woensdag 25 april 2018

Platenzaakstickers #318

Sjoerdsma
Radio - Televisie - Gramofoons
Winkel - Hogepol Tel. 2914
Werkpl. - Streek Tel. 2433
Dokkum

Op hoes, Corry Brokken, 7", Milord, Philips 318 375 PF (Nederland, 1960)

Nog kaler en elementairder dan de vorige platenzaaksticker, deze donatie van Evert Nijkamp aan het platenzaakstickerarchief. Zwarte belettering op een witte achtergrond in een schreefloze letter, waarbij alleen kapitalen en onderkast zijn gebruikt, alleen de naam van de eigenaar is in een groter lettertype. En natuurlijk ontbreekt op dit oudje ook de kartelrand aan de onderkant niet.

Sjoerdsma behoort tot de categorie radiozaken, die later uitgebreid zijn met televisietoestellen en gramofoons en in het verlengde daarvan ook de geluidsdragers in het winkelassortiment opnam. Bovendien was de winkel gescheiden van de reparatieafdeling, zo blijkt uit de twee adressen met aanduiding op de sticker. Gaandeweg heeft het vinyl bij Sjoerdsma toch een eigen plek in de winkel verovert, getuige het blog van Jacques Jullens. Jullens ging in 1978 wekelijks naar de platenkelder van Sjoerdsma aan de Hoogstraat om de top 40 op te halen en kocht er ook zijn eerste singletje: Dreadlock Holiday van 10CC. Helaas is op de afbeelding op het blog geen sticker te ontdekken, maar die kan ook op de andere kant gezeten hebben.

De winkel blijkt dus ook nog ergens tussen 1960 en 1978 verhuisd te zijn van de Hogepol naar de Hoogstraat, beide in het centrum van Dokkum. Daarbij kreeg de kelder van de winkel de vinylafdeling als bestemming. Helaas is er via het internet niets meer over de winkel te achterhalen, dus ook geen foto's van de platenkelder. Het ligt voor de hand dat Sjoerdsma met de opkomst van de elektronicaketens het loodje heeft gelegd, dat is vermoedelijk ergens in de jaren tachtig geweest.

zaterdag 21 april 2018

Platenzaakstickers #317

Vivace (J.W. de la Beij)
Voor uw grammofoonplaten, muziekinstrumenten en muzieklessen
Spaarndammerstraat 109 Tel. 249426
Albert Cuypstraat 66 Tel. 792094
Alleen verzegelde grammofoonplaten kunnen worden geruild!

Op hoes, Neil Diamond, 7", Song Sung Blue, UNI Records 6073 039 (Nederland, 1972)

Hier had een prijsvraag in gezeten. De stickerplakker bij Vivace heeft de sticker over meer dan de helft van de heer Diamond's gezicht geplakt. Iets persoonlijks??

Een neutrale sticker, rechthoekig met in een kader naam van de winkel, handelswaar en adres. Buiten het kader in cursief de mededeling dat als het zegel, dat elke plaat schijnbaar had, verbroken werd, de aankoper niet meer op zijn besluit kon terugkomen.

J.W. de la Beij bedacht voor zijn winkel een Italiaanse muziekterm die aangeeft dat het muziekstuk up tempo gespeeld moet worden, letterlijk betekent het levendig. Gezien het assortiment dat Vivace voerde behoort hij tot de muziekhandels die er vinyl bij deden. Toch stond de winkel in de Spaarndammerbuurt bekend als een platenzaak, zo is te lezen op Het geheugen van West. Fons Buis haalt daarin herinneringen op aan de Spaarndammerstraat. Hij schrijft: 'De laatste winkel, die ik mij herinner, is Vivace op nummer 109. Een grammofoonplatenzaak. Een kleine winkel waarvoor je kleine stenen trap op moest. Vooral in de latere jaren toen ik 15, 16 jaar oud was, haalde ik hier 45-toeren plaatjes met mijn favoriete muziek: Rock-’n Roll. Elvis, Pat Boone, Peter and his rockets en natuurlijk little Richard. Sommige plaatjes heb ik nu nog in bezit en draai ik met ogen dicht en mijmerend over het verleden.' Dat moet in de tweede helft van de jaren vijftig geweest zijn. Het geeft bovendien aan dat Vivace bij de tijd was. Mogelijk verdwenen met de opkomst van de rock 'n' roll de 
muziekinstrumenten en wellicht daarmee ook de muzieklessen naar de achtergrond ten faveure van het vinyl. Op de website staat ook een afbeelding van een advertentie uit het lokale parochieblaadje.

