maandag 29 mei 2017

Platenzaakstickers #278

Fonobar
Neelemans
Hulst
Tel. 01140-3084

Op voorzijde hoes, Yehudi Menuhin, LP,  Paganini Violin Concertos Nos 1 & 2, His Master's Voice ASD 440 (Verenigd Koninkrijk, 1961)

Weer eens eentje uit de tijd dat alle platenzaken een bar hadden, waaraan platen beluisterd en vervolgens gekocht konden worden. De naam van deze eerste winkel uit Hulst in dit blog lag dan ook nogal voor de hand: Fonobar. De vormgeving is de inmiddels bekende klassieke stijl: zwarte letters op een goudkleurige achtergrond met twee lettertypes. Een iets uitbundigere voor de naam en de andere informatie in schreefloze kapitalen. Een adres ontbreekt, waarschijnlijk wist iedereen in Hulst en omgeving waar ze terecht konden voor platen.

Een korte zoektocht op internet levert al snel een tweede, recentere sticker op en een advertentie in De Stem. Dat laatste duidt er op dat Neelemans zijn clièntele ook in West-Brabant zocht.

Fonobar Neelemans
Trefpunt Koopcentrum
Hulst
Tel. (01140) 3084

Plaat onbekend

Hier is de naam Fonobar in vormgeving al gelijk geschakeld met de familienaam van de eigenaar en is alle informatie in hetzelfde lettertype. Ik schat in dat deze sticker uit de jaren zeventig dateert, de tijd dat de winkelcentra in opkomst waren. In De Stem van 22 januari 1972 verscheen onderstaande advertentie.

Uit deze advertenties voor de balansopruiming wordt niet alleen het adres van Neelemans duidelijk, er blijkt ook nog een afzonderlijke winkel voor fotografie-apparatuur te zijn, met de toepasselijke aanduiding Fotostudio. De winkels zaten op loopafstand van elkaar in het oude centrum van Hulst. Er is nog steeds een Mark Neelemans in het niet ver van Hulst gelegen Terneuzen die professioneel fotograaf is, een nazaat??? Van de winkels in Hulst is niets meer terug te vinden.


maandag 22 mei 2017

Platenzaakstickers #277

Méér dan 35 jaar
Gregory bv
Zeilstraat 60-62
020-734277

Op voorzijde hoes, Mink DeVille, LP, Coup de Grâce, Atlantic ATL K 50 833 (Europa, 1981)

Kennelijk was de heer Gregory zijn 35 jarig jubileum vergeten of hij had een vooruitziende blik. Het 'Méér dan' kan beide richtingen op wijzen. Wel zo handig om dat toe te voegen, dan kan de sticker nog jaren mee. Feit is dat het de eerste jubileumsticker op dit blog is. Het aantal jubileumjaren is door een lauwerkrans omgeven, de naam in een onregelmatig lettertype, waarbij de letters in grootte variëren. Ook dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Een verwijzing naar een avontuurlijke natuur?

Henk Gregory opende de winkel in Oud-Zuid in Amsterdam in 1945, net na de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was hij gespecialiseerd in het repareren van radio's, die aan het eind van de oorlog weer tevoorschijn kwamen en het niet meer bleken te doen. Later kwamen daar singles en lp's bij en op een gegeven moment ook de vermaledijde cd. Het familiebedrijf sloot op 1 april 2008 de deuren, gedwongen door de neergaande omzet en een te kleine winstmarge. Op dat moment was de naam inmiddels uitgebreid tot  Gregory Music & More, een aanwijzing dat er ook audioapparatuur verkocht werd. Zoon Ton was ten tijde van de sluiting eigenaar en werkte er samen met zijn vrouw al veertig jaar. Van de acht werknemers die op zoek moesten naar een andere baan waren er vijf Gregory's. De zaak bestond toen inmiddels 63 jaar.

Walter Gregory zocht de schuldige van de sluiting niet zozeer in de downloaders alswel in de concurrentie van grote, goedkope zaken. 'Onze leveranciers leveren liever aan grote zaken die vijf, zes jaar bestaan, dan aan een kleine zelfstandige die het al 63 jaar uithoudt. Daardoor kan zo'n Mediamarkt bijvoorbeeld een cd voor een tientje aanbieden en moeten wij het voor achttien doen', zo vertelde hij het Parool.


