zondag 24 maart 2013

Platenzaakstickers #89


foto disco
v.d. Boogaardt
Leyweg 1046 - Den Haag
tel. 666243 - giro 385635

Op achterzijde hoes Edith Piaf, 7" EP, Edith Piaf chante Charles Dumont, Columbia ESRF 1305 (Nederland, 1962)

Volgens dit overzicht van platenzaken in Den Haag had Van den Boogaart in de jaren 50 en 60 in totaal 8 filialen in Den Haag en eentje in Voorburg. Volgens hetzelfde overzicht is de naam later veranderd in HAFO v.d. Boogaardt. Waar de Ha voor staat, is mij een raadsel maar Fo zal wel op fotografie slaan. Op het adres is tegenwoordig Nebo Foto Video Digitaal gevestigd. De firma Nebo is opgericht door ene Van den Boogaardt (1887-1956) waarover meer informatie is te vinden op deze website gewijd aan de Nederlandse camera. Het ligt voor de hand dat de eigenaar van foto disco v.d. boogaardt een nazaat was van deze uitvinder en dat deze stamvader verder leeft in de naam van de huidige winkel.
Met dank aan Stan Rijven van wie ik dit EP-tje cadeau kreeg. Ja, inderdaad, de Stan Rijven van het hoesje waarop sticker nummer 9 van Meershoek staat (uiteraard ook in Den Haag).

p.s. Op mijn vraag naar de herkomst van HAFO kreeg ik twee reacties. Gabber Gijs wijst op de HAFO-keten in Den Haag, http://www.fotohafo.nl/. Volgens hun history pagina staat HAFO voor Haagse Fotohandel het voormalige foto J.B.Hijmans met diverse filialen. Wellicht dat de firma v.d. Boogaardt daar een tijdje deel van heeft uitgemaakt?
Fenna Hummel heeft achterhaald dat de oprichter in 1889, H.A.M van den Boogaardt, twee zonen had die de zaak hebben voortgezet. Zij heetten Hans & Aart. Pak de beginletters van beide namen en je hebt de HA van Hafo.

1 opmerking:

  1. In Den Haag heb je sinds jaar en dag foto HAFO.
    http://www.fotohafo.nl/

    Volgens hun history pagina staat HAFO voor Haagse Fotohandel het voormalige foto J.B.Hijmans met diverse filialen.
    Misschien dat HAFO daarvandaan komt?

    BeantwoordenVerwijderen