woensdag 25 oktober 2017

Platenzaakstickers #293



Two Way Book Exchange
Gardner Street Brighton

Op voorzijde hoes, Lonnie Mack, LP, The Hills of Indiana, Elektra K42097 (Verenigd Koninkrijk, 1971)

De schoonheidsprijs zal deze sticker niet krijgen, maar het is dan ook een prijssticker en daarbij moet er natuurlijk ruimte overblijven voor de prijs. Naam, straat en plaats voldeden in dit geval.
Gezien het gekras op de sticker, wilde degene die de LP bij Two Way Book Exchange kocht liever niet aan de prijs herinnerd worden.

Een bekende combi, boeken en platen, maar wel jammer dat de platen niet op de sticker vermeld werden. De winkel zat op nummer 54, zo leert internet. En inderdaad, er staat niet voor niets zat, de verleden tijd, want de winkel is helaas niet meer. Eigenaar van de winkel was ene Jim, die de winkel ergens in de jaren zestig begon. In april 2014 sloot de winkel. Het ligt voor de hand dat de reden de leeftijd van Jim was. Gezien de etalage van de winkel nam vinyl niet echt een groot deel van de winkel in. Er kunnen er hoogstens wat in de bak bij de deur gezeten hebben, in de etalage is er geen een te bekennen.


Wat zou er nu eigenlijk bedoeld worden met Two Way Book Exchange? Je zult in ieder geval een oud boek in kunnen leveren en daarvoor in ruil een boek uit de winkelvoorraad mee kunnen nemen, maar hoe zit het dan de andere kant op in elkaar? En zou dit ook voor platen gelden? Feit is in ieder geval dat dit de eerste sticker uit het Verenigd Koninkrijk is en weer eens eentje uit de eigen platenkast. En op een lekker plaatje bovendien!

dinsdag 17 oktober 2017

Platenzaakstickers #292





De Wit's
Muziek- en Radiohandel
Westerstraat 37
Enkhuizen
Telefoon (02280) 2254

Op voorzijde hoes, Elkie and Owen with the Rim Ram Band, 7", Groovie Kinda Love, Blue Elephant BE 24.501 (Nederland, 1970)

Met De Wit's Muziek- en Radiohandel staat ook Enkhuizen op de platenzaakstickerkaart. De vaste bezoekers van dit blog zullen direct de kartelrand aan de onderkant van de sticker gezien hebben. Toen er nog geen computers waren die de winkelvoorraad in de gaten hielden, werden op een afscheurbaar deel van de sticker de benodigde gegevens om een nieuw exemplaar te bestellen genoteerd. Dat deel werd bij verkoop afgescheurd.

Het familiebedrijf De Wit bestaat nog steeds, al is vinyl inmiddels uit het assortiment verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn tv's en witgoed gekomen, al laat de winkel zich er nog steeds op voor staan in muziek gespecialiseerd te zijn. Zo is op de website te lezen: 'Muziek, is een begrip wat met de paplepel ingegeven is en dus hobby nr.1. Voor gitaren, blokfluiten, keyboards, bladmuziek snaren en toebehoren, wij hebben het voor U!'
Onder het kopje Muziek wordt de geschiedenis van de winkel in erg kleine notendop verteld. 'Muziek zit in onze genen: Opa de Wit sr. sr. begon in 1917 een muziekwinkel. Zijn favoriete instrument was viool. Op feesten en kermissen speelde hij een deuntje voor een dubbeltje, tevens gaf hij muziekles. Zijn kinderen waren ook muzikaal. Wim speelde Cello, zijn dochter Alie was concertpianiste (conservatorium geschoold) en Jaap sr. speelde tot op hoge leeftijd (93) viool in Sinfonia. De huidige generatie de Witten zijn fervente jazz liefhebbers. Zowel Jaap en Piet spelen in de Freetime Old Dixie Jass band. Jaap op sousafoon, contrabas en bassax en Piet op piano en banjo. De Band heeft zowel in Nederland als in Engeland en andere Europese landen vele jazzfans. De jongste generatie maakt furore met de band the Big Easy Rascals. Jaap jr. jr. op clarinet, altsax en sopraansax. Jaap sr. op trombone en Pieter op drums'. De oorsprong van de winkel is dus de muziekhandel: instrumenten en bladmuziek. En zoals in die tijd gebruikelijk werd er door de eigenaar, die zelf een instrument beheerste, muziekles gegeven.

Vorig jaar moet de winkel haar honderdste verjaardag gevierd hebben, daar zal vast een muzikale draai aan gegeven zijn. Inmiddels is de winkel uitgebreid en heeft de familie De Wit ook het belendende pand op nummer 39 er bij getrokken. Het busje van de monteur is in de loop der jaren ook vervangen, maar gelukkig heeft een Renaultfanaat zich over het oude busje ontfermd. Die rijdt dus nog steeds rond!



Met dank aan Tijs Tummers, die me de sticker stuurde.



woensdag 11 oktober 2017

Platenzaakstickers #291

Pardoen
Radio-T.V.
Gashaarden
Grammofoonplaten
Tel. 023-62053

Op achterzijde hoes, The Cleveland Pops Orchestra, LP, Symphonic Marches, Epic PBC S-1121 (Nederland, 1967)

Alles blijkt te combineren, zo toont deze sticker maar weer eens aan. En alhoewel er geen grotere vijand van vinyl is dan een warmtebron, stonden platen en gashaarden bij Pardoen broederlijk naast elkaar. Dit exemplaar heeft er in ieder geval niet onder geleden.

Wederom een klassiek model sticker: goudkleurige belettering tegen een zwarte achtergrond met een frivool gouden randje. Ik ben wel benieuwd of er ook nog gashaarden met deze sticker zijn.