Op de website van het Nederlands Grammofoon Genootschap wordt uitgebreid aandacht besteed aan de sluiting en geschiedenis van de winkel.

p.s.
Op Coup de Grâce covert Mink DeVille een nummer van Eddie Hinton, Help Me To  Make It (The Power of a Woman's Love). Eddie nam het met zijn toenmalige band The Rocking Horses op en stuurde de demo naar Atlantic Records. Willy DeVille hoorde het nummer bij toeval en besloot het op te nemen. Het origineel is later op Playin' Around (The Songwriting Sessions vol. 2) verschenen.

maandag 15 mei 2017

Platenzaakstickers #276

't is van Annes
Amstelveen

Op achterzijde hoes, Joan Baez, 7", There But For Fortune, Amadeo AVRS 21329 (Oostenrijk, 1965)

Blijkbaar was Annes in Amstelveen een koninklijke leverancier, vandaar het kroontje op deze sticker. En zo dat nog niet genoeg is; ik ben bovendien nog nooit een Oostenrijkse persing tegengekomen, die in Nederland tot het winkelbestand hoorde. Voor alles een eerste keer. En Amadeo, de naam van het label waarop de plaat verscheen, zal wel een Latijnse vervoeging van Amadeus zijn, de dativus of ablativus. Zou het de dativus zijn: voor Amadeus. Of werd Amadeus als vertrekpunt genomen, dan is het de ablativus. Dat laatste klinkt bij nader inzien logischer: daar begon het in Oostenrijk allemaal mee.

Ook deze sticker is typisch voor de tijd waarin de single verkocht werd: een egale achtergrond, dit maal rood, en een goudkleurige belettering waarin de naam van de winkel iets uitbundiger - cursief - en de andere tekst in schreefloze kapitaal. Daarnaast een combinatie van wapenschild met kroon.

Annes is geen onbekende naam in Amstelveen. Tegenwoordig is er nog een Art d'interieur Annes aan de Rembrandtweg en heeft Jos Annes een airbrush studio, waar je een cursus in airbrush kunt volgen of een opdracht uit kunt zetten voor een airbrush: 'de precisie van een foto gecombineerd met het eigen van een schilderij', zo vermeld de website. Dit moeten bijna wel nakomelingen zijn van de Annes die de Oostenrijkse persing van de single van Joan Baez in zijn assortiment had. Was het dan wellicht een fotografiewinkel die er ook wat vinyl bij deed, wat niet ongebruikelijk was? Er is ook nog een DJ Sennar in Amstelveen, wiens eigenlijke naam Rick Annes is. Hij heeft zijn voorletter en achternaam omgedraaid en kwam zo tot zijn artiestennaam. Zou zijn vader hem ooit op het vinyl- en/of muziekspoor hebben gezet? Het blijft allemaal gissen, want er is over de firma Annes in combinatie met vinyl geheel niets op het internet te vinden.

maandag 8 mei 2017

Platenzaakstickers #275


Traviata
Kleine Houtstraat 25
Haarlem

Op voorzijde hoes, Willy Alberti, 7", Ik hou van jou, mooi Amsterdam, Philips 422 055 PE (Nederland, 1955)

Gezien de naam van de winkel, die direct afkomstig is van een opera van Verdi, hebben we hier te maken met een specialist in klassieke muziek. Hij schrok echter ook niet terug voor het meer populaire Amsterdamse lied, zoals dat onder andere door Willy Alberti vertolkt werd. Het topje van de Westertoren is nog net in beeld. Begonnen in de Kleine Houtstraat in het centrum van Haarlem kwam er al spoedig een filiaal bij in westelijke richting aan de Nagtzaamstraat, zoals uit onderstaande sticker blijkt.


Traviata
Kleine Houtstraat 25
Nagtzaamstraat 57

Op label, Willy Alberti, 7", Piove (Ciao Ciao, Bambina), Philips 422 358 PE (Nederland 1959)

Beide stickers zijn 'klassiekers', zwarte achtergrond met zilveren lijst en idem belettering. De eigenaar van Traviata hield dezelfde grootte van de sticker aan, waardoor Haarlem er na de uitbreiding niet meer op paste. Alletwee de stickers zijn afkomstig van Marco van Dalfsen uit Groningen. Het lijkt er op dat meerdere platen de weg van Haarlem naar het hoge noorden aflegden, want ook Evert Nijkamp voorzag me van een sticker gelijk aan de eerste en een stempel.





Traviata
Radio- en Gramofoonhandel
Kleine Houtstraat 25
Tel. 14828

Op binnenhoes, Gladys Ripley with the Liverpool Philharmonic Orchestra, 19 x 12" Shellac, Messiah (Händel), Columbia D.X. 8223 (Engeland, 1946)

Hieruit valt af te leiden dat de platenzaaksticker vooraf werd gegaan door de platenzaakstempel. De stempel maakt duidelijk dat Traviata in de categorie radiowinkels valt die ook audioapparatuur in hun aanbod hadden en daaruit voortvloeiend ook de geluidsdragers. In den beginne waren dat de breekbare bakelieten platen die slechts een beperkte speelduur hadden. Vandaar dat de Messiah van Händel uitgesmeerd is over 38 plaatkanten. De komst van de LP bracht dit terug tot 4 plaatkanten op 2 LP's.

Een advertentie in het Haarlem's Dagblad van 3 december 1929 levert het bewijs dat Traviata er al vroeg bij was.

Er was toen nog wel sprake van een 'Gramophoon- en Muziekhandel'. Daaruit zou je opmaken dat er ook bladmuziek en muziekinstrumenten te koop zijn, maar uit de omschrijving blijkt dat we hier met een speciaalzaak in platen en afspeelapparatuur te maken hebben. Het lijkt er op dat de radio daar pas later bij gekomen is.