dinsdag 24 november 2015
Platenzaakstickers #215
Studio Fox
Enschedesestraat 17
Tel. 05400-23293
Hengelo
Op achterzijde hoes, Johnny Pearson and His Orchestra, LP, Sleepy Shores, Omega International OM 555.003-H (Nederland, 1973)
De oersticker van het imperium dat Nico Fox vanuit Hengelo opbouwde. Sticker 79 laat al uitbreidingen zien in Enschede, Zwolle en Arnhem, waaraan later nog Apeldoorn en Groningen toegevoegd zouden worden. Met de uitbreiding werd ook de vormgeving van de sticker wat zwieriger, zo wijst een vergelijking uit. Bovenstaande sticker is nogal stijfjes, al veroorlooft de vormgever zich wel de logische verwerking van een vinyl plaat in de O, met op het label de naam van de winkel.10 jaar later begint het vinyl al duidelijke trekken van een cd te vertonen: Fox was er vroeg bij!
Na de hoogtijdagen in de jaren tachtig ging het allengs minder met de plaatverkoop en deed Fox zijn winkels eerst aan Van Leest over, die ze vervolgens aan de Free Record Shop verkocht. Net voor kerst 2012 sloot die het filiaal aan de Enschedesestraat. Dat betekende dat het monopolie op de verkoop van geluidsdragers in Hengelo in handen kwam van Johan Dollekamp van Popeye. Daar ben ik nog geen sticker van tegengekomen, maar ik kan me er wel een mooie bij voorstellen.
Nico Fox bleef enigszins met de muziekhandel verbonden en werd importeur van hoogwaardige audio-apparatuur, nadat hij zijn oude lp's de deur uit had gedaan. Desalniettemin verkondigde hij in de Twentse Courant dat de vinylbeleving op zijn nieuwe apparatuur geweldig was. Hij had schijnbaar nog wat collectors items achter de hand gehouden.
Met dank aan Pierre Gouweloos die me deze sticker stuurde.
dinsdag 17 november 2015
Platenzaakstickers #214
Het Limburgs Platenhuis
Gravenstraat 8
Tel. 6800
Geleen
Op achterzijde hoes, Marty Robbins, LP, Island Woman, CBS 62297 (Nederland, 1964)
Met enige regelmaat keert hij terug in dit blog, de agressieve variant van de lieflijke papieren platenzaaksticker opgebracht via het bevochtigen van een gommen achterzijde. De agressieve variant betreft de plakbandsticker, zo goed als niet te verwijderen tenzij de sticker dermate uitgedroogd is dat de tape vanzelf los laat en een hardnekkig residu op de plaat achterlaat. Opvallend in dit geval is dat de kleur van de sticker perfect overeenkomt met die van de afbeeldingen van voorgaande platen van Marty Robbins zoals die op de achterkant van de hoes zijn weergegeven.
Wellicht had het Limburgs Platenhuis nog een rode variant ter beschikking maar werd die te dominant bevonden, geel sloot beter aan. De sticker toont opvallend veel overeenkomsten met de eveneens uit Limburg afkomstige sticker 31 en 101 van Platenhuis Maas in Nieuwenhagen, zij het dat Limburgs Platenhuis cursief is weergegeven. Zou er sprake zijn van een overkoepelend Platenhuis met verschillende filialen in Zuid-Limburg?
Het Limburgs Platenhuis bevond zich aan de Gravenstraat 8, vlakbij de markt in Geleen. Dat Platenhuis Limburg zich buiten de middle-of-the-countryroadmuziekpaden van Marty Robbins begaf, blijkt uit onderstaande posters die ik tegenkwam op een overzichtssite van rock 'n roll in Limburg van Jan Kersten.
De obsessie voor geel begint langzamerhand zorgwekkend te worden, al was er ook een zwart/wit variant. Dankzij het Limburgs Platenhuis werden Peter en z'n Rockets op zondag 26 februari 1961 naar de Hanenhof in Geleen gehaald. Het zal niemand verbazen dat de voorzitter van de fanclub van Peter en z'n Rockets in die tijd, Jan Smeets, hier een steentje aan heeft bijgedragen. Dit was waarschijnlijk de eerste vonk die tot Pinkpop heeft geleid, waar hij meer dan 50 jaar later de baas is. Naast een optreden van verschillende bands, was er op de Teenagerafternoon ook een Teenager-modeshow, verzorgd door de Firma Schunck. Het kan bijna niet anders of geel zal daar de overheersende kleur geweest zijn.
