woensdag 28 november 2012

Disque de surprise #4 Ne raccroche pas



Ne raccroche pas is het laatste nummer van de tweede single van Sheila, die in februari 1963 verscheen. De titel is een letterlijke vertaling van het origineel: Don't Hang Up, dat The Orlons in 1962 naar de vierde plek in de Billboard top 100 zongen. In Engeland kwam het tot nummer 39. Ralph Bernet, die ook teksten voor Sylvie Vartan en Johnny Hallyday schreef, vertaalde het naar een Franse versie.
Alhoewel de titel van het nummer letterlijk vertaald is, verschilt de inhoud van de engelstalige en franstalige versie enigszins. In het origineel dreigt de zangeres de relatie met haar vriendje te verbreken als hij ophangt. Ze belt hem op om uit te leggen waarom ze niet op hun afspraak verscheen en dat ze hem toen met iemand anders zag. Sheila smeekt haar vriendje om niet op te hangen omdat ze hem de laatste keer nogal afwijzend heeft behandeld: hij mocht haar niet omhelzen. De volgende keer belooft ze aardiger te zijn. Bovendien heeft ze een fantastische singeltje gescoord, dat hij zeker moet horen, dus: hang niet op!

Bij het nummer hoort ook een originele clip (hoezo is Queen daar ooit mee begonnen???), die een geheel eigen interpretatie van de tekst geeft.
Terwijl de Citroen DS-en op de achtergrond langsscheren, antwoordt de lolligste Gendarme na Louis de Funes bij een schitterende Renault Estafette dat hij zeker niet op zal hangen.



Op de single staat nog een andere cover: Le ranch de mes rêves. Dit is een franstalige versie van de Brook Benton hit Hotel Happiness.

Sheila was in de jaren 60 en het begin van de jaren 70 succesvol en een gedegen concurrente van Johnny Halliday en Sylvie Vartan. Na het huwelijk van Johnny en Sylvie kon ze dan ook niet achter blijven en huwde ze op 13 februari, 1973 om precies 13.13 u. in het Parijse 13de arrondisement de Franse zanger Ringo.
Na haar solocarrière kende ze vanaf 1977 nog een tweede succesvolle periode als de disco-act Sheila and B. Devotion. Het repertoire werd toen engelstalig en ze scoorde een hit met Singin' in the Rain.
Vanaf de jaren 80 treedt ze weer onder naam Sheila op en is nog steeds actief, zoals op haar website te zien en te lezen is.

woensdag 21 november 2012

Platenzaakstickers #79



Studio Fox b.v.
Hengelo Enschedestraat 17 tel. 423293
Enschede Langestraat 19 tel. 318219
Zwolle Spiegelstraat 22 tel. 210959
Arnhem Kronenburgpassage 39 tel. 214861

Op achterzijde Jean Ferrat, LP, Le Polonais..., Disques Festival FLD 747 (Frankrijk, 1982)

Nico Fox begon in Hengelo met zijn eerste Studio Fox. Later kreeg de winkel ook filialen in Enschede, Zwolle, Arnhem, zoals op de sticker te zien. Daar kwamen nog filialen in Apeldoorn en Groningen bij. Alle vestigingen zijn na het millenium overgegaan naar Van Leest, die ze weer doorsluisde naar Free Record Shop. Het filiaal in Hengelo houdt er na 24 december 2012 mee op, zo is te lezen in een bericht in Tubantia, dat ook een korte geschiedenis van platenzaken aldaar geeft.
Het filiaal in Zwolle komt twee keer ter sprake in de rubriek Platenzaken van het blog jeugdsentimenten (waar kocht je je eerste plaatje?). Zwolle heeft momenteel nog twee filialen van Free Record Shop, maar die zitten op andere adressen. Hetzelfde geldt voor de Free Record Shop in Enschede.

Het filiaal in Arnhem van Free Record Shop is inmiddels verhuisd naar nummer 88 aan dezelfde passage waar Nico Fox begon.

TOEGEVOEGD 13 FEBRUARI 2016





Studio Fox
Hengelo Enschedesestraat 17 tel. 23293 
Enschede Langestraat 19 tel. 318219

Op achterzijde hoes, The Who, LP, Who's Next, Track Record 2480 102 (Verenigd Koninkrijk, 1971)

Alfons Roebroek stuurde me deze voorganger van de besproken sticker, toen de eerste uitbreiding vanuit Hengelo naar Enschede had plaatsgevonden, maar Zwolle en Arnhem nog niet ingepalmd waren. Er was bovendien nog geen sprake van een B.V. en bescheiden als Nico Fox was hield het hij nog bij een zilveren achtergrond. Met vier vestigingen verdiende hij ook wel goud vond hij zelf.  

TOEGEVOEGD 4 APRIL 2016

Studio Fox
Hengelo Enschedesestraat 17 tel. 23293
Enschede Langestraat 19 tel. 318219
Zwolle Spiegelstraat 22 tel. 10959

Op achterzijde hoes, Maria und Margot Hellwig, 2 LP, Das goldene Jodel Album mit Maria und Margot Hellwig - Golden Yodel Melodies, Telefunken TS 3162/1-2 (Duitsland, 1979)

Ook deze toevoeging is afkomstig van Alfons Roebroek, de missing link tussen de voorgaande twee stickers. Nico Fox breidde na Hengelo en Enschede uit met een filiaal in Zwolle.
 
TOEGEVOEGD 22 MAART 2023
 
 

Fox Studio B.V.
Apeldoorn - Arnhem
Enschede - Hengelo - Zwolle

Op achterzijde hoes, Robbie Robertson, LP, Robbie Robertson, Geffen Records 924 160-1 (UK, 1987)

De zaken gingen goed met Fox, getuige deze sticker. Er is inmiddels uitgebreid aar Apeldoorn en aan de naam is b.v. toegevoegd. Voor adressen en telefoonnummers is geen ruimte meer op de sticker.
Met dank aan Henk Batelaan voor het insturen van de sticker.

donderdag 15 november 2012

Platenzaakstickers #78



De Jong voor ...
Uw lievelingsplaten.
Ananasplein 11, tel. 61449
Jan Evertsenstraat 201, tel. 134419
Tuinstad Overtoomse Veld

Op voorkant hoes Q65, LP, Revolution, Decca QL 625 363 (Nederland, 1966)

De derde sticker van De Jong op dit blog, na de afzonderlijke stickers van de Jan Evertsenstraat en het Ananasplein. Deze is bovendien de missing link, want bevat de adressen van beide filialen op één sticker.
Het mysterie waar De Jong nu voor was, op de sticker van de Jan Evertsenstraat, is bij deze opgelost: voor uw lievelingsplaten dus! Afgaande op de platen waarop de verschillende stickers te vinden zijn, moet dit de eerste sticker zijn. Wel bijzonder dat Amsterdam Noord een cijfer minder in het telefoonnummer had, vergeleken met Amsterdam West. Een nadere specificatie van waar de winkels te vinden zijn is ook hier aanwezig al moet je wel in Amsterdam bekend zijn om te weten dat Tuinstad Overtoomse Veld twee afzonderlijke stadsdelen zijn.

zondag 11 november 2012

Platenzaakstickers #77



J.G. Bushoff N.V.
Olympiaplein 125, Tel. 72.66.79, Amsterdam-Z.
Uw adres voor Grammofoonplaten

Op achterzijde hoes Chris Montez, 7", No One Knew, CBS 1924 (Nederland, 1973)

Een inmiddels bekend soort sticker zonder poespas.
Over Bushoff aan het Olympiaplein is niets terug te vinden op het internet. Er is nog wel een Expert Bushoff op het Gelderlandplein in Buitenveldert, maar vinyl wordt daar niet meer verkocht.

