventig moet zijn.
dinsdag 6 september 2016
Platenzaakstickers #246
Radio Speets
Hilversum
't Platenhuis N.V.
Op achterzijde hoes, The Beatles, LP, Help!, Parlophone PMC 1255 (Nederland, 1965)
Wederom een klassieke platenzaaksticker, deze inzending van Bert Jalink. Gouden belettering op een zwarte achtergrond met een gouden randje er om heen en dat alles in een schreefloze letter. Alles duidt er op dat we hier met een gerenommeerde middenstander te maken hebben.
En laat dat ook nog zo zijn! In het boek De 's-Gravelandseweg en zijn bewoners komt ook Radio Speets aan bod.
Jan Cornelis Speets begon Radio Speets aan de 's-Gravelandseweg 29b. Hij nam daar in 1947 de zaak van A.A. de Zaaijer over. Zoals de naam al zegt lag het zwaartepunt van de handel van Speets bij de radio. In 1955 breidde hij zijn handelsterrein uit toen hij de winkel van zijn buurman op 29a overnam. Daar zat sinds 1938 een grammofoonplatenwinkel. Aanvankelijk was dat His Master's Voice van Pieter van Abcoude. Die naam dankte de winkel aan het feit dat Van Abcoude het alleenverkooprecht op platen van His Master's Voice in Hilversum had. Na de oorlog werd de winkel voortgezet door de bedrijfsleidster Hendrika Dikker en haar man Albert Kamermann onder de naam Platenhuis v/h Abcoude. Zij verkochten de winkel in 1955 aan Speet, die Platenhuis als ondertitel bleef voeren. Aanvankelijk hield hij de panden gescheiden, maar in 1970 werden ze verbonden tot één grote winkel. Vijf jaar later ging Radio Speets ter ziele en werden beiden panden weer van elkaar gesplitst.
Onderstaande advertentie verscheen in november 1960 in het blad Wij in Hilversum.
Aanvankelijk dacht ik met een drumstel te maken te hebben, maar de vormgever voorzag de afgebeelde lp toepasselijk van een dak met schoorsteen en de toen nog overal aanwezig televisieantenne.
Abonneren op:
Posts (Atom)