maandag 3 april 2017

Platenzaakstickers #272

ATB Disco Shop
Wapserveenstraat 565
Den Haag
Telefoon 361285

Op achterzijde hoes, Ricardo Santos and His Orchestra, EP, Holiday in France Vol. 1, Polydor 20 524 EPH (Duitsland, 1956)

Wederom de voor de hand liggende afbeelding van een plaat. Daarnaast lijkt het deel onder de naam Disco Shop op een arm, zoals ze vroeger (ca. 1958) wel op pick ups zaten, waar je meerdere platen op kon leggen die dan een voor een via een ingenieuze systematiek naar beneden zakten om gespeeld te worden.

De winkel lag in de wijk Morgenstond, ten zuidwesten van het Zuiderpark. Grote concurrent in de omgeving was Foto Disco v.d. Boogaardt aan de Leyweg. Vanzelfsprekend is ATB Disco Shop terug te vinden in het overzicht van platenzaken in Den Haag. Daar is ook te lezen dat ATB staat voor Algemeen Technisch Bureau. De winkel had oorspronkelijk haar hoofdvestiging op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Valkenboskade. Op 15 minuten fietsen werd een filiaal geopend aan de Wapserveenstraat. Het ligt voor de hand dat de technische afdeling zich in de hoofdvestiging ophield en dat in de Wapserveenstraat de platenafdeling gevestigd werd. Alweer een voorbeeld van een winkel die zich aanvankelijk in het technische deel specialiseerde - het repareren van radio's, pick ups et cetera - en er later een afdeling vinyl aan toevoegde. Gezien de datering van de hoofdvestiging die van de jaren vijftig tot de jaren zeventig bestond, werd het vinylfiliaal al snel geopend. In het eindeloze stickerarchief vond ik nog een andere sticker waarop de toevoeging Disco Shop ontbreekt, maar die waarschijnlijk toch van latere datum is.

Helaas is niet te achterhalen op welke plaat deze sticker zat, die Bjorn Graafland van Concerto mij stuurde. Het is een onvervalste plakbandsticker waarbij de oorspronkelijke hoeskleur al door de sticker heen komt. Het materiaal duidt er op dat deze sticker van een recentere datum is en dat de toevoeging Disco Shop na verloop van tijd dus is los gelaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten