dinsdag 5 juli 2016

Platenzaakstickers #242

J.A.H. Wagenaar
Muziekhandel
Utrecht

Op achterzijde hoes, Haags Kinderkoor, 10", Vrolijk Kerstfeest!, Philips P 10087 R (Nederland, 1956)

Een Utrechtse platenzaak met verschillende stickers, waarvan dit waarschijnlijk de oudste is. Deze sticker is afkomstig van Evert Nijkamp. Op de website van Hans Dinkelberg van verdwenen platenzaken in Utrecht komt Wagenaar vanzelfsprekend ook voor. Hij meldt dat de winkel vernoemd is naar Johannes Arnoldus Hendrikus Wagenaar, een bekend beiaardier en organist. Hij kon in 1889 een muziekhandel aan het Oudkerkhof 30 overnemen. Wagenaar handelde oorspronkelijk in bladmuziek en piano's, niet verwonderlijk gezien zijn achtergrond. Nadat de winkel verhuisd was naar Oudegracht 109 werden er ook klassieke platen aan het assortiment toegevoegd.


Op achterzijde hoes, Frans Brüggen, LP, Blockflötenwerke des Barock, Telefunken SAW 9560-M (Duitsland, 1970)
Deze sticker, die erg lijkt op de eerste, zij het dat Utrecht hier ook over de volle breedte van de sticker is gedrukt, kwam ik tegen op de boekenmarkt op het Spui. Wagenaar heeft dus jaren met een zelfde opmaak gewerkt. 
Op de website van het Nederlands Grammofoon Genootschap verhaalt een oud medewerker van Wagenaar over de tijd dat hij er werkte. Hij meent dat de winkel vernoemd is naar een nazaat van de oorspronkelijke J.A.H. Wagenaar (er waren er drie met dezelfde initialen die ook alle drie beiaardier zijn geweest). Dit zou betekenen dat de winkel van later datum is en ergens in de jaren dertig gestart is. De schrijver begon in 1971 bij Wagenaar en verliet het bedrijf in 1986.

Bij het verhaal staat bovenstaande ansichtkaart van de Oude Gracht in Utrecht afgebeeld. Links van het midden is een gebouw met drie bogen te zien: nummer 109 met op de gevel de naam Jan Wagenaar. Toen de belendende winkel in bont van Chiotakis vrijkwam werd die bij de winkel gevoegd om ruimte te bieden aan de grammofoonplaten en geluidsapparatuur. Uit die tijd dateert onderstaande folieverpakking met daarop de gegevens van Wagenaar, die Hans Dinkelberg op zijn site bij de winkel heeft geplaatst.

Ergens eind jaren zeventig is de winkel opgesplitst in een platen- en apparatuurwinkel onder de naam Wagenaar Geluid en de pianohandel. Cees Wagenaar bestierde de pianowinkel, neef J.E. Weenink concentreerde zich op het vinyl en de apparatuur. Pierre Gouweloos stuurde me onderstaande stickers van Wagenaar Geluid, helaas zonder de gegevens van de bijbehorende hoezen, zodat datering niet echt mogelijk is.


Op de bovenste sticker is het adres nog weergegeven en is de sticker opgesierd met een stemvork. De winkel is daarna nog verhuisd naar het Voor Clarenburg, waar in 1986 het doek viel.

Momenteel is aan de Oude Gracht op 109 Pearle Opticiens Utrecht gevestigd. In het naburige pand, zit op 107 een filiaal van Vans Store waar gympen gekocht kunnen worden.

1 opmerking:

 1. Even reageren: In de jaren 1889 is het winkelbedrijf Wagenaar begonnen door Johannes Arnoldus Hendrikus Wagenaar, bekend beiaardier en organist en familie van de Componist Wagenaar.
  Aanvankelijk met een winkelovername van muziekhandel Deyrkauff op ’t Oud Kerkhof nr. 30 werd daarna het historische pand Oude Gracht 107-109 met bovenhuis, in 1918 aangekocht. Het pand met de 3 bogen, was voor veel muzikale Utrechtenaren en uit de omgeving, altijd het adres geweest voor de aankoop van piano's, bladmuziek en allerlei kleine muziekinstrumenten.
  In het begin van de grammofoonplatenverkoop was er een grammofoonplatenafdeling achter de piano- en bladmuziekwinkel in een soort achterkamer die links via de ingang 109 bereikbaar. Rechts in het pand op nr 107 was eerst een bonthandel van de uit Griekenland afkomstige familie Chiotakis gevestigd.
  Op de Oude foto van de Oude Gracht staat boven de winkel J.A.H.Wagenaar
  Met vriendelijke Groet,
  Jan Werner, voormalig medewerker klassieke gramm.pl. en geluidsapparatuur van de Firma Wagenaar, later Wagenaar Geluid BV

  BeantwoordenVerwijderen