maandag 23 februari 2015

Platenzaakstickers #182


Een luisterrijke zaak
Hogenbijl
Haarlem
Tel. 324503

Op voorzijde hoes, ??, LP, ??, Decca 862.024 DQY (??, ??)

Omgeven met veel vraagtekens, de plaat waar deze sticker op zat. Hans Dinkelberg signaleerde hem in een kringloopwinkel en legde de sticker vast voor dit blog. Hij wist nog wel te vertellen dat het om een plaat met Weense operettemuziek ging. Ook de database van Discogs biedt geen uitkomst. Wie aanvullende gegevens heeft, mag zich melden.

Na sticker 2, de tweede sticker van Hogenbijl in Haarlem. Ik schat in dat deze van een later tijdstip is. Op de eerdere sticker was uitsluitend sprake van Hogenbijl muziekinstrumenten en was vagelijk in het hoofd van het trompetspelende poppetje een schijfje vinyl zichtbaar. Op deze sticker presenteert de winkel zich al met een breder assortiment, alles wat er te beluisteren valt. Dus naast instrumenten ook platen. Het beeld ondersteunt dit door trompet en vinyl een gelijkwaardige plaats te geven. Bovendien is de sticker van een woonplaats en een telefoonnummer voorzien, wat de instrumenten en platen ook voor mensen buiten Haarlem binnen bereik brengt.

vrijdag 20 februari 2015

Platenzaakstickers #181





Grammofoon speciaalzaak
Landré
Molsteeg 9
Amsterdam c
Tel 247765

Op achterzijde hoes, Barbara, LP, Ma Plus Belle Histoire d'Amour c'est Vous - Bobino 1967, Philips D 77.870 L (Frankrijk, 1967)

De Molsteeg verbindt de Spuistraat met de Nieuwezijds Voorburgwal ter hoogte van de Dam. Vanaf de jaren tachtig was daar op nummer 8 Brutus gevestigd, een adres voor goedkope cd's en later ook weer wat vinyl. Al jaren daarvoor zat aan de overkant op nummer 9 Landré, een speciaalzaak in vinyl en ook platenspelers, als je tenminste op de afbeelding en tekst af mag gaan, grammofoon speciaalzaak. De afbeelding laat wat dat betreft niets aan de verbeelding over. Overduidelijk is het vinyl zichtbaar en de pickup-arm. Zo te zien een mooi gomsticker met een perforatierand aan de linkerzijde, waarmee zich het raadsel van de productie van dit soort stickers weer aandient, per twee (kartelrand slechts aan een zijde)? In de tijd dat ik bij Brutus kwam, was Landré al verdwenen en vervangen door een winkel in 'antiques'.

Het internet geeft geen verdere informatie over de winkel van Landré. Wel zit er in het beeldarchief van de gemeente Amsterdam een prent uit 1860, toen het vinyl nog uitgevonden moest worden, van het pand.


Met dank aan Bjorn van Concerto die me deze sticker stuurde.

dinsdag 17 februari 2015

Platenzaakstickers #180



HG
Haarmeijer
Grammofoonplaten
Hinthamer Einde 5
Telefoon 133252
Den Bosch

Op voorzijde hoes, Trammps, 7", Zing Went The Strings Of My Heart, Buddah Records BDA 306 (Nederland 1975)

Pas de tweede sticker uit de hoofdstad van Noord-Brabant, na een vermelding op de sticker van elektronicaketen Van Boxtel. Een gewaagde combinatie van paars met zilverkleurige letters op een verder weinig opzienbarende sticker op de in elkaar verwerkte letters H en G na. De sticker is moeilijk leesbaar, maar ik mag aannemen dat dat niet de reden is dat de winkel niet meer bestaat. Duidelijk is dat Haarmeijer een platenspeciaalzaak was, gevestigd in een pand dat in de jaren dertig van de vorige eeuw verrees en momenteel onderdak biedt aan Shoarma Grillroom Istanbul.

De huidige uitbater van Hinthamereinde 5, Shoarma Grillroom Istanbul

donderdag 12 februari 2015

Platenzaakstickers #179





De Discus
Minrebroederstraat 25
Utrecht
Tel. 15070

Op achterzijde hoes, Jean Ferrat, 7", C'est beau la vie, Barclay 70 613 (Frankrijk, 1964)

De missing link tussen sticker 156 en sticker 76 van De Discus, deze inzending van Jeroen van de Beek. Het telefoonnummer is nog meegenomen van de winkel aan het Oudkerkhof. Op sticker 76 heeft de winkel een nieuw telefoonnummer.
Wat ook duidelijk wordt als je de stickers met elkaar vergelijkt is dat de vormgeving steeds zakelijker wordt. Was op de eerste nog een discuswerper afgebeeld op het label van een plaat, in 1964 is het vinyl gebleven maar is de werper verdwenen. Op de meest recente sticker is geen afbeelding meer te bekennen en is slechts sprake van naam en adres van de winkel.

maandag 9 februari 2015

Platenzaakstickers #178





1852
Rijken & De Lange
(Rotterdam)

Op achterzijde hoes, Rafael Kubelik - Wiener Philharmoniker, LP, Smetana - Die Moldau, Mein Vaterland (Teil 1), Decca 6.41518 AN (Duitsland, 1975)

