maandag 30 januari 2017

Platenzaakstickers #263





Radio Minkema
Sneek
Kruizebroederstraat 69-71
Telefoon 05150-3104

Op hoes, ???

Een sticker toegestuurd door Pierre Gouweloos, helaas zonder gegevens over de plaat waar hij op zit (wellicht nog steeds). Mijn inschatting is dat hij uit de jaren vijftig dateert, gezien de opmaak: witte achtergrond met tekst in één kleur en een kader in dezelfde kleur er om heen.

De naam geeft al direct aan dat het hier om een elektronicawinkel gaat, waar behalve radio's ook ander audio- en visuele afspeelapparatuur werd verkocht. En daarnaast dus ook geluidsdragers.

Een speldje, aangeboden op Catawiki, levert het bewijs dat Radio Minkema ook televisietoestellen aan de Fries en Friezin bracht.

Op het weblog van Anske Smit komt de winkel van Minkema ook ter sprake. Ze vertelt over een ontmoeting met ene Tjerk in augustus 1966 in het centrum van Hindeloopen. Tjerk was op de fiets en had aan zijn stuur een tas van Minkema met daarin een LP van de Four Tops, Reach Out. Dat moet dan toch in 1967 geweest zijn, aangezien die plaat toen uitkwam. Tjerk was met de trein naar Sneek geweest om daar bij Minkema die plaat te kopen. Er is iets verderop in het blog sprake van Minkema Grammophoonplaten, wat er op zou wijzen dat Minkema of de hele winkel of een deel van het pand ingeruimd had voor vinyl.

Of er nog vinyl is te krijgen in Sneek, weet ik niet, maar in ieder geval niet meer bij Minkema. In het dubbelpand is momenteel een filiaal van Scapino gevestigd.

maandag 23 januari 2017

Platenzaakstickers #262





Krabbendam
Voor uw muziek
Radio Televisie
Gramofoonplaten
R'dam Nw Binnenw. 54

Op achterzijde hoes, The Pia Beck Trio, 10", Pia Beck at the Flying Dutchman, Philips P 13054 R (Nederland, 1955)

Een sticker zoals die vaker in dit blog voorkomt: witte belettering op een blauwe achtergrond, waarbij de naam in cursief en de rest van de informatie in schreefloze kapitalen. Het kartelrandje van de sticker is duidelijk zichtbaar aan de rechterkant.

Krabbendam begon in Amsterdam met een winkel aan de Ferdinand Bolstraat, zo is te lezen in het boek Outsiders door insiders. Er is dan ook een rechtstreekse link met de Amsterdamse beatband. De zoon van winkeleigenaar Krabbendam was Tom Krabbendam die in 1966 en 1967 deel uitmaakte van de Outsiders. Officieel speelde hij gitaar, maar bij menig optreden werd het volume van zijn gitaar op 0 gezet omdat hij nauwelijks kon spelen. Ter compensatie sprong hij hoger dan de andere bandleden en kon het meeste bier verstouwen. Hij werd dan ook vooral aan de band toegevoegd om de podiumact te versterken.
'Tom's vader, Willem Cornelus Harmanus Krabbendam, ooit chef van de montage-afdeling van Philips, is voor zich zelf begonnen met een radiogrammofoonwinkel in de Ferdinand Bolstraat 26. Hij breidt uit met een winkel in Rotterdam aan de Nieuwe Binnenweg 54 en verkoopt later de winkel in Amsterdam.' Zo staat in Outsiders door insiders.
De winkel in Amsterdam wordt waarschijnlijk ergens in de jaren vijftig overgenomen door Rendez Vous Records die zijn stickers in de beginperiode nog van de toevoeging v/h Krabbendam voorzag. Zoals de tekst op de sticker al aangeeft valt Krabbendam in het segment elektronicawinkels die naast afspeelapparatuur en radio en tv's ook vinyl verkochten.
Ook in Rotterdam was de winkel van Krabbendam geen lang leven beschoren. Op een sticker uit de tweede helft van de jaren zestig van (De plaat die ik zocht... heb ik bij) Simonis (gekocht), is de Nieuwe Binnenweg als filiaal aan de winkelketen toegevoegd. Mogelijk bleef Krabbendam nog aan om het filiaal te bestieren, zijn naam verdween hiermee wel definitief uit het gilde van platenwinkels.

Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto die de sticker beschikbaar stelde.

maandag 16 januari 2017

Platenzaakstickers #261

Muziekinstrumenten
E.P. Bom
Zesstedenweg 46
Grootebroek - Tel. 02285-2144

Op hoes, Christian Anders, 7", Du Gehörst Zu Mir, Columbia 5C 006-28775 (Nederland, 1973)

Aan de doorgangsweg van Lutjebroek naar Bovenkarspel of andersom lag Muziekhandel E.P. Bom. Zoals de tekst op de sticker duidelijk maakt, was de winkel gespecialiseerd in muziekinstrumenten en verkocht daarnaast waarschijnlijk bladmuziek en dus ook vinyl. Het bedrijf verzorgde bovendien muzieklessen. Een handige combinatie, want zonder muziekinstrument valt er weinig les te geven en te nemen. Daarnaast was Grootebroek vast ook een fanfare of harmonie rijk.
Mijn indruk is dat vinyl geen grote plek innam bij E.P. Bom, maar toch genoeg om er een sticker voor te laten maken. Een specialisatie lag gezien de voorletters van de heer Bom voor de hand en had mogelijk tot expansie op vinylgebied kunnen leiden.
Alles wijst er op dat de firma Bom ergens in de jaren 80 het loodje legde. Er is nog een advertentie voor Yamaha piano's en orgels uit 1978 te vinden, maar verder levert ook het internet bitter weinig over deze Westfriese muziekhandel op.
Met dank aan Bjorn Graafland van het hoofdstedelijke Concerto die me de sticker stuurde.

dinsdag 10 januari 2017

Jaarlijst 2016





LP’s

1. David Bowie – Black Star
2. Heron Oblivion – Heron Oblivion
3. Black Mountain – IV
4. Toy – Clear Shot
5. Dinosaur Jr. – Give A Glimpse Of What Yer Not
6. Night Beats – Who Sold My Generation
7. William Bell – This Is Where I Live
8. The Rolling Stones – Blue & Lonesome
9. Rich Robinson – Flux
10. Morgan Delt – Phase Zero

Black Star van David Bowie was zonder enige twijfel de plaat die het afgelopen jaar de meeste indruk op mij maakte. Dat staat vanzelfsprekend niet los van zijn overlijden, twee dagen na het verschijnen van de lp. Bowie’s hele leven was een kunstwerk en dit was de voltooiing er van. Achteraf onbegrijpelijk dat geen enkele recensent dit in de teksten herkende. Heron Oblivion is een samenwerkingsverband van newfolkzangeres Meg Baird (Espers) en leden van spacerockband Comets on Fire. Een perfecte combinatie, die met enige regelmaat heerlijk ontspoort. De vierde van Black Mountain biedt weinig verrassingen, maar levert weer een aantal prachtige riffs op. Clear Shot is de derde lp van Toy en wellicht de meest toegankelijke tot nu toe. De synthesizers zijn prominenter aanwezig, maar overheersen geen moment. J. Mascis, Lou Barlow en Murph zijn weer herenigd en leveren een ouderwets heerlijke Dinosaur Jr. plaat af, die de concurrentie met de platen uit de beginperiode moeiteloos aan kan. De derde van Night Beats bevat aanmerkelijk meer variatie dan zijn voorgangers, die uitsluitend recht toe recht aan sixties garagerock bevatten. Er is zelfs een saxofoon te horen. William Bell beleefde zijn hoogtijdagen eind jaren zestig, begin jaren zeventig op het Staxlabel. Zijn productiviteit ligt sinds 1977 op een laag peil en wat er verscheen bevat weinig bijzonders, maar met This Is Where I Live heeft hij de soulplaat van het jaar gemaakt: prachtige teksten en een ouderwetse soulvolle begeleiding. Ook de Stones maakten voor het eerst sinds lange tijd weer eens een beluisterenswaardige lp. Een heel goede beslissing om het voor de verandering eens tot covers van hun oerbronnen te beperken in plaats van nieuwe eigen nummers. Het speelplezier spat er vanaf en Jagger laat nog maar eens horen dat hij op mondharmonica een aardig partijtje meeblaast. Na het uiteenvallen van de Black Crowes zijn de broertjes Robinson beiden vrij actief. Waar Chris inmiddels vervallen is tot steeds vrijblijvendere jamsessies à la The Greatful Dead, maakt broer Rich de meeste progressie. Hij is steeds beter bij stem geworden en levert ook compositorisch steeds mooiere pareltjes af. De afsluiter van 2016 is de tweede van Morgan Delt, het betere psychedelische westcoastwerk in het verlengde van Curt Boetcher en aanverwanten.

Reissues

The Sound of Imker – Train of Doomsday (7”) (Milkcow Records) 
Various Artists – Space Echo: The Mystery Behind The Cosmic Sound Of Cabo Verde Finally Revealed! (Analog Africa) 
Sandy Denny – I’ve Always Kept a Unicorn: The Acoustic Sandy Denny (Island)

Eindelijk had ik hem dit jaar te pakken, de enige single die de Asser formatie Sound of Imker ooit maakte en dan ook nog een betere versie dan de vorige reissue. Dat alles met dank aan het Drentse Milkcow Records. Het Duitse label Analog Africa levert ieder jaar weer een aantal kunstwerkjes af op vinyl voor een uitermate schappelijke prijs. Vooral Space Echo is een aanrader. Het verhaal er achter is dat er begin jaren zeventig een containerschip vanuit New York naar Zuid-Amerika vertrok met aan boord de meest geavanceerde electronische keyboards en synthesizers voor een beurs aldaar. Niet lang na vertrek verdween het schip van de radar om nooit meer getraceerd te worden. Enige tijd later spoelde er op Kaap Verdië een container vol electronica aan. De gevolgen zijn op deze dubbel lp te beluisteren. Island verzamelde voor het eerst uitsluitend acoustische uitvoeringen van solo- en Fairport Conventionnummers van Sandy Denny, een must have voor de liefhebber en dat ben ik.

Concerten

Neil Young & Promise of the Real, 9 juli, Ziggo Dome, Amsterdam
Drivin’ n’ Cryin’, 29 oktober, Q Factory, Amsterdam
Tinariwen, 13 juli, Paradiso, Amsterdam
Kid Congo & the Pink Monkey Birds, 6 juli, Oedipus Brouwerij, Amsterdam

Na het vorige concert van Neil Young, toen nog met Crazy Horse, in de Ziggo Dome had ik me voorgenomen nooit meer een stap in deze zaal te zetten. Toch liet ik me weer overhalen naar Dinosaur Sr. te gaan, deze keer met een band rond twee zonen van Willie Nelson. Hoe dichter het bij kwam hoe minder zin ik er in kreeg. Dat kon dus alleen maar meevallen en dat deed het niet te weinig. Young speelde nummers uit zijn gehele carrière. Nooit gedacht dat ik Revolution Blues, Don’t Be Denied en Razor Love nog eens live zou horen van de meester zelve en dan ook nog in prachtige versies.
Een nog grotere verrassing, voor zover mogelijk, waren Kevn Kinney en companen in Q Factory. De heren zijn inmiddels een dagje ouder en Kinney leek een paar jaar geleden hard op weg naar een uitsluitend zittend bestaan. Niets van dit alles op 29 oktober. De ene na de andere prachtige vertolking, met als absoluut hoogtepunt het van Kinney’s soloplaat Broken Hearts and Auto Parts afkomstige A Good Country Mile. Een meester songsmid, zo bewees hij eens te meer. Juli was live een topmaand in 2016. Binnen een week drie van de beste concerten. Behalve Neil Young ook de Malinese Sahararockers van Tinariwen, die de grote zaal van Paradiso plat speelden, en Kid Congo, ooit guitarist bij The Bad Seeds, The Gun Club en The Cramps en inmiddels al een paar jaar met zijn eigen Pink Monkey Birds op pad. 2016, muzikaal een ‘very good year’.

zondag 8 januari 2017

Platenzaakstickers #260

Gobie Sound
Maastricht
043-478817

Op hoes, Candi Staton, 7", Young Hearts Run Free, Warner Bros. Records WB 16730 (Nederland, 1976)

De tweede platenzaak in Maastricht in dit blog, deze inzending van Edgar Kruize. Het moet destijds een begrip geweest zijn in de zuidelijke Maasstad, aangezien er geen adres vermeld is. Gezien de datering van de sticker en de naam, moeten we hier met een gespecialiseerde platenzaak te maken hebben. Helaas is op internet niets over deze winkel terug te vinden. Wel is er een verwijzing naar een opnamestudio met dezelfde naam. Aanvankelijk zat die in Maastricht, maar begin jaren negentig verhuisde die naar 'een van de hoogst gelegen kerkdorpen in Nederland', Schimmert. Het citaat is afkomstig van Wikipedia en maakt mij altijd nieuwsgierig naar welke kerkdorpen dan nog meer op dezelfde hoogte liggen.

Mijn inschatting is dat Gobie Sounds begonnen is als platenzaak. Wellicht is de naam van de winkel een samenstelling van de beginletters van voor- en achternaam van de eigenaar. Op een gegeven moment is de eigenaar, die kennelijk meer ambities had dan alleen het verkopen van plaatjes, een opnamestudio in Maastricht begonnen. Toen dat bleek te lopen, werd de stap naar Schimmert gezet.

TOEGEVOEGD 21 FEBRUARI 2017

David Janssen stuurde me onderstaand krantenartikel en advertentie waarin Gobie Sound genoemd wordt.

Limburgsch Dagblad, 27 mei 1987