dinsdag 20 november 2018

Platenzaakstickers #336

Smit & Scherpenhuisen
Gen. Cronjéstr. 141
Haarlem - Tel. 52381
De zaak voor beeld en geluid

Op achterzijde hoes, Gert en Hermien Timmerman, LP, De Gert Timmerman Show, CNR KLP 4210 (Nederland, 1967)

Een complete afscheursticker, deze inzending van Pierre Gouweloos. De enige toevoeging buiten de reguliere adresgegevens is een ultrakorte opsomming van de handelswaar van Smit & Scherpenhuisen. Een duidelijk voorbeeld van de elektronicawinkels die naast radio's en televisietoestellen ook vinyl in het aanbod hadden. Echt gebruik maakte de firma niet van het afscheurdeel, alleen de prijs is ingevuld. Wel wordt duidelijk welke andere gegevens normaliter vermeld werden: de titel van de plaat en een plaatmerk en nummer. Dat laatste twee velden bevatten waarschijnlijk de gegevens om een nieuw exemplaar te bestellen.

De winkel van Smit & Scherpenhuisen bevond zich in Haarlem-Noord in een lange winkelstraat tussen de Transvaalbuurt en de Indische buurt Zuid. Een bewijs te meer dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in elke buurt vinyl aangeschaft kon worden. Getuige advertenties in het Haarlem's Dagblad bestond de winkel al in de jaren vijftig. Ook werd er veelvuldig in lokale adresboeken geadverteerd, zoals in die van 1970 van Bloemendaal. Hieronder de desbetreffende advertentie.

Hieruit blijkt niet alleen dat Smit & Scherpenhuisen zich ook op de buitengebieden van Haarlem-Noord richtte, de advertentie maakt bovendien duidelijk dat grammofoonplaten een essentieel deel van het assortiment uitmaakte. Zoals veel van dit soort winkels delfden ze in de jaren zeventig en tachtig het onderspit tegen de elektronicaketens met filialen door het hele land.

In het pakket plakkerplakkers dat Erwin van Delden mij onlangs schonk, zit er ook nog een van Smit & Scherpenhuisen. Zo ziet die er dus uit als het onderste deel is afgescheurd.


Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, De 12 Allerbeste! Een Dozijn Gouden Hits Op Één Plaat, Philips 625 322 QL (Nederland, 1964)

Afgaande op de platen waar beide stickers op zitten, bekruipt me het vermoeden dat Smit & Scherpenhuisen vooral het meer populaire genre op vinyl verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten