dinsdag 18 februari 2014
Platenzaakstickers #139
Jan Agter
voor Televisie - Radio - Grammofoon
Den Burg
Op achterzijde hoes, Ike & Tina Turner, 7", River Deep - Mountain High, London FLX 3204 (Nederland, 1968)
De eerste sticker van een platenzaak op een eiland. Een ongekende luxe. Dan hoef je ook niet meer na te denken welke platen je er mee naar toe zou nemen.
Agter is een bekende naam op Texel. Er is momenteel nog een Agter Elektrotechniek in De Koog. Mogelijk is dit een vervolg op de winkel van Jan Agter, die zich gezien de beperkte afzet op een eiland als Texel niet concentreerde op vinyl, maar het gehele audiovisuele spectrum in het aanbod had. Ik kocht de single via marktplaats op Texel, wellicht van de eerste eigenaar die hem zelf bij Jan op de kop tikte.
Ik wordt steeds nieuwsgieriger naar hoe zo'n sticker nu geleverd werd. Ook bij deze is alleen aan de onderkant een perforatierand te zien, waarlangs de sticker is afgescheurd. Dit zou betekenen dat ze per twee aan elkaar zitten en dus niet op een praktische rol geleverd werden.
woensdag 12 februari 2014
Platenzaakstickers #138
Phonoton
Speciaalzaak Grammofoonplaten
Ceintuurbaan 159 - Telef. 722012
Op voorzijde hoes, Elton John, LP, Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player, DJM Records DJLPH 427 (Verenigd Koninkrijk, 1972)
Het betere plakbandwerk, deze sticker van Phonoton die Hans Dinkelberg instuurde. Hans meldde al dat er op het internet niets te vinden was over deze winkel. De naam zei me niks en ook het adres associeerde ik niet direct met een platenzaak. Ceintuurbaan 159 blijkt zich tussen de Van Woustraat en het Sarphatipark te bevinden, direct naast café Sarphaat op de hoek bij het Sarphatipark. Het nodige spit- en graafwerk in het Beeldarchief van het Stadsarchief Amsterdam levert een plaatje op van de hoek van de Ceintuurbaan bij het park waarop ook de winkelpui van Phonoton te zien is. De foto is in ieder geval van na 1988, gezien de Renault 19 voor de deur. Het telefoonnummer wijst er op dat de winkel er toch een tijd gezeten moet hebben. Bovendien was eind jaren 80 niet de meest voor de hand liggende tijd om een platenwinkel, gespecialiseerd in grammofoonplaten, te beginnen. De cd beleefde hoogtijdagen en vinyl verdween in die jaren langzaam uit de meeste winkels. Dat de winkel er al langer zat, blijkt ook wel uit de neonbelettering boven het raam. Op het uithangbord (later toegevoegd?) is nog net te lezen dat er ten tijde van de foto inmiddels ook cd's aan het assortiment zijn toegevoegd. Toch een uitzonderlijke winkel in die tijd, dat er lp's in de etalage hangen. Op het raam is ook de naam van de winkel te lezen: Phonoton. Zou de eigenaar toevallig Ton geheten hebben?
maandag 10 februari 2014
Platenzaakstickers #137
Joh. de Heer & Zn
Noordmolenstraat 71
Giro 63560 - Tel. 010-40443
Rotterdam 11
Op achterzijde hoes, Han Schenk en Thea Schenk-Verhey, 7", Eens breekt de dag aan, Philips 411 728 NE (Nederland, 1962)
De combinatie van single en sticker lijkt een logische, al was Johannes eigenlijk de Doper. Hier is hij inmiddels opgeklommen tot De Heer. Vergezeld van Zijn Zoon runt deze twee-eenheid de winkel. Opvallend bij deze sticker is de toevoeging 11 achter Rotterdam (nummer van een wijk???).
Johannes de Heer is vooral ook bekend geworden door de uitgave van evangelische liederen in de naar hem genoemde zangbundel. Tevens had hij een muziekwinkel aan huis, gaf orgellessen, gaf bladmuziek met christelijke liederen uit en verkocht harmoniums. Dit alles is te lezen op een aan Johannes de Heer gewijde internetpagina.
