woensdag 5 september 2018

Platenzaakstickers #329

Radio- en Muziekhandel
G. Molenaar
Burg. Mooystraat 16
Castricum
Telefoon 373
Postgiro 635130
Grammofoonplaten worden niet geruild!

Op hoes, ???, 7", ??? (195?)

In het labelhoesje van Decca zit een single van Kenny Rogers uit 1976, maar dat is niet de originele single die er in hoort. Het hoesje zal ergens uit het eind van de jaren vijftig zijn. Ook de eenvoudige opmaak van de sticker wijst op die datering.

Molenaar is een van de vele radiozaken die ook vinyl verkocht en in dit geval tevens muziekhandel was. Dat lijkt er op te wijzen dat er ook muziekinstrumenten en mogelijk bladmuziek verkocht werden. Twee vermeldingen in het stuk 'Popmuziek in de 60-er jaren in Castricum' op het blog van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum wijzen ook in die richting. Er is sprake van een talentenjacht van Molenaar-Kaal en een optreden van Karin Kent in de zomer van 1966 in de platenzaak van Molenaar-Kaal in de Burg. Mooijstraat. Talentenjacht waren een manier van muziekhandels om hun instrumenten onder de aandacht te brengen van de lokale bandjes en om het musiceren te promoten. De tweede verwijzing maakt duidelijk dat hier sprake is van een heuse platenzaak.

Opvallend is vooral dat in het stuk sprake is van Molenaar-Kaal. Dat doet vermoeden dat de echtgenote van G. Molenaar zich met de platenverkoop bezig hield en de heer Molenaar zelf de radio's op zich nam. Het optreden van Karin Kent wijst er op dat de platenzaak zich met name op de jongeren in Castricum richtte. Molenaar moest in Castricum concurreren met de winkel van Vaalburg (platenzaaksticker 120), al verkocht die naast vinyl nog een heel ander assortiment.

Op de website van de Werkgroep is ook nog een aantal advertenties van de winkel te vinden.





De bovenste advertentie dateert uit 1961, de onderste uit 1968. In de tijd tussen beide advertenties is de naam Kaal dus aan de winkel toegevoegd. Of het een huwelijk van de heer Molenaar met mevrouw Kaal of een samenwerking tussen de heer Molenaar en de heer of mevrouw Kaal was, is niet duidelijk. De sticker op het hoesje dateert in ieder geval van voor 1961 aangezien er in 1961 inmiddels een 2 voor het telefoonnummer is toegevoegd.



Iets wat ik nog niet eerder tegenkwam is dat Molenaar ook radio's en pickups verhuurde. De laatste eventueel ook met 50 of 100 populaire platen!





Hoogstwaarschijnlijk is de winkel het slachtoffer geworden van de opkomst van elektronicaketens eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Er blijken in ieder geval aardig wat Molenaars in de platenbranche in Noord-Holland actief geweest te zijn. Op dit blog zijn er in ieder geval inmiddels al drie, waarvan er twee (Beverwijk en Amsterdam) in ieder geval familie waren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten