woensdag 17 oktober 2018

Platenzaakstickers #333

Deze grammofoonplaat is gekocht bij
H. Roeks
Geleenstraat 12-37
Heerlen
Waar kenners keus maken
Ruiling alleen mogelijk tot ............
Indien verzegeling niet verbroken is.

Op voorzijde hoes, Kayak, LP, Kayak, EMI 5C 062-24993 (Nederland, 1974)

Een record aan tekst op deze sticker, die Harry Prenger me toestuurde. Wordt meestal volstaan met de naam van de winkel(eigenaar) en het adres van de winkel, hier wordt bovendien duidelijk gemaakt wat de koper in handen heeft, dat het een zaak voor de echte kenner is, dat er een beperkte tijdspanne is na aankoop waarin de plaat geruild kan worden, maar dat hij dan nog niet uit de hoes gehaald mag zijn. Waarschijnlijk was de winkeleigenaar of -bediende het ten tijde van deze lp al beu om op elke plaat de datum in te vullen tot welke de plaat geruild kon worden, want de ruimte boven de stippellijn is leeg.

De nummering van het adres suggereert dat Concerto hier nog een puntje aan kan zuigen wat betreft breedste platenwinkel. Niets is echter minder waar, Roeks had niet de panden van nummer 12 tot en met 37 volgepakt met platen, maar was op nummer 12 en 37 aanwezig.

Het begin van de winkel is terug te vinden in een overzicht van firma's in Geleen van de Heemkundevereniging Geleen Stad. Daar duikt de naam Roeks als eerste op in 1946, dan nog gekoppeld aan de naam Richterich als muziekhuis en zonder adres. Een tweede vermelding van Richterich & Roeks dateert uit 1950 en is dan gelegen aan de Geleenstraat 3. Het betreft dan een muziekhandel waar naast instrumenten en bladmuziek ook grammofoonplaten gekocht kunnen worden. Bovendien is er dan een filiaal aan Akerstraat 188 in Hoensbroek. In datzelfde jaar gaat de firma zich op elektronische apparatuur richten. En daar houdt het in het overzicht op.

Het ligt voor de hand dat Roeks zonder Richterich is verder gegaan. Uit een krantenartikel op het blog van Pierre Gouweloos blijkt dat Hein Roeks in 1955 met Toos Terra is getrouwd. Op diezelfde dag maakte Toos haar debuut in de platenzaak. Wellicht wisselde het echtpaar elkaar af in de twee filialen die de platenzaak in de Geleenstraat op nummer 12 en 37 had. De electronica en de muziekinstrumenten en bladmuziek waren inmiddels uit het assortiment verdwenen. Begin jaren tachtig kregen de twee filialen van Roeks in de Geleenstraat concurrentie van platenzaak Satisfaction. Toch heeft Roeks het nog tot eind 1990 volgehouden. Dat zal vooral te verklaren zijn uit het feit dat de firma Roeks zich vooral richtte op klassieke muziek. Er was ook wel popmuziek te krijgen, maar volgens Toos Roeks was dat geen blijvende muziek. 'Vieze vuile hardrock' kwam er bij Roeks echter niet in.

Na sluiting bleef Toos Roeks boven de winkel op nummer 37 wonen. Onder vertegenwoordigers van platenlabels was ze een geliefd persoon, zo blijkt uit een ander bericht op het blog van Pierre Gouweloos, naar aanleiding van een bezoek met een paar oud-collega's aan mevrouw Roeks. Onder de vertegenwoordigers stond zij bekend als Ma Roeks. Bij bezoek aan de winkel konden de vertegenwoordigers altijd rekenen op een hartelijk welkom met koffie en brood. En ook nu werden de oudgedienden ontvangen met een kop koffie en een stuk vlaai.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten