dinsdag 20 november 2018

Platenzaakstickers #336

Smit & Scherpenhuisen
Gen. Cronjéstr. 141
Haarlem - Tel. 52381
De zaak voor beeld en geluid

Op achterzijde hoes, Gert en Hermien Timmerman, LP, De Gert Timmerman Show, CNR KLP 4210 (Nederland, 1967)

Een complete afscheursticker, deze inzending van Pierre Gouweloos. De enige toevoeging buiten de reguliere adresgegevens is een ultrakorte opsomming van de handelswaar van Smit & Scherpenhuisen. Een duidelijk voorbeeld van de elektronicawinkels die naast radio's en televisietoestellen ook vinyl in het aanbod hadden. Echt gebruik maakte de firma niet van het afscheurdeel, alleen de prijs is ingevuld. Wel wordt duidelijk welke andere gegevens normaliter vermeld werden: de titel van de plaat en een plaatmerk en nummer. Dat laatste twee velden bevatten waarschijnlijk de gegevens om een nieuw exemplaar te bestellen.

De winkel van Smit & Scherpenhuisen bevond zich in Haarlem-Noord in een lange winkelstraat tussen de Transvaalbuurt en de Indische buurt Zuid. Een bewijs te meer dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in elke buurt vinyl aangeschaft kon worden. Getuige advertenties in het Haarlem's Dagblad bestond de winkel al in de jaren vijftig. Ook werd er veelvuldig in lokale adresboeken geadverteerd, zoals in die van 1970 van Bloemendaal. Hieronder de desbetreffende advertentie.

Hieruit blijkt niet alleen dat Smit & Scherpenhuisen zich ook op de buitengebieden van Haarlem-Noord richtte, de advertentie maakt bovendien duidelijk dat grammofoonplaten een essentieel deel van het assortiment uitmaakte. Zoals veel van dit soort winkels delfden ze in de jaren zeventig en tachtig het onderspit tegen de elektronicaketens met filialen door het hele land.

In het pakket plakkerplakkers dat Erwin van Delden mij onlangs schonk, zit er ook nog een van Smit & Scherpenhuisen. Zo ziet die er dus uit als het onderste deel is afgescheurd.


Op achterzijde hoes, Various Artists, LP, De 12 Allerbeste! Een Dozijn Gouden Hits Op Één Plaat, Philips 625 322 QL (Nederland, 1964)

Afgaande op de platen waar beide stickers op zitten, bekruipt me het vermoeden dat Smit & Scherpenhuisen vooral het meer populaire genre op vinyl verkocht.

woensdag 7 november 2018

Platenzaakstickers #335

Paul's Music Center
Sluis - Kapellestraat 30 - tel. 1376
Brugge - Zuidzandstraat 27 - tel. 335924
Hulst - Grote Markt 8 - tel. 4550

Op voorzijde hoes, De Strangers, LP, Vader Grijzenbaard, Omega International 143.018 (België, 1978)

Een typische jaren zeventig sticker wat betreft vormgeving: felle kleuren en vette letters. Centraal staat de G-sleutel met aan het uiteinde bloemblaadjes of vijf vette vingers? Vooralsnog de eerste keten platenzaken die grensoverschrijdend actief is, al liggen Sluis en Brugge dichterbij elkaar dan Sluis en Hulst.

Zoals uit de naam van de winkel is op te maken, is Paul de eigenaar van een drietal onvervalste platenzaken, waarbij het assortiment wellicht speciaal is toegesneden op de regio getuige de plaat waar deze sticker op zit. De Strangers zongen in het plat Antwerps en in de meeste gevallen waren de teksten nogal aan de schuine kant. Wat dat betreft passend dat deze plaat in Sluis verkocht werd, alwaar het platenimperium van Paul begon, als de volgorde van plaatsnamen op de sticker chronologisch is.

Ook deze winkel komt weer ter sprake op het blog van Pierre Gouweloos naar aanleiding van een nostalgische ronde door Zeeuws Vlaanderen. Eigenaar van de keten was Paul Metz, zo wordt duidelijk uit een artikel in De Stem van 14 november 1978. Metz, ook wel pornopaultje genoemd, was vooral bekend als eigenaar van een aantal sexzaken in Sluis, wat die plaats als vertrekpunt voor de andere filialen zou verklaren. In 1982 wordt de winkel nog genoemd als verkoopadres van kaarten voor Torhout/Werchter. Waarschijnlijk heeft Metz niet lang daarna de platenzaken van de hand gedaan. Pierre Gouweloos vermeldt in zijn blog dat de zoon van Paul nog een 'shop met digitaal vermaak' in Sluis heeft.