woensdag 28 oktober 2020

Platenzaakstickers #368

 

De Nieuwe Muziekwinkel
Utrechtschestraat 39
Amsterdam
Tel. 33788

Op label, Het Ramblers Dansorkest, 10" Shellac, Ramblers Radio Revue, Panachord H 1064 (Nederland, 1939)

Het bewijs dat er al voor Concerto en Oro platen gekocht konden worden in de Utrechtsestraat, toen de straatnaam nog met sch geschreven werd. Wel bijzonder om je winkel nieuw te noemen, want dat zal hij maar zeer kort geweest zijn. Al kwam het wel meer voor, zoals de bijna naamgenoot De Nieuwe Muziekhandel in de Leidsestraat.

Een mooie ronde sticker met golvende randen, dit cadeautje van Concerto. De winkel zat aan de overkant van Concerto op het stuk tussen de Heren- en de Keizersgracht. De naam muziekwinkel wijst er op dat het leeuwendeel van het aanbod in de winkel uit muziekinstrumenten en bladmuziek bestond. Maar daarnaast werden er ook bakelieten platen verkocht. De platen hadden in die jaren nog geen eigen hoes met daarop artiest en naam van de plaat, maar werden verkocht in papieren hoezen waar een ruimte was uitgespaard zodat het label leesbaar was. De aangewezen plek om een sticker op te plakken was dan ook dat label dat altijd zichtbaar was.

Helaas biedt het internet niet meer informatie over deze winkel, dus een lang leven zal hem niet beschoren zijn geweest. De komst van Concerto in 1955 heeft de winkel hoogstwaarschijnlijk niet meegemaakt.

Onderstaande foto dateert uit 1944. Daarop is te zien dat op 39 inmiddels 't Loodgietershuis is gevestigd, terwijl op nummer 41 Muziekhandel H. de Jong zit. Wellicht was tegen die tijd de nieuwigheid eraf en ging de winkel in het naastgelegen pand verder onder naam van de eigenaar.

De beeldbank van het Amsterdamse Stadsarchief bevat ook nog een foto van het pand uit 1922 waarop de muziekwinkel nog niet aanwezig is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten