woensdag 28 september 2011

Harry "Cuby" Muskee RIP

Gelukkig zijn het niet alleen de ouderen die Harry "Cuby" Muskee een warm hart toe dragen, getuige deze prachtige versie van Appleknockers Flophouse van DeWolff. Cuby Lives On!!!

woensdag 21 september 2011

Platenzaakstickers #9



Meershoek
Speciaalzaken in grammofoonplaten, radio en televisie
Vaillantlaan 213 - Tel. 639445 - Den Haag

Op achterzijde hoes Jane Birkin, 7", Je t'aime ... Moi non plus, Fontana 260.196 MF (Nederland, 1969)

Het hoesje wijst er echter op dat er aanvankelijk een ander singletje in gezeten heeft. Het is een companysleeve van His Master's Voice. Linksonder op de achterzijde is het volgende te lezen



Voor één gulden per jaar bent u abonné op "gramophonehouse-nieuws"
de beste gids in platenland met elke maand al het nieuws over uw favoriete artisten.
U kunt zich abonneren door overschrijving van f. 1,- op postrekening 13530, t.n.v. N.V. Bovema, Bronsteeweg 49, Heemstede.
Op het strookje vermelden: "Gramophonehouse-nieuws"

Een tekst uit een ver verleden: een soort i-tunes op papier, toen internetbankieren nog lang niet bestond.

Het blijkt 1972 geweest te zijn. En het hoesje behoorde aan Stan Rijven



die het op 12 november van dat jaar bij Meershoek aanschafte. Maar wat zat er dan oorspronkelijk in? Slechts één iemand weet het antwoord: Stan Rijven.


TOEVOEGING 30 NOVEMBER 2022


Meershoek
Speciaalzaken in grammofoonplaten, radio en televisie
Vaillantlaan 213 - Tel. 639445 - Den Haag

Op achterzijde hoes, Mouth & MacNeal, LP, Decca 6419 010 (Nederland, 1971)

Marcel Burgstad stuurde deze kleurvariant op de sticker van Meershoek, ook te vinden als sticker 60 in dit blog. Opvallend is dat die sticker uit dezelfde tijd is, maar er dan sprake is van Speciaalzaak in enkelvoud. Het overzicht van platenzaken in Den Haag wijst uit dat er ook nog een filiaal in de Frederik Hendriklaan zat vanaf de jaren zeventig. Blijft raar dat die dan niet op de sticker vermeld is.


zaterdag 17 september 2011

Platenzaakstickers #8



Max van Praag's Platen speciaalhuis
Amsterdamsestraatweg 148a - Telefoon 4 26 33
Steenweg 35 - Telefoon 1 08 85
Utrecht
Onverzegelde platen worden niet geruild

Op achterzijde hoes Scott McKenzie, 7", San Francisco (be sure to wear flowers in your hair), CBS 2816 (Nederland, 1967)



Het filiaal aan de Steenweg. De winkelketen werd opgezet door zanger Max van Praag.

maandag 12 september 2011

Disque de surprise #1: Remember Frank Alamo



Wat zo leuk is aan het doorploeteren van bakken met singletjes en lp's in platenwinkels en op rommelmarkten is dat je soms platen tegen komt waar je helemaal niet naar op zoek bent. Het kan de titel zijn, het hoesje, de uitvoerder of een combinatie hiervan, die je nieuwsgierig maken. Zo viel mijn oog afgelopen zomer op een vide grenier in Cronat (71) op bovenstaand singletje van Frank Alamo. Nog nooit van gehoord, Frank Alamo, maar de combinatie van hoes en artiestennaam maakten dat ik het niet kon laten liggen. De toevoeging Surf maakte het nog aanlokkelijker. Niks spannender dan met zo'n aanwinst snel naar de platenspeler om te luisteren of hoes en artiestennaam overeenkwamen met de verwachting.
Het singletje werd in september 1963 uitgebracht. Nadere bestudering leerde dat het een van de vele Franse artiesten in de jaren 60 en 70 betrof die er hun vak van hadden gemaakt Engelse of Amerikaanse hitsingles in een Franstalige uitvoering op te nemen en hiermee de Franse hitlijsten te bestormen. Terwijl de naam en hoes mij eerder deden denken aan een Franse countryster bleek niets minder waar. Achter de Franse titels stond bij drie van de vier titels een Engels origineel. Reviens vite et oublie is een cover van Be My Baby van The Ronettes, Ma biche is de franstalige versie van Sweets For My Sweet van The Drifters (ook gecovered door o.a. The Searchers) en Tout se sait un jour was oorspronkelijk Two Faces Have I van Lou Christie.



De leukste van de vier nummers op het ep'tje is echter Sylvie, waar geen Engelse titel bij staat. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik in de melodie direct Denis van Blondie herkende, een cover van Denise van Randy & The Rainbows uit 1963. De heren Salvet en Carrère vertaalden het Amerikaanse origineel naar een ode aan het franse tienersterretje Sylvie Vartan, de latere echtgenote van Johnny Hallyday. Frank Alamo nam in 1999 een nieuwe versie van het nummer op, ditmaal onder de titel Claudy, als ode zijn vrouw.

De gehele geschiedenis van het nummer is na te lezen op de Originals site van Arnold Rypens.

Platenzaakstickers #7

 

Duyvené & Remmers N.V.
Vertrouwen, Prima kwaliteit, Onovertroffen service
Amsterdam:
Ferdinand Bolstraat 33-43, tel. 730444
1e Van Swindenstraat 47-53, tel. 50686 - 51616
Amstelveenseweg 186-190, tel. 790764
Damrak 25, tel. 65628
Osdorpplein 27-29, tel. 193332

Op achterzijde hoes Dusty Springfield, 7", I Close Me Eyes And Count To Ten, Philips 326 891 BF (Nederland, 1968)



Het filiaal aan de Ferdinand Bolstraat (ca. 1988)

Platenzaakstickers #6



Fa. Stom-Wageman
Van Woustraat 229-231
Amsterdam - Tel. 724005

Op achterzijde hoes Free, 7", Allright Now, Island 6014 016 (Nederland, 1970)

Stom-Wageman was een audiowinkel die ook vinyl verkocht en bestond al in de jaren zestig, getuige een vermelding in een reactie op het Platenzaakblog.


TOEVOEGING 21 FEBRUARI 2016




 Op voorzijde hoes, The Ramsey Lewis Trio, 7", The "In" Crowd, Artone AR 45.186 (Nederland, 1965)

Bijna dezelfde sticker als de bovenste, zij het dat het hier een roze variant betreft en het in een ander lettertype is. Ook is de naam van de firma hier niet vet gedrukt.

En de firma gaat nog verder terug dan de jaren zestig, zoals uit onderstaande sticker blijkt.


Muziekhandel
B.J. Stom-Wageman
Van Woustraat 229
Amsterdam
Tel. 724005

Op label, Victor Silvester and his Ballroom Orchestra, 10" Shellac, Columbia FB 3708 (Nederland, 195?)

Uiteindelijk lijken alle stickers terug te voeren op de zwarte letters op een goudkleurige achtergrond. Zo ook die van Stom-Wageman. En dan ook niet dat saaie vierkante of rechthoekige, maar lekker met verschillende rondingen. In de jaren vijftig was er nog geen sprake van een firma en werden de voorletters van de eigenaar nog in de naam van de winkel gevoerd. De naam muziekhandel geeft bovendien aan dat we hier met een winkel te maken hebben die oorspronkelijk bladmuziek en instrumenten verkocht. Daar zijn later audioapparatuur en platen aan toegevoegd. Waarschijnlijk is dat met de uitbreiding naar nummer 231 gebeurd.
Eind jaren vijftig is de firma zich gaan specialiseren in grammofoonplaten, radio en afspeelapparatuur, zo is te lezen op de website van Swaneveld.
Beide stickers zijn toegestuurd door Bjorn Graafland van Concerto.
 
TOEVOEGING 8 DECEMBER 2024
 
Fa. Stom-Wageman
Van Woustraat 229
Amsterdam   Tel. 724005
 
Op achterzijde hoes, Mahalia Jackson, 7", Hallelujah, Philips 429 177 BE (Nederland, 1958)
 
De overgangssticker tussen de derde, waar de winkel alleen op 229 zit, en de eerste twee, waar uitgebreid is naar nummer 231. De klassieke opmaak van de muziekhandel is vervangen door een wat moderner en zakelijker ogende sticker, waarbij de voorletters van de eigenaar vervangen zijn door Firma.

maandag 5 september 2011

Platenzaakstickers #5



Grammofoonplatenspeciaalzaak Selbach
Beatrixstraat 20-22, Tel. 1291
Den Helder

Op achterzijde hoes Wilma, 7", Ik heb 'n vraag, Elf Provinciën 66.69-G (Nederland, 1971)



Niet echt te onderscheiden, maar de vijfde winkel van rechts moet Selbach zijn.

TOEVOEGING 30 AUGUSTUS 2016






Grammofoonplatenspeciaalzaak
Frans Selbach
Beatrixstraat 20-22, Tel. 12912
Den Helder

Op achterzijde hoes, Blue Murder, LP, At Home, Emergo EM 9604 (Nederland, 1987)

Een bewijs dat Selbach in ieder geval eind jaren 80 nog bestond! Al zal hij vast cd's aan zijn assortiment hebben toegevoegd. Was het begin jaren 70 nog enigszins afstandelijk Selbach, inmiddels kennen de meeste klanten hem ook bij zijn voornaam, dus staat die ook op de sticker. De telefoonnummers in Den Helder hebben er in de tussentijd een cijfer bijgekregen. Wel opvallend dat ze dat daar aan het eind hebben toegevoegd. Ik weet niet beter of ze zetten er een cijfer voor.

Alhoewel Selbach al sinds begin jaren 70 de naam Grammofoonplatenspeciaalzaak voerde, maakt onderstaande foto uit de jaren 80 duidelijk dat hij ook audio- en videoapparatuur in de winkel had.

 ... En een prachtig Philips uithangbord!

Selbach wordt ook nog genoemd in een stuk van Cees Rondèl over Radio Vermeulen. Daarin is te lezen dat de winkel aanvankelijk Radio Selbach heette en gevestigd was in de Sluisdijkstraat. Die buurt werd in het begin van jaren 70 afgebroken, waarna de winkel naar de Beatrixstraat verhuisde en Frans zich tot de grammofoonplatenspeciaalzaak van Den Helder bombardeerde.

Platenzaakstickers #4

 

DRAJIS, Lusthofstraat 74, Rotterdam, Tel. 010-128392

Op achterzijde hoes Golden Earrings, 7", Just a little bit of piece in my heart, Polydor S1291 (Nederland, 1968)

Een erg originele naam voor een platenzaak, Drajis. Over deze winkel in de Rotterdamse wijk Kralingen zijn een paar verwijzingen op internet te vinden. Op een blog over straten in Kralingen, waar onder de Lusthofstraat, zijn een paar reacties te vinden die aan de platenzaak refereren. Hieruit valt op te maken dat de winkel er in ieder geval al begin jaren 60 was gevestigd. Op een ander blog over de Lusthofstraat in de jaren 60 en 70 wordt melding gemaakt van Drajis, alwaar de schrijver zijn eerste psychedelische LP, Umma Gumma van Pink Floyd, aanschafte. Hij herinnert zich ook dat er jeans verkocht werden.

vrijdag 2 september 2011

Platenzaakstickers

Het aantal platenzaken is de afgelopen jaren gestaag afgenomen. Het viel me op dat op een aantal oude vinyl singles en langspeelplaten uit mijn collectie stickers staan van de winkel waar het destijds is aangeschaft. De stickers geven een beeld van het aantal plaatsen waar vroeger singles en LP's werden verkocht. Elke stadswijk had wel zijn platenwinkel of winkel met een afdeling grammofoonplaten. Sommige zaken bestaan nog, maar verkopen geen vinyl of andere muziekdragers meer, andere zijn inmiddels gesloten. Sommige stickers beperken zich tot naam en adres, andere hebben er iets leuks van proberen te maken.

Platenzaakstickers #3



Radio De Munck
Het juiste adres voor Uw platen
Insulindeweg 147
Tel. 35 40 21 - Amsterdam

Op voorzijde hoes Peter en zijn Rockets, 7", Mij Oh Mij, Philips 6012 200 (Nederland, 1972)



Links op de foto Radio De Munck, rechts de afdeling Grammofoonplaten.
Het pand lag aan de centrumkant van de kruising Molukkenweg/Insulindeweg.

TOEVOEGING 20 NOVEMBER 2018


Op achterzijde hoes, Maurice André, LP, Trompeten-Konzerte, Somerset 625 (Duitsland, 1975)

Opvallend is dat het telefoonnummer hier nog een cijfer minder bevat dan op de bovenste sticker, terwijl de plaat later is uitgebracht. Hield De Munck platen langer in het assortiment of klopt de datering op discogs niet?

Met dank aan Pierre Gouweloos voor het toesturen van de sticker.

donderdag 1 september 2011

Platenzaakstickers #2



Hogenbijl Muziekinstrumenten (Oude Groenmarkt 28 te Haarlem)

Op label Hugues Aufray, 7", Hugues Aufray en direct de l'Olympia, Barclay 70982 (France, 1966)

Op b-kant van het label een sticker met de toenmalige prijs van de single



Het toen toch niet luttele bedrag van fl. 6,50!



Interieur van verkoopruimte in de kelder. De winkel werd in 1984 opgeheven. Zie voor meer informatie http://www.hogenbijl.nl/historie.html