woensdag 29 januari 2020

Platenzaakstickers #363

Speciaalzaak in gramm. platen en musce
Disco Ibo
Bos en Lommerweg 249
Amsterdam
Tel. 82.12.05
Gramm. platen worden niet geruild tenzij verzegeld

Op achterzijde hoes, Donizetti, LP, Lucia di Lammermoor: hoogtepunten, Decca 6557 504 (Nederland, 1965)


Ibo's Disco
Bos en Lommerweg 249
Amsterdam
Tel. 020-821205
Speciaalzaak in grammofoonplaten en musicassettes

Op achterzijde hoes, Berdien Stenberg, LP, Rondo Russo, Philips 814 220-1 (Nederland, 1983)

Behalve de naam van de winkel lijkt er weinig veranderd in twintig jaar aan de Bos en Lommerweg 249. De verandering van de vormgeving van de stickers wijst op een overgang van frivoliteit naar zakelijkheid. Is de eerste, die Evert Nijkamp me stuurde, nog een soort art-decolijstje met een lekkere fel oranjegele achtergrond, de tweede is een typische jaren zeventig/tachtig sticker met zwarte belettering op een zilverkleurige achtergrond (moeilijk te fotograferen zoals je ziet), zonder randje of welke vorm van franje dan ook. Opvallend is de naamsverandering van Disco Ibo naar Ibo's Disco. Wat zou daar achter gezeten hebben? De tijdgeest? In de jaren zestig begonnen veel platenzaken met het woord disco gevolgd door de achternaam van de eigenaar, twintig jaar later is de naam van de eigenaar blijkbaar belangrijker dan het assortiment van de winkel.

Eigenaar van de winkel was radiopresentator, cabaretier en cabarethistoricus Wim Ibo. Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat artiesten een platenzaak dreven. In dit blog komen onder andere George Baker, Willie Alberti en Jan Boezeroen voor. Gezien de platen waar de stickers van de winkel van Wim Ibo op staan, is het de vraag of je er ook terecht kon voor de nieuwste single van The Outsiders, Q65 of andere beatbands in de beginjaren van de winkel of de stevigere rockmuziek in de jaren tachtig. Op Het geheugen van West staat een oproep voor meer informatie over de winkel, vooralsnog zonder reacties. Dus wie meer weet kan het sowieso hier kwijt, maar een kopietje op de website van Het geheugen zal de vragensteller, die inmiddels al meer dan vier jaar op een reactie wacht, ook goed doen.

Mijn inschatting is dat de winkel ergens in de jaren tachtig gestopt is. Ibo werd in 1983 65 jaar, dus wellicht was de LP van Berdien Stenberg een van de laatste platen die hij verkocht.

2 opmerkingen:

  1. Zat toevallig voor het eerst op stickertjes te zoeken. Kwam ik dit tegen. Erg leuk om te lezen. Het zilveren stickertje zat bij mij op een album van Yarbrough & Peoples, getiteld "The Two Of Us".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We kwamen in 1972wonen in de Bos en Lommerbuury.. Toen zat de platenwinkel er al. Kocht er wekelijks een L. P van mijn zakgeld.. Je kon er platen beluisteten met koptelefoon.. Latet stond zijn dochter in de winkel.. Was een fijne tind, mooie herinneringen..

    BeantwoordenVerwijderen