TOEVOEGING 6 MAART 2015




Een gele variant afkomstig van de voorkant van de hoes van José Feliciano, 7", She's a Woman, RCA 74-16003 (Duitsland, 1969)

Deze toevoeging is ingestuurd door Bjorn Graafland

TOEVOEGING 30 JANUARI 2017

Op achterzijde hoes, Eartha Kitt, LP, Sentimental Eartha, Spark SRLP 105 (Verenigd Koninkrijk, 1970)

Ook deze groene variant is afkomstig van Bjorn Graafland van Concerto. 

 

TOEVOEGING 25 MEI 2021

 

Op hoes, The Hunters, 7", Russian Spy And I, RCA Victor 47-9656 (Nederland, 1966)

Ben benieuwd of de serie met de blauwe variant compleet is. 

Opvallend is dat deze oudste sticker van J.G. Bushoff N.V. (uit 1966) anders is dan de sticker uit 1967 (Platenzaaksticker 146). Daar staat nog Bushoff Philips Service op de sticker.

De eigenaar van de winkel was Johannes Gerardus Bushoff, zo is inmiddels op het internet te vinden. Geboren op 31 augustus 1914 in Amsterdam en van beroep installateur/elektricien. Ook hier hebben we dus te maken met een winkel in elektrische apparatuur, die er vinyl bij is gaan doen aangezien hij toch al platenspelers verkocht.

In de Oud-Amsterdammer van 15 oktober 2013 is een artikel gewijd aan de geschiedenis van de winkel. Johannes Bushoff begon in 1937 met de verkoop van zelfgemaakte lampen, wat uitgroeide tot een elektronicawinkel. Ze verkochten 'vooral apparaten met een stekker', en daar kwamen later ook vinyl en cd's bij. In 1997 verhuisde winkel naar het Gelderlandplein. Toen het winkelcentrum daar gerenoveerd werd maakte Gerard Bushoff, zoon van Johannes en inmiddels eigenaar van de winkel, de overstap naar de A.J. Ernstraat. Daar kun je nog steeds terecht, maar niet voor vinyl.


maandag 5 november 2012

Platenzaakstickers #76



De Discus
Minrebroederstraat 25
Utrecht - Tel. 31 50 70

Op achterzijde hoes Listen the birds/Hoor de vogels 1, 7", European Phono Club Amsterdam EPHT 7 (Nederland, jaar onbekend)

Alhoewel over dit singletje geen precies jaartal bekend is, schat ik het op begin jaren zeventig.
Platenzaak De Discus stamt uit de jaren dertig en zat voor ze naar de Minrebroederstraat verhuisden op Janskerkhof en Oudkerkhof, zo is te lezen op het overzicht van Utrechtse Platenzaken op het blog van Hans Dinkelberg. Daar zijn ook nog een rode sticker, een zegelsticker en wat platenzakken te bewonderen.

TOEVOEGING 1 FEBRUARI 2016


Op achterzijde hoes, Werner Haas, LP, Ravel: Klavierkonzert für die linke Hand, Philips 839 755 LY (Nederland, 1969)

Lang geen slechte schatting dat de bovenste sticker uit begin jaren zeventig dateert, aangezien dit de voorganger is. Het telefoonnummer is een cijfer minder dan de blauwe variant, verder zijn de stickers identiek op de kleur na. De goede kijker ziet bovendien dat de blauwe sticker onderaan een kartelrandje heeft, terwijl de zwarte voorganger rechts een kartelrand heeft. Waarschijnlijk bleek het toch praktischer om het labeltje met de verkoopgegevens onderaan de sticker te hangen over de volle breedte waardoor de kans op spontane afscheuring kleiner was.
 
TOEVOEGING 6 OKTOBER 2024
 

De Discus
Minrebroederstraat 25
Utrecht - Tel. 1.50.70
 
Op achterzijde hoes, Herbert Collum, LP, Herbert Collum an der Silbermannorgel zu Reinhardtsgrimma, Electrola EMI SME 80 741 (Duitsland, 196?) 
 
Exact dezelfde sticker als die hierboven, zij het voorzien van een wit vlakje aan de rechterzijde waar de prijs van de plaat in vermeld stond.