woensdag 12 september 2018

Platenzaakstickers #330

G. Poldervaart
Hagedoornweg 68-70
Telefoon 60021
Amsterdam-N.
Gramofoonplaten worden beslist niet geruild!

Op hoes, ???, 10", ??? (???, 195?)

Vanochtend weer een flink pakket met bestickerde platen en hoezen van Erwin van Delden overhandigd gekregen en daar zat deze tussen. Na Pick-Up en De Jong, de derde winkel in Amsterdam-Noord waar platen gekocht konden worden. Er zit een plaat in de hoes, maar die is van een ander label dan het op de hoes vermelde Philips en bevat bovendien een sticker van een andere platenzaak in Amsterdam.

Poldervaart zat ongeveer om de hoek van Pick-Up, die zoals de naam al verraadt een échte platenzaak was. De winkel van Polderman wordt nog vermeld in een onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam naar winkels in de Van der Pekbuurt in 1975 en 2010. Poldervaart hoort niet bij de twee winkels uit 1975 die er in 2010 nog waren. De winkel wordt gekwalificeerd als een wit- en/of bruingoedwinkel en kan dus onder de noemer radiozaken geschaard worden. Dat blijkt ook uit een advertentie van de Novak radio-gramofooncombinatie in Het Parool van 9 november 1953.


De advertentie is nog een stuk groter dan hier afgebeeld en bevat alle adressen in Amsterdam waar de combinatie te bekomen was. Radio Poldervaart is de enige in Amsterdam-Noord! De sticker op zich is niet bijzonder, wellicht dat de échte platenzaken er meer werk van maakten (een onderzoekje waard, mocht ik er nog eens tijd voor hebben). Opvallend is wel de toevoeging van het woord 'beslist' in de afsluitende zin. Meestal wordt volstaan met de mededeling dat platen niet geruild kunnen worden, maar in Amsterdam-Noord behoefde dat schijnbaar enige nadruk.

Momenteel is er bij mijn weten geen platenzaak meer in Noord, al is er wel een aantal kringloopwinkels die tweedehands vinyl verkopen. Wordt het niet eens tijd voor weer een echte platenzaak in Noord!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten