woensdag 23 mei 2018

Platenzaakstickers #321

Voor uw gramofoonplaten
De Radiodokter
Begijnenstraat 25
Beverwijk
Telefoon 3288 Postrekening 338814
Gramofoonplaten worden niet geruild

Op hoes, Charlie Parker Quintet, 10" (Shellac), Bird of Paradise, Blue Star 183 (Frankrijk, 1949?)

Muziekhandel
Begijnenstraat 25
Beverwijk
Telefoon 3288

Op label, Doris Day with Paul Weston and his Orchestra, 10" (Shellac), Nobody's Sweetheart, Columbia DCH 209 (Nederland, 1952?)

Twee tegenstrijdige platenzaakstickers op hetzelfde adres in Beverwijk en ongeveer uit dezelfde periode. Beide aangereikt door Bjorn Graafland van Concerto. De eerste sticker verwijst overduidelijk naar een radiowinkel met reparatieafdeling die ook platen verkocht. De tweede suggereert een muziekwinkel waar instrumenten en bladmuziek verkocht werden en ook platen. Dat laatste is de overeenkomst tussen beide, maar anders waren ze hier natuurlijk ook niet beland.

Internet levert grofweg twee hits op: Radiodokter Beheer, een financiële holding aan de Begijnenstraat 22 en RD Audio Video aan de Alkmaarseweg 18. De laatste blijkt de opvolger van electronicawinkel Radio Dokter, vandaar de RD in de naam. En laat nou die electronicawinkel ook terug te vinden zijn op Begijnenstraat 22. Dat duidt er op dat de onderste sticker de oudste is en dat de naamloze muziekhandel de instrumenten de deur uit heeft gedaan en er huishoudelijke en geluids- en beeldapparatuur voor in de plaats heeft genomen.

Een advertentie in de IJmuider Courant van 3 september 1955 wijst ook in die richting. De Radio Dokter bestond nog in 1955, van een muziekhandel is in de gehele advertentie geen sprake.


En zo streng als de Radiodokter voor zijn platenkopers was (ruilen was niet aan de orde) zo toeschietelijk was hij voor de televisiekopers (betalingsoverleg mogelijk staat onderaan te lezen). De pagina uit de IJmuider Courant maakt bovendien duidelijk dat er nogal wat concurrentie was in Beverwijk en omgeving.

De verhuizing naar de overkant van de Begijnenstraat naar nummer 22 wordt geboekstaafd door een asbak in de collectie van Museum Kennemerland. In het bijschrift wordt dit adres vermeld samen met het jaartal 1960.


Een cadeautje voor de televisiekopers die in een keer konden betalen?

De missing link tussen de muziekhandel en de Radio Dokter is een advertentie in de IJmuider Courant van 30 oktober 1953.


Niet alleen is onderaan in kleine letters te lezen 'Tevens eerste Beverwijkse muziekhandel', ook is de naam van de eigenaar tussen haakjes achter de naam van de winkel afgedrukt: J. Molenaar. Dat doet een lichtje branden: het is dezelfde winkel als die van Aad Molenaar (platenzaaksticker 10)! In de reactie van Aad Molenaar op die sticker staat kort de geschiedenis van de winkel te lezen. Vader J. Molenaar heeft ook nog een tijd in de winkel gewerkt. Waarschijnlijk is de reparatieafdeling en de audio/videowinkel naar de overkant verhuisd en bleef de muziekhandel/platenzaak op het oude adres en is op een gegeven zelfs uitgebreid met nummer 23. Er blijkt bovendien een link te zijn met de familie Molenaar die in de Utrechtsestraat in Amsterdam ooit Concerto en later ORO begonnen is.


Hoe de link met de financiële holding is, is me niet duidelijk, maar de Radiodokter is door een ander familielid of een oude winkelbediende aan de Alkmaarseweg voortgezet. Hoe dan ook, vinyl is op beide adressen niet meer te bekomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten