donderdag 3 april 2014

Platenzaakstickers #145


Firma P.J. Richter & Zn
P.C. Hooftstraat 121
Amsterdam
Telef. 721184

Op label, Kathleen Ferrier, 10", Blow The Wind Southerly, Decca M 33861 (Nederland, 1955?)

De firma Richter is er weer een in het rijtje audio-apparatuurwinkels waar teven vinyl werd verkocht. Het plaatje laat het zien dat het hier een minimale sticker betreft op het label van zo'n lekker breekbare 10 inch. Hij is nog kleiner dan een postzegel maar bevat al de nodige informatie. Op internet duikt de firma Richter regelmatig op als leverancier van bepaalde audio-apparatuur en van platen. Ergens is te lezen dat Richter in de P.C. Hooftstraat zat 'toen het daar nog gezellig was'. Nou, zo gezellig komt de grotere sticker op de hoes niet over. In ieder geval niet bij mij.



Onder de naam van de winkel staat met koeienletters ATTENTIE!! Verbreek deze zegel niet, alvorens U overtuigd te hebben van de titel dezer plaat. Indien zegel verbroken is, kan deze plaat niet meer geruild worden. Om te voorkomen dat onverlaten, die zich schijnbaar ook al in de jaren 50 in de P.C. Hooftstraat ophielden, het zegel er afweekten en vervolgens weer terugplakten, is het zegel in de hoeken door een stempel van de firma Richter gemarkeerd over zegel en hoes. Maar wat kon men met de plaat uitrichten als het zegel verbroken was? Cassettebandjes om hem op te nemen en vervolgens naar de winkel terug te brengen bestonden nog niet. Misschien waren er toen al piraten die in het bezit waren van een van de eerste bandrecorders, maar toch, echt vertrouwen in de medemens had men bij Richter blijkbaar niet.

De firma Richter is blijkens diverse bronnen ergens in de jaren 80 opgehouden te bestaan. Met dank aan Hofleverancier Concerto voor het aanbieden van dit historische materiaal.

1 opmerking:

  1. Ik ben opgegroeid in de PC en ik heb nog wat singletjes en lp's.. ook van Richter dus. kun je me advies geven of ik daar nog iemand mee kan blij maken?

    BeantwoordenVerwijderen