woensdag 29 mei 2024

Platenzaaksticker #391


Discobar
Tel. 011/546.24
Vennestraat 197 - Winterslag

Op achterzijde hoes, The Hollies, LP, Hollies Sing Dylan, Parlophone PMC 7078 (Verenigd Koninkrijk, 1969)

Een sticker met een verhaal, deze inzending van Anton Speijers. De winkel, op de sticker Discobar geheten, werd in de volksmond in Winterslag, een stadsdeel van Genk in Belgisch Limburg, Betty's discobar genoemd. Van hieruit begon het verkoopsucces van Rocco Granata met zijn hitsingle Marina in 1959. Het nummer, in de haast door Granata zelf geschreven als b-kant van de single Manuela, werd een internationaal succes. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht en het werd wereldwijd door bekende artiesten gecovered. Willy Alberti was verantwoordelijk voor de Nederlandse versie. Granata had op eigen kosten 300 exemplaren van de single laten persen en ging daar zelf de lokale platenzaken mee af. De eerste winkel die hij aandeed was de Discobar van Betty Peeters, die 25 exemplaren van Rocco overnam. Niet lang daarna stonden de platenfirma's bij de familie Granata op de stoep en werd de oplage aanzienlijk opgeschroefd.

In 2015 verscheen in het tijdschrift van de lokale heemkundige kring Heidebloemke een artikel over de winkel van Betty. Daarin is te lezen dat Betty, geboren in 1934, op last van haar vader moest stoppen met haar opleiding om de winkel te komen werken. Begonnen als verkoper van dagbladen begin jaren dertig, werd de winkel aangevuld met kachels, lampen, televisietoestellen en radio's en op een gegeven moment ook platenspelers. Daar hoorden natuurlijk gramofoonplaten bij. De platenafdeling werd de verantwoordelijkheid van Betty.  

In 1953 lieten haar ouders nieuwbouw bouwen waarnaar alle winkelactiviteiten werden overgeplaatst. Die vonden eerst in het woonhuis plaats. In die winkel kreeg Betty haar eigen afdeling waar ze platen verkocht. In die afdeling liet Rocco Granata haar voor het eerst zijn single horen. Betty was zo enthousiast over de b-kant dat ze de single over de jukeboxen die ze moest vullen verdeelde en de café-eigenaren een paar 5 Francstukken gaf om de single regelmatig te draaien.

Vader Jean Peeters, dochter Betty en moeder Truike Willems in de winkel in de Vennestraat 105 A (oude huisnummering, tegenwoordig nr. 205). Bron: Heidebloemke


Betty trouwde in met Jean Gyselinck. Enige jaren later besloot het echtpaar hun eigen winkel op te zetten. Dat werd Betty's Discobar, iets verderop in de Vennestraat. De winkel opende op 17 februari 1965. 


Boven: Betty Peeters (links)  tijdens de receptie van de opening van de platenwinkel gelegen op de Vennestraat 197-199 (huidige nummering). 
Onder: Uitnodigingskaartje voor de receptie van de nieuwe zaak (17-2-1965). Bron: Heidebloemke

In de jaren tachtig maakte ze nog, als een van de eersten, de overstap naar cd's. De winkel kreeg het echter steeds moeilijker, door de kleinere winstmarges op cd's en de concurrentie van winkelketens. Toen Betty 42 jaar in het vak zat en de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, hield de winkel op te bestaan. Voor wie nog meer details wil weten, is het hele artikel uit Heidebloemke inmiddels via de website te lezen.

De Genkse groep The Foottappers poserend voor de Discobar ter gelegenheid van de promotie van hun nieuwe single Don't You Cry, 1966. Bron: Heidebloemke 



Met dank aan Heemkring Heidebloemke, die me het artikel uit het tijdschrift toestuurde. Daar zijn ook de foto's uit afkomstig.