woensdag 30 oktober 2024

Platenzaaksticker #399

 

Dom. v.d. Bergh
Sittard - Heerlen - Venlo

Op achterzijde hoes, Jan Corduwener and his Ballroom-Orchestra, 10", Dancing Time No. 2, Philips P 10020 R (Nederland, 195?)

Een voorloper van de plakbandsticker, daar heeft de sticker van Dom van den Bergh nog het meest van weg. Adressen waren niet nodig, iedere platenliefhebber in het zuiden van Limburg wist Dom van den Bergh te vinden.

Op het Durecoblog van Pierre Gouweloos staat een asbak van de winkel, die maakt duidelijk dat de winkelketen in 1931 begonnen is. 

Op het blog Wat Rob Zegt is meer informatie over de winkel in Venlo te vinden. Het betrof een elektronicawinkel in de Vleesstraat waar stofzuigers, televisietoestellen, ijskasten en stereo-apparatuur verkocht werden. Achter in de winkel was een speciale platenafdeling. De winkel stond bekend als dé popspeciaalzaak in Venlo en werd gerund door Hill van den Bergh, de echtgenote van winkeleigenaar Pim van den Bergh. Hill begon daar eind jaren zestig op de platenafdeling. De andere filialen werden gerund door de broers van Pim, naar alle waarschijnlijkheid allemaal zonen van oprichter Dom. 

Op het blog van Rob staat ook onderstaande foto uit het archief van de familie Van den Bergh van de winkel in de Vleesstraat.

De winkel in Venlo was het enige filiaal van Dom van den Bergh met een echte platenafdeling, begonnen in de jaren vijftig. Zoals te lezen in het stuk van Rob waren er meer platenzaken in Venlo. Hij vermeldt De Muziekcentrale, Ram Bam, Disco Dancer, Kwak, Satisfaction, King, Odeon en de platenafdelingen bij Hema en V&D. Die ontbreken allemaal nog in dit blog.

Het gezin Van den Bergh woonde boven de winkel. Hill vertelt: 'De trap lag vol met elpees. Maar ook in de gang. En in de speelkamer van de kinderen lieten we speciale kasten plaatsen waar de voorraad in kon.'

Toen in de jaren tachtig de vaste medewerkers Sounds begonnen, werd die de popspeciaalzaak. Dom van den Bergh ging zich meer richten op 'internationale artiesten zoals Nederlandstalig, Duits en Frans, maar ook klassieke muziek'. In 1994 verhuist Dom van den Bergh naar de Beekstraat. In 2000 werd de winkel overgedaan aan de keten Music House. 'Het was mooi geweest', zegt Hill. 'Het was de tijd van downloaden en cd’s branden.'

woensdag 16 oktober 2024

Platenzaaksticker #398

 

Muziekhandel Kleyn
Gedempte Gracht 88 - Tel. 64709
Zaandam

Op achterzijde hoes, Georges Brassens, 7", Marinette, Philips 432 257 BE (Nederland, 1958)

De missing link tussen sticker 219 van de Zaansche Muziekhandel en de in die post ook genoemde Muziekhandel Volmer v/h Kleyn. Net als sticker 219 een vrij kale sticker, met het bekende kartelrandje onderaan. Op het deel dat afgescheurd is stonden de gegevens van de plaat zodat een nieuwe besteld kon worden.

Op dezelfde single zit ook nog de helft van een zegelsticker.


Ged. Gracht 86-88
Zaandam
Ruiling is alleen mogelijk, indien dit zegel ongeschonden blijft.

Op deze zegelsticker is nog sprake van een dubbel pand. Zoals op onderstaande foto is te zien, beslaat het winkelpand van opvolger Volmer v/h Kleyn inderdaad twee panden. 

 

 
Muziekhandel Volmer v/h Kleyn aan de Ged. Gracht 88, 1964

Waarschijnlijk is Kleyn begon in de helft van het pand en is later nummer 86 bij de winkel getrokken. In de linker helft was ten tijde van Volmer v/h Kleyn de vinylafdeling ondergebracht, rechts de bladmuziek, zo is te lezen in een stukje in de reeks De oude muziekdoos in het lokale nieuwsblad De Orkaan van 28 april 2015. Daar staat ook een sticker van Volmer bij (die houdt u tegoed).

In een ander artikel over de Zaanse pophistorie in De Orkaan van staat nog een andere sticker van Kleyn, die een stuk ouder is dan die bovenaan.

Kleyn Muziek
Gedempte Gracht 86-88
Zaandam - Tel. 4788

Op label, Jussi Björling, Shellac 10", Cujus Animam / Ingemisco Tamquam Reus, His Master's Voice D.B. 3665 (Nederland, 1939)

Een mooiere sticker dan de eerste met een wegrennende muzieknoot op een notenbalk. Ook hier is sprake van een dubbel winkelpand. Kleyn heeft dus in ieder geval van de jaren dertig tot eind jaren vijftig de winkel gehad.