Een winkel met geschiedenis, Rijken & De Lange, zo laat de sticker die Fons Moers me stuurde duidelijk zien met het jaartal 1852. Het bedrijf werd in 1852 begonnen door de gebroeders George,Jan en Christiaan Rijken. De gebroeders handelen in en stemmen piano's. In 1860 sluit Samuel de Lange, als organist in de St. Laurenskerk vaste klant van de Gebr. Rijken, zich bij de gebroeders aan en is de firmanaam een feit. De gebroeders zijn niet erg gemakkelijk in de omgang, zowel onderling als met derden, zo leert de geschiedenis van het bedrijf op de website van de firma. Bij de bombardementen op Rotterdam op 14 mei 1940 wordt de gehele winkel met inventaris vernietigd. Maar Rijken en De Lange zit niet bij de pakken neer en betrekt nog geen half jaar later een noodwinkel. In 1953 wordt een nieuwe winkel aan de Korte Lijnbaan geopend. Na nog een verhuizing in de jaren tachtig naar de Coolsingel, vindt de firma in 2006 een onderkomen in de Vlasfabriek aan de Overschieseweg 10b. In 2014 stopt men met de verkoop van piano's en vleugels en gaat verder als pianotechnisch servicebedrijf. Het vinyl was waarschijnlijk al lang voor die tijd uit de winkel verdwenen, maar werd aan de Korte Lijnbaan nog wel verkocht.
Zoals onderstaande ansichtkaart laat zien, stortte de firma Rijken & De Lange zich ook op de verkoop van tv-toestellen en audioapparatuur. De foto dateert waarschijnlijk uit de jaren zestig, getuige de Triumph Herald Vitesse midden in beeld.


donderdag 5 februari 2015

Platenzaakstickers #177



Lampe Radio
als nachtegalenzang!
Ged. Singel 30
Tel. 2208
Assen

Op label, Caterina Valente, 7", Tipitipitipso, Polydor ‎23 403 (Duitsland, 1957)

De tweede sticker van een vinylverkoper in de provincie Drenthe, na 170 van de Troubadour. Ook de driehoek was erg in als platenzaaksticker in de begindagen, waarbij blauw of rood de achtergrondkleur was. Lampe gaf er nog een originele toevoeging aan door op een cursief capitaal van de L een zingende 'nachtegaal' af te beelden.

Begonnen als monteur in een radiohandel in Sneek, neemt Ben Lampe op 1 maart 1948 de winkel van Radiohuis De Jong aan Gedempte Singel 30 in Assen over. Al snel voegt hij als eerste in Noord Nederland televisietoestellen aan zijn assortiment toe. Met de komst van de televisietoren in Hoogersmilde in 1958 willen steeds meer Assenaren een televisie. De zaken gaan Lampe voor de wind. Hij koopt een apart pand voor de reparaties en iets verder op de Gedempte Singel op nummer 40 verkoopt hij grammofoonplaten. Ten tijde van de sticker was van deze uitbreidingen nog geen sprake.
Toen in de jaren zeventig het centrum van Assen voetgangersgebied werd verhuisde Lampe met zijn winkel naar de Minervalaan. Hij was van mening dat de klant met de auto tot voor de winkel moest kunnen komen. Om de concurrentie met de grote winkelketens aan te kunnen, koopt Lampe met een aantal collega's gezamenlijk in en staat zo aan de wieg van de elektronicaketen Expert. Expert Lampe is nog steeds een begrip in Assen en wordt gerund door de zoon en kleinzoon van Ben Lampe.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit een artikel uit het Asser Historisch Tijdschrift van Ger Gramsma. Daarin stond ook onderstaande foto van het winkelpand aan de Gedempte Singel.



De eerste winkel van Lampe aan de Gedempte Singel. (collectie B. Lampe, Hooghalen)

De oplettende kijker zit het logo van Lampe in de rechter bovenhoek op de linker winkelruit terugkeren. Opvallend is dat daar de 's is toegevoegd: Lampe's Radio.

Met dank aan Hans Dinkelberg die me de afbeelding van de sticker stuurde.

maandag 2 februari 2015

Platenzaakstickers #176


Klein
Discotheek en Geluidsafdeling
Reguliersbreestraat 47-49
Amsterdam-C.
Telef. 231527 - 222887

Op voorzijde hoes, Yardbirds, 7", Shapes of Things, Rivièra 121065 (Nederland, 1966)

Alhoewel de naam anders suggereert, hebben we hier niet bepaald met een kleintje te maken. Gespecialiseerd in geluidsdragers en apparatuur nam de firma Klein maar liefst twee belendende panden in beslag. Klein is de tweede winkel aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam, na die van Kellerman op nummer 3 (sticker 48), al dateert die van meer dan 10 jaar later.
Klein zat vlakbij het Rembrandtplein. De panden zijn later weer gescheiden en op nummer 47 is al sinds de jaren 80 een casino gevestigd.

Dit prachtige singletje komt helaas niet uit mijn eigen collectie maar uit die van Eddy Raymann.