Pardoen is terug te vinden in een Haarlems adresboek uit 1969 in de rubriek Radio en T.V. De winkel was te vinden aan de Rijksstraatweg 529-531 en staat vermeld als Pardoen v/h de Block. De Block was een radio/tv-winkel met diverse filialen in Haarlem. Pardoen heeft waarschijnlijk een van deze filialen overgenomen. Aan het telefoonnummer is dan na het kengetal 023 een 2 toegevoegd. De winkel komt ook nog voor in het adresboek uit 1972. Het telefoonnummer is inmiddels totaal gewijzigd en er is sprake van een filiaal in Santpoort, niet ver van de hoofdwinkel, die in Haarlem-Noord was, om de hoek bij North End.

 

Wat verder in het adresboek opvalt is dat het aantal radio-t.v.-winkels in 1972 fors is teruggelopen in vergelijking met 1969. Daar viel de klap waarschijnlijk al eerder dan in de geluidsdragersbranche. Lang heeft het filiaal in Santpoort niet bestaan. Op de website Santpoort in oude ansichten! wordt het filiaal vermeld bij een foto van om en nabij 1900. In het bijschrift is te lezen dat het een oude bakkerswinkel betreft waar Pardoen begin jaren zeventig in trok om de boel in 1977 over te doen aan Studio 224, die zich specialiseerde in geluidsapparatuur (zo lijkt de cirkel weer rond). Er is daar opvallend genoeg sprake van Pardoen Grammofoonplaten bv. Blijkbaar was de behoefte aan gashaarden en radio- en tv-toestellen in Santpoort niet erg groot. In een adresboek uit 1976 is de winkel gesitueerd aan de Hoofdstraat 224, op loopafstand van de Hagelingerweg. Mogelijk is de winkel aan de Hagelingerweg al in 1976 overgedaan aan Studio 224 en vertrok Pardoen met zijn platen naar de Hoofdstraat.


Met dank aan Erwin van Delden die mij de lp met de sticker cadeau deed.




dinsdag 3 oktober 2017

Platenzaakstickers #290

Muziekhandel
H. Schenkelaars
Salmstraat 92
Geleen

Op achterzijde hoes, Dinah Washington, 7", The Queen, Mercury 126 001 MCE (Nederland, 1961)

De klassieke opmaak van een platenzaakstickers zoals de vaste lezers van dit blog hem inmiddels kennen: goudkleurige belettering op een zwarte achtergrond in een gouden kader met een klein zwart randje, en dat geheel vrolijk gekarteld.

Na platenzaaksticker 214 van het Limburgs Platenhuis, is deze inzending van Tijs Tummers de tweede uit Geleen. Schenkelaars lag zowat om de hoek bij het Platenhuis. Zoals de naam Muziekhandel al duidelijk maakt, was vinyl echter niet het hoofdbestanddeel van de inventaris van de winkel. Die bestond uit instrumenten en bladmuziek. Er zijn ook nog blaasinstrumenten van Schenkelaars in omloop en hoewel het hier om Harrie Schenkelaars gaat, betreft het een naamgenoot die een instrumentenfabriek in Eindhoven had.

De officiële betiteling van de winkel mocht dan muziekhandel zijn, Schenkelaars stond in Geleen en omgeving bekend als platenzaak, zo blijkt uit een artikel in De Limburger van 15 oktober 1980. Daarin is te lezen dat 'de inzendingen die de finale [van het vijfde Limburgse Vastelaoves Leedjes Konkoer in Geleen, AN] niet hebben gehaald, kunnen worden afgehaald aan de kassa van het Hubertushuis of bij platenzaak Schenkelaars in Geleen'. Het maakt me wel benieuwd wat er dan kan worden afgehaald. Zouden alle inzendingen op een single zijn uitgebracht? Of zou het om de bladmuziek van de nummers gaan? Dat laatste ligt meer voor de hand, aangezien de winnaar zijn of haar liedje bij Telstar op mocht nemen.

Uit het artikel wordt in ieder geval duidelijk dat platenzaak Schenkelaars in 1980 nog alive & kicking was. Maar de winkel heeft het internettijdperk niet gehaald, er is althans behalve op bovenstaande links, niks van de winkel terug te vinden. Toch is er een tijd geweest dat twee platenzaken in Geleen het hoofd boven water konden houden.

TOEVOEGING 2 JUNI 2018

H. Schenkelaars
Salmstraat 92
Geleen
Telefoon 6414

Op achterzijde hoes, Das Philharmonische Orchester Den Haag, LP, Schubert Unvollendete Sinfonie Musik zu Rosamunde, Fontana Special 700 135 (Nederland, 1964?)

Muziekhandel
H. Schenkelaars
Salmstraat 92
Geleen
Tel. 6414

Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, Franse Impressies, Deutsche Grammophon Gesellschaft 135 045 (Nederland, 1960)

Een goede kennis had twee dozen platen klaar staan voor de kringloop. Gelukkig liet hij mij eerst nog even de dozen op stickers nazoeken met als resultaat onder andere de twee bovenstaande stickers. De laatste is een kleine variantie op de oorspronkelijke sticker in dit blog. Na de woonplaats is ook het telefoonnummer toegevoegd. De eerste toevoeging is de opvolger, waarop een afbeelding van een oude grammofoon is toegevoegd en de naam Muziekhandel is verdwenen. Dat duidt er op dat deze sticker speciaal voor de vinylafdeling is vervaardigd. Hij is wel minder speels: de kartelrandjes zijn afgevlakt tot mooie rechte vormen en de sierlijke letters van de eigenaar zijn net zo recht als de vorm van de sticker. De nieuwe zakelijkheid heeft zijn intrede gedaan.