Alhoewel de naam van de winkel doet vermoeden dat we hier met een gespecialiseerde platenzaak te maken hebben, laat een advertentie in het Limburgs Dagblad van 10 juni 1968 zien dat er ook audio-apparatuur verkocht werd. Het telefoonnummer blijkt inmiddels gewijzigd.
Er is in Geleen nog steeds een Limburgs Platenhuis, maar dat houdt zich bezig met de verhuur van onroerend goed. De naam doet anders vermoeden. In de jaren tachtig bestond de winkel nog, getuige een vermelding op de reactiespagina van de website van Herman van Boeyen dat iemand bij de lokale V&D en het Limburgs Platenhuis zijn singles van Vitesse kocht. In 1986 werden er nog kaartjes voor een concert van John Martyn in Heerlen verkocht, organisator ......... Buro Pinkpop!
Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto die de sticker beschikbaar stelde.
woensdag 11 november 2015
Platenzaakstickers #213
Radio De Bie
Deventer
Op label, Jolly's Hawai Orchester, 10", Schönes Tahiti, Odeon O 31 666 (Duitsland, 192?)
Weer zo'n winkel waar je niet omheen kon. De Bie voorzag deze plaat op weerszijden van het label van een sticker. Zoals de naam al duidelijk maakt handelt het ook hier weer om een radiowinkel die eerst bakeliet en later vinyl aan de Deventer bevolking verkocht. Een klassieke sticker waarbij de ronding op de sticker net niet de ronding van het label haalt in goud en zwart, identiek aan de kleurencombinatie op het label. Een ongeoefend oog zou er zo overheen kunnen kijken. Zo niet Evert Nijkamp van Grunnen Rocks die me deze sticker toestuurde.
Radio De Bie zat middenin het centrum van Deventer aan de Brink nummer 80. Begonnen als elektronicawinkel waar onderdelen voor en complete radio's verkocht werden. Zoals op onderstaande foto uit 1959 is te zien, bestond de etalage tegen die tijd voor een groot deel al uit platen.
Veel inwoners uit Deventer kochten dan ook bij De Bie hun eerste platenspeler en singletjes zoals te lezen op de facebookpagina Herinner je Deventer. Op deze pagina is ook te lezen dat de zoon van de eigenaar in de jaren zestig zijn eigen filiaal aan de Vleeshouwerstraat begon. Is hier sprake van een generatieconflict, waarbij de zoon voor het vinyl koos en pa voor de radio(-onderdelen)? Er is ook nog sprake van een kelder op de hoek van de (Kleine?) Overstraat, waar muziek geluisterd kon worden. Zoon Henk, actief in de winkel op de Brink, is nog genomineerd voor 'Deventer held van de sixties'. De Bie had dan ook een vooruitstrevende assortiment in de jaren zestig, zoals blijkt uit de singles die er toentertijd gekocht werden (Elvis, The Rolling Stones, Them) en zal aan de wieg van menig Deventer beatbandje gestaan hebben.
Radio De Bie heeft de jaren zeventig nog gehaald, maar is waarschijnlijk ergens in de jaren tachtig uit het Deventer straatbeeld verdwenen en vervangen door een horecagelegenheid.
Radio 'De Bie'
Deventer
Brink 80
Telefoon 2892
Op achterzijde hoes, Wiener Symphoniker / Paul Walter, 10", Joh. Strauss: Famous Waltzes, Fontana 663 013 ER (Nederland, 1964)
Een opvolger van de originele, zoals hierboven afgebeeld. Was daarop nog slechts sprake van naam en woonplaats, inmiddels is ook het adres vermeld en heeft De Bie een telefoonaansluiting. Bovendien is aan de onderkant van de sticker duidelijk te zien dat ook De Bie overgestapt is naar het administratiesysteem met kartelrandje.
dinsdag 3 november 2015
Platenzaakstickers #212
Weer een "klinkende" plaat van
Radio Leo
Vierambachtsstraat 29-37
Telefoon 256700
Rotterdam-6
Op beschermhoes, Harry Davidson (and his Orchestra), LP, Those Were The Days, Columbia 33SX 1250 (Verenigd Koninkrijk, ??)
