maandag 20 april 2015

Platenzaakstickers #190

Dankers-Nobel
Coolsingel
Telef. 133261 - 127621
Rotterdam

Op achterzijde hoes, José Feliciano, LP, Fireworks, RCA Victor LSP-4370 (Duitsland, 1970)

Volgens een aantal mensen dé platenzaak van Rotterdam, Dankers op de Coolsingel, zo is te lezen in de reacties op deze blog over jeugdsentimenten. Schuin aan de overkant van Dankers zat Nobel. Ten tijde van bovenstaande sticker moet er sprake zijn geweest van een samenwerking tussen beide vinylwinkels. In het eerder genoemde blog spreekt iemand zelfs van 'dezelfde eigenaar'. De twee telefoonnummers zullen naar beide winkels verwijzen. Onderaan de sticker de welbekende kartelrand waar de winkel een label met de bestelgegevens van de plaat stonden, zodat er bij verkoop direct een nieuwe besteld kon worden.

Een grote winkel was het in ieder geval, zo is op onderstaande foto van een deel van het interieur te zien.Twee mensen bedienen de minimaal zestien platenspelers waarop potentiële klanten hun  toekomstige aankoop konden beluisteren. In het genoemde blog is ook sprake van luistercabines. De klant is koning ten slotte. Ook in Tilburg blijkt een Dankers platenzaak gezeten te hebben, maar ik heb niet kunnen achterhalen of dat familie of dezelfde Dankers was.

Dat Dankers groot dacht blijkt al uit bovenstaande foto, maar dat is nog een maar een topje van de welbekende ijsberg. Dankers had een eigen platenlabel waarop de firma allerlei verschillende genres op de markt bracht op single en LP en die hoogstwaarschijnlijk alleen bij Dankers te krijgen waren. De achterzijde van de hoezen waren voorzien van een DDB certificaat, Dankers Dienst Betoon.Bij zo'n bedrijf hoort natuurlijk ook reclamemateriaal. Onderstaand speldje kwam ik tegen op marktplaats. Zouden de harde klantenkern er een ter herkenning op het revers gedragen hebben?


Op Discogs zijn de meeste uitgaven op het label Dankers Coolsingel bij elkaar te vinden.

Deze sticker is wederom afkomstig uit de winkelvoorraad van Concerto (of heeft inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden).

TOEVOEGING 17 FEBRUARI 2016


Dankers
Coolsingel

Op achterzijde hoes, The Supremes, LP, The Supremes Sing Motown, Tamla-Motown MTM S-3012 (Nederland, 1967)

Alfons Roebroek stuurde deze variatie op bovenstaande sticker. Dit wijst er op dat de samenwerking met Nobel van latere datum is. Dat Dankers een begrip was in Rotterdam blijkt wel uit de zuinige informatie op de sticker: Dankers Coolsingel was voldoende. De sticker is strategisch geplakt zodat er niets bedekt wordt behalve kale hoes. Geen reden om hem er af te halen dus!
1 opmerking:

  1. Een sticker die je uiteraard geregeld tegenkomt in de Rotterdamse tweehandsvinylbakken. Ook die van het Dankers label kan je eigenlijk niet missen. De algemene hoezen zie je vaak maar toch vooral deze plaat: Metro Music van organist Joop Walvis. http://www.discogs.com/Joop-Walvis-Metro-Music/release/1304739
    Vast heel populair geweest in de tijd dat de Rotterdamse metro werd opgeleverd. Prachthoes eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen