zondag 18 oktober 2020

Platenzaakstickers #367

 

DOL's Muziekhandel
Choorstraat 32
Delft


Op achterzijde hoes, The Beatles, LP, Rubber Soul, Odeon PCS 3075 (Nederland, 1965)

De zesde sticker van een winkel in Delft waar je terecht kon voor vinyl is afkomstig van Jeroen van de Beek. De vorm van de sticker komt overeen met die van Record Rendezvous in Amsterdam. Bij deze is aan de linkerzijde een cirkel leeg gehouden, waarvoor? Zou daar in sommige gevallen de prijs in gestaan hebben? Opvallend is verder dat er twee verschillende lettertypes gebruikt zijn: een voor de naam van de winkel in kapitaal en onderkast en een voor de adresgegevens in kapitaal.

Ten tijde van de sticker zat verderop in de Choorstraat ook Hees & Co, die ook vinyl verkochten. De winkel is in de jaren dertig van de vorige eeuw opgericht en was, zoals uit de naam Muziekhandel blijkt, aanvankelijk gespecialiseerd in bladmuziek en muziekinstrumenten. Later zijn daar ook geluidsdragers in de vorm van vinyl aan toegevoegd. Ik vraag me altijd af hoeveel ruimte er in zo'n winkel werd ingeruimd voor vinyl. Dat zal niet veel zijn vermoed ik, want ook de instrumenten moesten uitgestald worden. Duidelijk is in ieder geval dat DOL's met zijn tijd mee ging en dat je er in de jaren zestig een nieuwe LP van The Beatles kon kopen.

Op internet is te lezen dat je bij Hees & Co naast vinyl vooral afspeelapparatuur, zoals pickups, versterkers en bandrecorders kon kopen. Daarin onderscheidde de winkel zich dus van DOL's. 

In de jaren zestig zat de winkel nog op Choorstraat 32, later is daar het belendende pand op nummer 34 bijgetrokken en ontstond er wellicht een afzonderlijke vinylafdeling. Op 2 juli 2011 verhuisde de winkel naar Binnenwatersloot 18A. Twee jaar later werd de winkel failliet verklaard. Vinyl zal er in de tijd al niet meer te koop zijn geweest.

Choorstraat 32-34 na het vertrek van DOL's muziekhandel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten