Elpee
Amsterdam - Arnhem - Breda - Den Bosch - Delft - Enschede - Groningen - Haarlem - Wageningen
Op voorzijde hoes, Rory Gallagher, LP, Live! In Europe, Polydor 2383 112 (Verenigd Koninkrijk, 1972)
Een herkenbare sticker voor de platenkopers uit de jaren zeventig en tachtig. De schreefloze letter tegen een gele achtergrond. De winkelketen zat, getuige de namen op de sticker, aardig over het land verspreid.
De winkelketen Elpee begon halverwege de jaren zeventig met een winkel in Arnhem, daarna volgde Amsterdam en in december 1975 Haarlem. De drie eigenaren van de winkel richtten samen de b.v. Elpee op. Op het hoogtepunt van de winkelketen waren er 33 winkels, waarvan een in Duitsland en twee in België. De keten bestond tot 1984.
Over de reden dat de keten stopte, deden verschillende verhalen de ronde. Jan Kooi, die samen met Jan Gorter het filiaal in Groningen overnam, vertelde in een interview in 2010 met 3voor12, dat de eigenaar van de keten er met al het geld vandoor ging naar een kibboets in Israël. In het boek Little White Wonder, over bootlegs in Nederland, vertelt auteur Charles Beterams dat de winkelketen uiteindelijk ten onder ging aan de proceskosten naar aanleiding van de bootleg Gather No Moss van The Rolling Stones die Elpee exclusief lanceerde.
Franklin Misset, een van de drie initiatiefnemers en eigenaar van de winkel in Haarlem, ontkracht beide verhalen. De eigenaren van de b.v. hebben de winkels voor een deel aan de filiaalnemers verkocht en de rest gesloten. Er was noch sprake van een vlucht, noch van een failissement als gevolg van een rechtzaak. Hij zette zelf de filialen in Haarlem en Leiden voort. De laatste verkocht hij daarna aan zijn zwager, die daar filiaalhouder was. Het filiaal in Haarlem, aan de Gedempte Oudegracht, sloot hij in 1986 om in de Frankestraat verder te gaan onder de naam Frank's Platenhol. Dat verkocht hij in 1987.
TOEVOEGING HAARLEM, 16 FEBRUARI 2022
Franklin stuurde me nog enig beeldmateriaal van het Elpee-filiaal in Haarlem
Bovenstaande reclameflyer maakt duidelijk dat Elpee gevestigd was aan de Gedempte Oudegracht op nummer 75.
Poster voor de uitverkoop, waar al sprake is van Frank's Platenhol. Bron: Franklin Misset
Collage van de uitverkoop aan de Gedempte Oudegracht 75 in 1986. Fotografie: Franklin Misset
Momenteel zit er een parfumwinkel in het pand, Perfumes of the Past
Den Bosch
Het filiaal in Den Bosch verhuisde van de Kolpertstraat via de Hinthamerstraat naar de Vughterstraat. Daar trok eigenaar Paulus Tops in augustus 2002 de stekker uit de winkel. Tops was een van de filiaalhouders die de winkel van de keten overnam.
Fotografie: Gerard Monté.
Groningen
In Groningen namen, zoals eerder gezegd, Jan Kooi en Jan Gorter het Groningse filiaal over. Dat was in 2005, dus na de verzelfstandiging. Hun voorganger, van wie ze de winkel overnamen, was de laatste filiaalhouder aldaar. Zij gingen verder onder de naam Elpee Groningen. Daarmee is het momenteel het enige filiaal dat nog in bedrijf is. Na het overlijden van Kooi, het afgelopen jaar, bestiert Gorter de zaak.
Wageningen
Het Wageningse filiaal zat op Hoogstraat 71.
Winkelpand Elpee, Hoogstraat 71, Wageningen, circa 1980.
Bron: Beeldbank Wageningen.
In hetzelfde beeldarchief kwam ik onderstaande reclameposter tegen.
Reclameposter Elpee. Bron: Beeldbank Wageningen.
Leiden
Zoals aangegeven, bestond de keten op haar hoogtepunt uit 33 filialen. Zo was er, naast de op de sticker vermelde filialen ook een filiaal in Leiden, bestierd de zwager van oprichter Franklin Misset. In een artikel in NRC Handelsblad beschrijft oud-medewerker Yaël Vinckx haar jaren bij de winkel, die in oktober 2007 door de toenmalige eigenaar Nanne Wagenaar gesloten werd.
Eindhoven
Ook Eindhoven had een eigen Elpee en wel op de hoek van de Rechtestraat en de Ten Hagestraat.
TOEVOEGING 16 FEBRUARI 2022
Franklin Misset stuurde ook nog onderstaande foto van een tas van Elpee.
Behalve de filialen in Leiden en Eindhoven, die niet op de sticker vermeld staan, wordt hier ook nog Nijmegen vermeld.
Met dank aan Franklin Misset, die de nodige fouten uit de orginele tekst haalde en een en ander aan informatie toevoegde en Peter Bruyn.