Van die christelijke inslag is tegenwoordig niet veel meer te merken. 'Denk je aan piano's en orgels, denk je aan Joh. de Heer', zo is te lezen onder het kopje historie op de homepage van firma Joh. de Heer. De winkel is inmiddels van Noord-Rotterdam verhuist naar een 'mega-musicstore' langs de A15 te Sliedrecht met een showroom van bijna 2000 m2. Naast orgels en piano's verkoopt de firma ook blaasinstrumenten, gitaren, klein-instrumenten en bladmuziek. Vinyl hoort niet meer tot het assortiment. In de jaren 60 kennelijk nog wel en ik heb het sterke vermoeden dat het vooral singles en langspelers met geestelijke liederen waren.
Eddy Raymann stuurde me deze sticker met foto's van voor- en achterzijde van de single. De voorzijde kan ik de lezers van dit blog niet onthouden.
Behalve 'Eens breekt de dag aan', staan er nog drie potentiële hits op: 'De geopende deur', 'Zijn wij allen gereed om te gaan' en 'Nooit alleen'. De complete teksten zullen vast anders uitwijzen, maar de eerste drie titels zouden zo maar aan kunnen zetten tot uittreden! Waarschijnlijk moet het plaatje dan wel achteruit gedraaid worden.
donderdag 6 februari 2014
Platenzaakstickers #136
Weyman
Utrecht - Telef. 15951
Zadelstraat 6-8
Op achterzijde hoes, Donovan, LP, What's Bin Did And What's Bin Hid, PYE Records NPL 18117 (Verenigd Koninkrijk, 1965)
De voorganger van sticker 107. Het lettertype waarin de naam van de winkel is weergegeven is identiek, maar de uitstraling is toch heel anders. Waarschijnlijk heeft dit met het materiaal van de sticker te maken. Is deze van mooi glad, dun papier met een kartelrandje waarlangs de sticker van de volgende losgescheurd kan worden, 107 is van cellofaan dat aan beide zijden slordig is afgescheurd. Alhoewel de verschijningsdata van het vinyl waarop de stickers zitten anders doen vermoeden, schat ik in dat deze de voorganger is van 107. Deze is toch iets arbeidsintensiever om te bevestigen dan de van een rol afkomstige zelfklevende plakband. Opvallend is dat er alleen een kartelrandje aan de onderkant zit, wat betekent dat het of de laatste van een vel is geweest of dat ze slechts met twee aan elkaar zitten. Ook die op het overzicht van plaatzaken in Utrecht heeft het kartelrandje aan de onderkant, wat voor de laatste gedachte pleit.
De anciënniteit van deze of gene sticker zou ook nog onbepaald kunnen zijn als Weyman deze voor LP's gebruikte en 107 voor singles. Zo ziet u maar dat determinatie nog niet zo gemakkelijk is. Een koolstofonderzoek zou uitkomst kunnen bieden. Mochten er ervaringsdeskundigen die zich de volgorde van gebruik nog kunnen herinneren, dan hoor ik het graag.
Grammofoon - Radio - Televisie
Zadelstraat 6-8 - Tel. 15951
Utrecht
Op achterzijde hoes, Karl Richter, 7", Handel Organ Concerto No. 9, Decca SEC 5028 (Verenigd Koninkrijk, 1959)
Het negatief van de sticker hierboven en, gezien het jaar van uitgave van de plaat waar hij op zit, de voorganger. Net als op sticker 107 van Weyman wordt hier ook vermeld dat er naast grammofoons ook radio en televisie te koop is. En dus ook vinyl!
Op het overzicht van Utrechtse platenzaken van Hans Dinkelberg is nog een zak van de winkel afgebeeld, waarop de voorletter J. vermeld wordt. Ook staat er A. Leijenaar onder J. Weyman. De beheerder van de winkel? Op de zak is ook alleen nog sprake van Zadelstraat 6, later is de winkel dus uitgebreid met het pand er naast.
Abonneren op:
Posts (Atom)