De Leo van Radio Leo was Leo Nobel. Leo had hart voor de zaak en voor zijn klanten: de sticker zat niet op de plaat, maar werd netjes op een beschermhoes geplakt, zodat de nieuwe eigenaar niks van de hoes af hoefde te peuteren, met alle risico's van dien. Weer een typisch voorbeeld van een winkel, die begon met radio's, het assortiment vervolgens uitbreidde met audio-apparatuur en daarbij hoorde ook de platen die daarop afgespeeld konden worden. Televisietoestellen werden later aan de man en vrouw gebracht. Radio Leo lijkt met recht aanspraak te kunnen maken op de breedste winkel in Rotterdam. Maar liefst vijf belendende winkelpanden had Leo, het hele stuk aan de Vierambachtsstraat tussen de Gerrit van de Lindestraat en de Van der Palmstraat. Het ligt voor de hand dat er minimaal eentje voor vinyl was ingeruimd. Een andere vermelding op de hoes duidt er op dat Leo ook platen die niet in Nederland werden uitgebracht in zijn collectie had om zijn klanten een zo breed mogelijk aanbod voor te schotelen.
Deze sticker is overduidelijk wel op de plaat geplakt. De missie van het bedrijf, Special Import Service, is duidelijk verbeeld in een combinatie van een wereldbol en een LP.
Op de website Nederland in beeld staan bij de Vierambachtsstraat in Rotterdam diverse vermeldingen van Radio Leo. Daaruit valt onder andere af te leiden dat Leo op een gegeven moment ook de Jaminvestiging verderop in de straat aan zijn imperium toevoegde om daar een fotohandel te beginnen. Vermeldenswaard is dat in de De Jaegerstraat, om de hoek, een snackbar zat die Jan Patat heette, dezelfde combinatie van voornaam en handelswaar, zij het in omgekeerde volgorde.
Waarschijnlijk was de uitbreidingsdrift van Leo zelfs dermate dat hij ook nog een winkel op de Coolsingel heeft gehad tegenover Dankers waarmee hij een verbond sloot, zoals blijkt uit sticker 190.
Toen de winkel over haar hoogtepunt heen was is Leo aan de Aelbrechtskade 28 C verder gegaan als Radio TV Leo Holding B.V. Op 15 juli jongstleden werd die firma failliet verklaard.
(Deze bijdrage werd mogelijk gemaakt door Bjorn Graafland van Concerto)
Weer een "klinkende" plaat van
Radio Leo
Vierambachtsstraat 29-31-33-35-37
Tel. 256700
Rotterdam 6
Op voorzijde hoes, Percy Sledge, LP, When a Man Loves a Woman, Atlantic 8125 (Verenigde Staten, 1966)
Nu een échte sticker van Radio Leo. De naam van de winkel is in kapitalen weergegeven op een notenbalk. Verder geen franje aan deze sticker in de vorm van muzieknoten of een mooi randje. Onderaan is duidelijk nog het kartelrandje te zien waarop de bestelgegevens stonden vermeld en dat bij verkoop werd afgescheurd om een nieuw exemplaar te kunnen bestellen. In tegenstelling tot de eerste sticker is deze rechtstreeks op de hoes geplakt en bevat bovendien nog de afzonderlijke nummers van de verschillende panden die Radio Leo aan de Vierambachtsstraat bezette.
TOEVOEGING 28 NOVEMBER 2022
Zoals elke respectabele platenzaak had ook Radio Leo zijn eigen platenzak, en, het kan niet op, er zit ook nog een sticker op, die luidt:
Gramofoonplaten-speciaalzaak
Radio Leo
Vierambachtsstraat 29-33 Telefoon 56700
Grote sortering onderzetkasten, wisselaars en radiotoestellen
Deze sticker dateert dus van voor de bovenstaande exemplaren. De winkel bestreek nog 'slechts' 3 panden. De tekst op de sticker maakt benieuwd naar het aanbod dat Leo voerde wat betreft de onderzetkasten en wisselaars. Met dank aan Marcel Burgstad die me de afbeelding stuurde.