woensdag 17 juli 2024

Platenzaaksticker #392


Glorie
Ceintuurbaan 79
Amsterdam

Op voorzijde hoes, The Beatles, 7", Strawberry Fields Forever, Parlophone R 5570 (Nederland, 1967)

Tegen de tijd dat deze single bij Glorie in de bakken stond, had de winkel van Unico Glorie er net een jaar zijn 20-jarig jubileum opzitten. Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen een single met daarop sketches uit de Snip en Snap revue van René Sleeswijk. De winkel is dus in 1946 opgericht en zat op de Ceintuurbaan tussen de Dusartstraat en de Ferdinand Bol.


De voorzijde van de winkel, zoals afgebeeld op de voorkant van het hoesje is een goede weergave van hoe de winkel er in het echt uit zag, zoals onderstaande uitsnede van een foto uit de beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam laat zien.


Ceintuurbaan 77-79 in 1974. Fotografie: J.M. Arsath Ro'is. 
Bron: Beeldbank Stadsarchief Gemeente Amsterdam

Links, op nummer 77, zat de radio-televisie-afdeling en rechts, op 79, de gramofoonplatenafdeling. Van de audio-afdeling is ook een foto in de beeldbank van het Stadsarchief terug te vinden.


Interieur van de radio-gramofoonafdeling, 1956. 
Fotografie: Jaap d'Oliveira. Bron: Beeldbank Stadsarchief Gemeente Amsterdam

Waarschijnlijk is de winkel begonnen als elektronicawinkel waar radio's verkocht werden, daar zijn later platenspelers en televisietoestellen aan toegevoegd. De platen die aanvankelijk verkocht werden bij de gramofoons kregen later een eigen afdeling in het belendende pand. 

De sticker zoals bovenaan afgebeeld, is later vervangen door een prijssticker.



Op voorzijde hoes, Various Artists, LP, Pop Parade, K-tel  TN 1201 (Nederland, 1976)

In mijn eigen collectie ontdekte ik nog een zegelsticker, of eerder -plakband met daarop de naam van de winkel en beide adressen.

Glorie b.v.
Ceintuurbaan 77-79 Amsterdam-Z. Tel. 738888

Op binnenhoes, Joni Mitchell, LP, Court And Spark, Asylum Records AS 53 002 (Duitsland, 1974)

Glorie was een bekende winkel waar een grote variëteit aan platen te koop was, zoals de dragers van de diverse stickers laten zien. De winkel kende ook een aantal bekende klanten, zo is te lezen op platenzaken.nl. Henk Hofstede van The Nits mocht er elke maand een plaatje uitzoeken. Barend Toet, oprichter van Muziekkrant OOR, stond er achter de toonbank en Gerrit de Jager vereeuwigde de winkel in zijn strip Disco Doorzon, die in het AD verscheen.

Toch had ook Glorie niet het eeuwige leven. Zoals meerdere winkels in dit segment ontstond er in de jaren tachtig gedegen concurrentie van witgoedketens. Zo nam de Valkenberg, die in Amsterdam diverse vestigingen had, de panden Ceintuurbaan 77 en 79 begin jaren tachtig over.


Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto voor de eerste sticker, Hans Dinkelberg van Plaatzaken.nl, waar de jubileumsingle en de nodige informatie te vinden was, Erwin van Delden, die me de hoes met de prijssticker schonk en de Beeldbank van het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam waar de afbeeldingen van de winkel vandaan komen.