zaterdag 14 november 2020

Platenzaakstickers #369

 

Dankers Disco
Schouwburgring
(Tilburg)

Op achterzijde hoes, Corry en de Rekels, LP, Corry en de Rekels, Elf Provinciën 8504 (België, 1969)

Een karige sticker: zwarte belettering op een goudkleurige achtergrond met de naam van de winkel in kapitalen en het adres in onderkast. In de post over Dankers in Rotterdam was al sprake van een gelijknamige winkel in Tilburg en daar is dus! Dankers Disco zal vooral klanten uit Tilburg gehad hebben, want de eigenaar vond het niet nodig de plaatsnaam te vermelden.

De winkel opende op 15 april 1967 de deuren met een optreden van de Tilburgse band The Chumps, zo is te lezen in een artikel in het Brabants Dagblad van 14 juni 2007. En daar is ook een foto van.

Opening van Dankers Disco. Foto: Fotopersbureau Van Eijdhoven

De winkel komt ook voor op het onvolprezen blog van Pierre Gouweloos. Daar is te lezen dat Jan Dankers de eigenaar was ondersteund door Frank en Ans Souter. Daar is ook een aantal interieurfoto's van de winkel te vinden. Voor de oplettende kijker, Pierre is zelf ook op beide foto's te zien.



Aangezien de winkel in een nieuwbouwpand zat, was het interieur destijds ook het nieuwste van het nieuwste. Ruimtelijkheid stond voorop, zoals de foto's duidelijk laten zien. Er was bovendien voldoende gelegenheid om een geplande aanschaf te beluisteren. Met de naam Dankers Disco had Jan 15 jaar later niet meer aan moeten komen, dan was er een heel ander publiek op zijn winkel afgekomen. Uit verschillende blogs komt naar voren dat Dankers de 'hipste platenzaak in Tilburg' was. Dat betekende een ruim assortiment met naast Nederlandstalige krakers als Corry en haar Rekels ook buitenlandse pop en rock. 

Er moet een LP zijn, Tilburg Nu, waarop kort de geschiedenis van Dankers en conculega Fiësta te lezen is. Zodra die in mijn bezit is kan ik dit verhaal nog aanvullen. Vooralsnog blijft het hierbij. Dankers Disco is niet meer en daarover zal het verhaal op de LP weinig uitsluitsel geven, want die is uit 1970.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten