maandag 8 mei 2017

Platenzaakstickers #275


Traviata
Kleine Houtstraat 25
Haarlem

Op voorzijde hoes, Willy Alberti, 7", Ik hou van jou, mooi Amsterdam, Philips 422 055 PE (Nederland, 1955)

Gezien de naam van de winkel, die direct afkomstig is van een opera van Verdi, hebben we hier te maken met een specialist in klassieke muziek. Hij schrok echter ook niet terug voor het meer populaire Amsterdamse lied, zoals dat onder andere door Willy Alberti vertolkt werd. Het topje van de Westertoren is nog net in beeld. Begonnen in de Kleine Houtstraat in het centrum van Haarlem kwam er al spoedig een filiaal bij in westelijke richting aan de Nagtzaamstraat, zoals uit onderstaande sticker blijkt.


Traviata
Kleine Houtstraat 25
Nagtzaamstraat 57

Op label, Willy Alberti, 7", Piove (Ciao Ciao, Bambina), Philips 422 358 PE (Nederland 1959)

Beide stickers zijn 'klassiekers', zwarte achtergrond met zilveren lijst en idem belettering. De eigenaar van Traviata hield dezelfde grootte van de sticker aan, waardoor Haarlem er na de uitbreiding niet meer op paste. Alletwee de stickers zijn afkomstig van Marco van Dalfsen uit Groningen. Het lijkt er op dat meerdere platen de weg van Haarlem naar het hoge noorden aflegden, want ook Evert Nijkamp voorzag me van een sticker gelijk aan de eerste en een stempel.





Traviata
Radio- en Gramofoonhandel
Kleine Houtstraat 25
Tel. 14828

Op binnenhoes, Gladys Ripley with the Liverpool Philharmonic Orchestra, 19 x 12" Shellac, Messiah (Händel), Columbia D.X. 8223 (Engeland, 1946)

Hieruit valt af te leiden dat de platenzaaksticker vooraf werd gegaan door de platenzaakstempel. De stempel maakt duidelijk dat Traviata in de categorie radiowinkels valt die ook audioapparatuur in hun aanbod hadden en daaruit voortvloeiend ook de geluidsdragers. In den beginne waren dat de breekbare bakelieten platen die slechts een beperkte speelduur hadden. Vandaar dat de Messiah van Händel uitgesmeerd is over 38 plaatkanten. De komst van de LP bracht dit terug tot 4 plaatkanten op 2 LP's.

Een advertentie in het Haarlem's Dagblad van 3 december 1929 levert het bewijs dat Traviata er al vroeg bij was.

Er was toen nog wel sprake van een 'Gramophoon- en Muziekhandel'. Daaruit zou je opmaken dat er ook bladmuziek en muziekinstrumenten te koop zijn, maar uit de omschrijving blijkt dat we hier met een speciaalzaak in platen en afspeelapparatuur te maken hebben. Het lijkt er op dat de radio daar pas later bij gekomen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten