maandag 30 mei 2016
Sound of Imker: van Assen naar wereldfaam
woensdag 25 mei 2016
Platenzaakstickers #238
Pastor
Barteljorisstraat 42
Haarlem - Tel. 15158
Op achterzijde hoes, Kinderkoor 'Jacob Hamel', LP, Zingen in de kring, deel 1, CNR GA 5035 (Nederland, 196?)
De zesde platenzaak in Haarlem en de tweede in de Barteljorisstraat, zij het deze keer aan de even zijde. Het echtpaar Mieke en Karel Pastor startte in 1959 deze platenzaak. Gaandeweg specialiseerde de winkel zich in het importeren van wereldmuziek en dan met name uit Noord-Afrika. Dit leidde er toe dat ze in 1972 in Parijs een eigen label startten, Disques Motone, gespecialiseerd in licentie-uitgaven van Noord-Afrikaanse labels. Naast het label hadden ze ook een winkel in Parijs. Met het overlijden van Karel Pastor in de jaren negentig sloot zowel de winkel in Haarlem als in Parijs en hield ook het platenlabel op te bestaan.
Onderstaande beelden komen uit de beeldbank van het Noord-Hollands Archief en tonen de winkel gezien vanuit weerszijden van de Barteljorisstraat.
Beide foto's zijn in 1974 gemaakt door Jos Fielmich. Richting Grote Markt zagen passanten het logo en de naam van His Master's Voice op het uithangbord. Liep men in de andere richting dan zag men Columbia.
Met dank aan Pierre Gouweloos die mij de sticker toestuurde.
zaterdag 21 mei 2016
Platenzaakstickers #237
H.P. Vink
Groningen
Op voorzijde hoes, Willem van Otterloo en het Residentie Orkest, LP, Brahms Klavierkonzert nr. 2, Philips S 04024 L (Nederland, 195?)
Een cadeautje van Evert Nijkamp, deze Annetje van Paul Huf. Paul Huf maakte eind jaren vijftig 54 hoezen voor de Favoriten serie van Philips klassiek met het Engelse model Ann Pickford. Ik zal jullie de hele hoes dan ook niet onthouden.
De sticker doet op deze plaat enigszins saai aan, het enige speelse is de vorm, een parallelogram. Vink was een muziekwinkel, gespecialiseerd in klassieke muziek wat betreft de platen en verkocht daarnaast muziekinstrumenten en bladmuziek. De winkel opende in 1912 op Herestraat 91. De heer Vink was gespecialiseerd in piano's en verkocht daarnaast andere instrumenten en bladmuziek. Toen er ook opnames op lp verschenen, werden die ook aan het assortiment toegevoegd. Eind jaren zeventig werd Vink officiële Bang & Olufsen dealer en voegde daarmee ook een hifi-afdeling toe aan het assortiment. In die tijd werd ook het belendende pand op nummer 93 bij de winkel getrokken. Op 31 december 2010 sloot de winkel definitief de deuren. Onderstaand een filmpje op YouTube van RTV Noord over de sluiting van de winkel met ook wat mooie plaatjes van het interieur.
Evert Nijkamp stuurde me al eerder meerdere stickers en parafernalia van de winkel. Om te beginnen deze platenzak die Vink waarschijnlijk in de jaren vijftig, zestig gebruiken om verkochte platen aan de klant mee te geven.
Hier is de naam van de winkeleigenaar gevangen in een pentagram. De heer Vink of zijn ontwerper had duidelijk iets met geometrische figuren.
Daarnaast bediende de firma Vink van onderstaande stickers (in chronologische volgorde)
H.P. Vink
Heerstraat 91
Groningen
Op label, Light Opera Company, 12" Shellac, Gems from 'No, No Nanette', His Master's Voice C 1205 (Verenigd Koninkrijk, 192?)
Wellicht de oudste sticker in dit blog tot nu toe, deze sticker uit de jaren twintig. Een bloemvormige sticker met als basiskleur blauw en witte belettering. In de vorm van een plaat?
Muziekhandel
H.P. Vink
Groningen
Op achterzijde hoes, Robert Casadesus en het Concertgebouworkest, LP, Beethoven Piano Concerto No. 4 in G-major, Piano Concerto No. 1 in C-major, CBS 72200 (Nederland, 1960)
De direct opvolger van die op de Hufhoes? Of is het toch andersom? Ik neig naar het laatste. De tekst is identiek, wel is er een duidelijk verschil tussen het zwierige cursieve lettertype voor Muziekhandel en Groningen en de vette belettering van de winkelnaam. Uitvoering in klassieke vorm: goudkleurige belettering tegen een zwarte achtergrond. Dat laatste suggereert dat deze toch voor die op de Hufhoes komt.
Muziekhandel
H.P. Vink
Groningen
Op voorzijde hoes, Cruys Voorbergh, LP, De ontdekkingsreis van Picollo en Saxo, Fontana XPY 857 067 (Nederland, 196?)
Veel is er niet veranderd, alleen het versierseltje onder H.P. ontbreekt en het randje van de sticker is verdwenen.
Muziekhandel
Vink
Groningen
Op achterzijde hoes, Cruys Voorbergh, LP, De ontdekkingsreis van Picollo en Saxo, Fontana 6424 017, Nederland, 196?
Een heruitgave van de LP hierboven. Die liep schijnbaar zo goed dat de eerste persing er snel doorheen was. Wellicht is dit het moment waarop de familie Vink de winkel overdeed aan een van de personeelsleden, zoals in het YouTubefilmpje ter sprake komt. Daarmee vervielen de voorletters en ging de winkel verder als Vink.
De meest recente sticker stuurde Bjorn Graafland van Concerto me.
Muziekhandel
Vink
Groningen
Plaat onbekend
Hiermee keren we weer terug naar de sticker van het eind van de jaren vijftig. Vink vet en soort winkel en plaats cursief.
De heer Vink liet het niet bij bestickering van zijn platen (voor, achter of op het label). Ook de binnenhoes moest er aan geloven, zoals onderstaande foto laat zien.
Muziekhandel
H.P. Vink
Herestraat 91
Groningen
Telef. 22382
De zaak met een grotere keuze in het betere genre
Op binnenhoes, Mahalia Jackson, LP, Come on Children, Let's Sing, Philips B 47000 L (Nederland, 196?)
Op de binnenhoes veroorloofde de heer Vink zich duidelijk meer dan op de voor iedereen zichtbare sticker. Adres, telefoonnummer en een aanbeveling voor het assortiment dat Vink voerde. Als handelaar in klassieke muziek werd het verschil met het populaire genre nog maar eens beklemtoond!
Tot besluit een reclameplaatje voor het tijdschrift DISCO DISCUSsie, waarmee de luisteraar zich op de hoogte kon houden van het aanbod in platenland. Een met een stempel en een met een sticker van Vink.
TOEVOEGING 7 JUNI 2023
Muziekhandel
Vink
Groningen
Op voorzijde hoes, Kate & Anna McGarrigle, LP, Pronto Monto, Warner Bros Records WB 56 561 (Nederland, 1978)
Henk Batelaan stuurde bovenstaande sticker in, die verdacht veel op eerdere stickers lijkt maar toch net iets afwijkt qua lettertype en tekst.
TOEVOEGING 6 OKTOBER 2024
Muziekhandel
Vink
Groningen
Op voorzijde hoes, Justus Bonn, De Damrakkertjes, LP, Bah September/Op schoolreis, Philips 6440 022 (Nederland, 1968)
Vink grossiert in stickers. Deze is niet zo heel goed te lezen en nog moeilijker te fotograferen. Bovendien is hij nogal onderhevig aan slijtage. Lang zal die dan ook niet gebruikt zijn. Het lijkt er op dat Vink de voorletters H.P. ergens eind jaren zestig heeft laten vallen en als Muziekhandel Vink is verder gegaan.
woensdag 11 mei 2016
Platenzaakstickers #236
Rippen & Rijken
(Noordeinde 154, Den Haag)
Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, Das Horn meisterhaft gespielt, Schwann VMS 815 (Duitsland, 1970)
Zo zie ik ze graag, enigszins afwijkend van de reguliere platenzaaksticker. Rippen & Rijken moet wel een gevestigde naam zijn, meer dan de naam is er ook niet te lezen op de sticker. En om het allemaal nog wat aparter te maken is achter elke letter een muzieknoot op een bepaalde hoogte op de balk afgedrukt. Nadere bestudering leert dat identieke letters met dezelfde muzieknoten corresponderen. Hier is over nagedacht! Om in stijl te blijven is voor het &-teken een g-sleutel gebruikt. Dit alles voorzien van het befaamde kartelrandje onderaan.
Rippen & Rijken was inderdaad een gerenommeerde winkel in het centrum van Den Haag. In 1926 fuseerden de pianobouwers Rippen en Rijken tot een moloch op het gebied van de pianobouw en -handel en openden een winkel op het Noordeinde. Aan de piano's werden op een gegeven moment ook geluidsdragers toegevoegd om de pianokopers van inspiratie te voorzien. En zoals de lp waar de sticker op zat bewijst, dacht de firma Rippen & Rijken daarbij niet alleen aan de eigen nering maar ook aan collegamuziekwinkels, die bijvoorbeeld koperen blaasinstrumenten verkochten.
Rippen & Rijken bouwde niet alleen zelf piano's (de Rippenpiano), ze was bovendien vertegenwoordiger van de firma Steinway en importeerde piano's uit Polen en Tsjecho-Slowakije. De Rippenpiano's werden aanvankelijk in Den Haag op een andere locatie geproduceerd en later in Ede. De website van de huidige gebruiker van het pand, Het Cleyne Huys, vermeldt bovendien dat op het terrein ook een muziekstudio aanwezig was, de 'Steinway Studio', waar vele wereldberoemde pianisten, cellisten, dirigenten en componisten hebben gespeeld voordat zij in Den Haag moesten optreden, onder wie Sergei Rachmaninov, Maurice Ravel, Béla Bartók en Arthur Rubenstein.
In de Haagse beeldbank zijn vier beelden te vinden op Noordeinde 154, waaronder het onderstaande uit 1990.
In die jaren is er duidelijk sprake van een tweedeling in de etalage. Links zijn de geluidsdragers te zien, waaronder inmiddels ook cd's, en rechts het aangeboden instrumentarium. In het voorjaar van 2003 sloot de winkel haar deuren.
woensdag 4 mei 2016
Platenzaakstickers #235
Speciaalzaak voor grammofoonplaten
H. Broekhuysen n.v.
Voorstraat 364 - Telefoon 9952
(Dordrecht)
Op achterzijde hoes, Egida Giordani Sartori, 7", D. Scarlatti Sonate D-dur L 14, Philips 400 144 AE, 1959?
Ooit behoorde deze inzending van Hans Dinkelberg aan H.G. de Vries, die het singletje voor 8 gulden bij de firma Broekhuysen in Dordrecht kocht.
Na de firma Bartelts (sticker 149), de tweede platenzaak uit Dordrecht. Ook deze sticker ademt een en al zakelijkheid, zwarte letters op een witte achtergrond. Waar Bartelts het Philips-logo op zijn sticker afbeeldde, veroorloofde H. Broekhuysen zich enige frivoliteit met een muzieknoot in de vorm van een soeplepel. Wel is duidelijk aangegeven dat het om een 'speciaalzaak voor grammofoonplaten' gaat. Bartels behoorde tot de audiowinkels.
De familie Broekhuysen was al in het begin van de vorige eeuw actief in de Dordtse middenstand in de Voorstraat. Johan had daar een muziekwinkel, wat er meestal op wijst dat er ook instrumenten en bladmuziek te koop waren. In 1915 zat hij nog op Voorstraat 347, later bevindt de winkel zich op nummer 328. Johan overlijdt in 1957, maar dan is zijn zoon H. waarschijnlijk al een eigen winkel op nummer 364 begonnen. In 1961 krijgt hij een vergunning voor een verbouwing van het pand. Dat duidt er ofwel op dat de winkel een grondige opknapbeurt krijgt ofwel dat zoon H. het bijltje er bij neer gooit en de winkel tot woonhuis verbouwt. Feit is dat de winkel in de jaren tachtig in ieder geval niet meer bestaat. Ik gok er op dat hij de winkel aanpast aan de eisen van die tijd en nog zeker tot in de jaren zeventig actief is geweest.
Momenteel is in het pand Acupunctuur Dordrecht TCG Medisch Centrum gevestigd, een alternatief genezer.