De advertentie is uit de periode 1957-1959. Opvallend dat er in een parochieblaadje geadverteerd werd met 'altijd de nieuwste nummer', waaronder die van Elvis Presley, die toch niet bij alle parochianen op evenveel bijval gerekend zal kunnen hebben. De advertentie maakt bovendien duidelijk dat de voorletters van de eigenaar anders zijn dan op de sticker. J.W. zal de zoon van M.A. zijn, opvolger in de Vivace-dynastie, en heeft de zaak uitgebreid, niet alleen met meer instrumenten en lessen, maar ook naar de Albert Cuyp. Bovendien is er in de loop der jaren een m toegevoegd aan gramofoonplaten, ook iets van de nieuwe generatie?

woensdag 11 april 2018

Platenzaakstickers #316

Henk Scheer
Radio
Harderwijk

Op label, Royal Male Choir 'Mastreechter Staar', 7", Die Zwölf Räuber, Philips 312 088 NF (Nederland, 1967?)

Radio-Televisie en Gramofoonplaten
Henk Scheer
Donkerstraat
Harderwijk

Op label, Royal Male Choir 'Mastreechter Staar', 7", Deep River, Philips 312 087 NF (Nederland, 1967?)

Maar liefst twee stickers tegelijk deze keer. Beide een donatie aan het platenzaakstickerarchief van Evert Nijkamp. Henk Scheer moet een liefde voor ovalen hebben gehad. Eerst met een mooie ronding, later uitlopend in punten aan weerszijden. De volgorde zoals hierboven lijkt me chronologisch de meest juiste, al ontlopen de singles elkaar nauwelijks in uitgavedatum. Maar laat ik er vanuit gaan dat de karigste wat betreft informatie de oudste is en dat Henk Scheer er achter kwam dat wat meer informatie op de sticker toch wel handig was. De eerste lijkt meer een wrijfplaatje (ook gebruikt op paaseieren). Wellicht had hij die nog liggen en moesten ze eerst op, voor aan de echte stickers begonnen mocht worden.

Zoals uit de tekst op de stickers valt op te maken behoort Henk Scheer tot de sectie radio- en televisiewinkels die ook vinyl in het assortiment hadden. Op de tweede sticker is het zelfs expliciet vermeld. In 1972 werd de winkel aan Donkerstraat 53 overgenomen door Aart Foppen en ging verder onder de naam Scheer & Foppen. Aanvankelijk zal er nog wel vinyl verkocht zijn, maar gaandeweg kreeg elektronica de overhand. Scheer & Foppen had 56 winkels in het noorden en oosten van het land.

Aart Foppen begon als medewerker bij Henk Scheer, maar besloot in 1964 samen met zijn vrouw een eigen elektronicawinkel te beginnen. Acht jaar later nam hij de winkel van zijn voormalige baas over. In juni 2016 ging de keten failliet, een doorstart zag de familie Foppen niet meer zitten. Aart was in 2013 inmiddels overleden en heeft het dus niet meer mee hoeven maken.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de elektronicaketen en eigenaar Aart Foppen is er een artikel in de Volkskrant en een artikel van Omroep Gelderland.

Het filiaal van Scheer & Foppen aan de Donkerstraat 53 in Harderwijk

woensdag 4 april 2018

Platenzaakstickers #315

Platenbar en Muziekhandel
Henk Rozen
Hoogstraat 47
Oisterwijk
Telef. 2605

Op hoes, Malando and his Orchestra, 7", Love In Syncopa, Philips 317 205 PF (Nederland, 1957)

Simpeler dan deze inzending van Hans Dinkelberg kunnen platenzaakstickers niet zijn. Kleurloos plakpapier met een schreefloze zwarte letter, waarbij de naam van de winkeleigenaar in kapitalen is. Opvallend zijn de twee kartelranden (boven en onder). Zouden de stickers op een rol hebben gezeten, waarbij telkens een kartelrandje overgeslagen moest worden voor er weer een nieuwe afgescheurd kon worden? Onder de naam- en adresgegevens stonden op een afscheurbaar deel de bestelgegevens, mocht de plaat verkocht worden.

De winkel van Henk Rozen behoort tot de bekende combinatie van muziekinstrumenten, bladmuziek en geluidsdragers. Behalve eigenaar van een muziekwinkel in Oisterwijk, was Henk Rozen ook een van de 'stuwende krachten' achter de plaatselijke drumband Taxandria, zo is te lezen op de geschiedenispagina van de website van het inmiddels tot showband gepromoveerde gezelschap. Drie keer raden waar de instrumenten vandaan kwamen. Rozen had de kinderdrumband onder zijn hoede en was instructeur bij de volwassenen.