maandag 15 april 2013

Platenzaakstickers #93


Grammofoonplatenspeciaalzaak
Van den Akker
Nieuwestad 39
Leeuwarden

Op achterzijde Lou Reed, LP, Street Hassle, Arista 5N 058N 60445 (Nederland, 1978)

Een inzending van Peter Kingma. Een brede tapesticker uit het hoge noorden. Van Akker heeft echter wel zijn best gedaan er iets bijzonders van te maken getuige de muzieknootjes die in de A verwerkt zijn. Van den Akker is nog steeds een speciaalzaak in de Friese hoofdstad met het verschil dat de winkel een lichte naamswijziging heeft ondergaan, het is tegenwoordig Firma Th. van den Akker. Daar kunt u in ieder geval terecht voor de laatste cd van Jan Douwe Slot, zoals op zijn website is vermeld.
Op de website van het gemeentearchief van Leeuwarden is nog het een en ander terug te vinden over het familiebedrijf van Van den Akker. De vader van Pé (Petrus) van den Akker (1924-2008) had een lampen- en radiozaak. Zoals de lezer van dit blog inmiddels weet zijn de platen dan meestal ook binnen handbereik.  De winkel heeft eerst in de Beijerstraat gezeten en is later verhuisd naar het huidige adres. Pé nam de winkel van zijn vader over en inmiddels zal de zoon of kleinzoon van Pé achter de toonbank staan. De verwijzingen in het gemeentearchief zijn naar radio-uitzendingen op de lokale omroep Radio Mercurius en zijn op YouTube te beluisteren en in sommige gevallen te bekijken (ook voor Hollanders te volgen!).

1 opmerking:

 1. Na veertig jaar heeft eigenaar Sied van der Veer (67) op 1 mei 2010 de deuren van zijn platen/CD winkel aan de Nieuwestad gesloten.
  Vanaf de opening (1967) was Grammofoonplaten- CD specialist (JaJa) 'van den Akker' elke vrijdagmiddag de 'Place to be' voor alle bekende Friese diskjockeys (nu DJ's) om hier hun allernieuwste Hit-Tip-Toppers te kopen.
  Voor de echte muziekliefhebber was zijn platenzaak 'het neusje v/d zalm' vanwege het grote veelzijdige repertoire.
  In 1967-1968 heb ik er nog gewerkt met mevr. v/d Akker en Peter.
  Op zondagmiddag 2 mei 2010 organiseerde Sied i.s.m. Ritsko & Poco 'n unieke disk-jockey reünie in zijn winkel.

  Meer info kan je vinden op: www.thegoldenoldies.nl (discjockeys item)

  Vriendelijke groet,
  Sierk Goedemoed (DJ) winnaar van de 'Gouden Microfoon' 1972

  BeantwoordenVerwijderen