woensdag 9 januari 2019

Platenzaakstickers #340

Ger Vreeling
Telef. (075) 282332
Wormerveer

Op achterzijde hoes, Alexander Curly, LP, Zilte Zee en Zure Bommen, EMI 1A 064-26675 (Nederland, 1981)

Ook in Wormerveer werd vinyl verkocht, zo bewijst deze sticker zonder franje. Eén lettertype, alles in kapitaal, het lijntje onder de gegevens had nog weggelaten kunnen worden. Ook deze sticker heeft aan de onderzijde de welbekende scheurrand.

De winkel van Vreeling bevond zich op Voltastraat 20 op de hoek met de Wandelweg, zo is te lezen in de beeldbank van Zaanstad. Uit een artikel op de website van het regionale blad De Orkaan wordt duidelijk dat Ger Vreeling, zoals zovelen, begon met het verkopen van muziekinstrumenten en bladmuziek. Later werd daar vinyl aan toegevoegd. Het artikel in De Orkaan komt voort uit een mislukte zoektocht van het blog Verweesde Boeken. Daar poogt de schrijver op basis van gegevens in boeken de oorspronkelijke eigenaar te achterhalen. Als afwisseling ging hij naar aanleiding van een sticker op een LP van Gert en Hermien op zoek naar Ger Vreeling, er vanuit gaande dat de bestickeraar de oorspronkelijke eigenaar van de plaat was. In feite was hij dat natuurlijk ook, zij het als winkeleigenaar. Dat paste niet in het stramien van het blog, maar natuurlijk perfect in het platenzaakstickerblog.

In het artikel in De Orkaan is te lezen dat Ger Vreeling niet alleen muziekinstrumenten verkocht, maar ook muziekles gaf aan jongeren in de Zaanstreek. Zo staat hij vaak aan de wieg van een lokale beat-, pop- of rockband. Op de website van Zaanse Pophistorie is verder te lezen dat hij ook muziekavonden organiseerde waarop zijn leerlingen lieten horen wat ze bij Ger hadden opgestoken. Ik vermoed dat de heer Vreeling zijn winkel ergens in de jaren vijftig is begonnen. Zijn zoon Rein werkte ook in de winkel en nam die later over. Hij was bovendien drummer in diverse lokale bandjes, waaronder The Coopers, die een single uitbrachten.

De sticker op de LP van Gert en Hermien is waarschijnlijk een voorganger van mijn sticker.


Hij is iets afwisselender doordat de naam vet is afgedrukt en bevat bovendien een ander telefoonnummer. Wellicht nam vader Ger zijn telefoonnummer mee toen hij de winkel aan zoon Rein over deed. De naam bleef echter hetzelfde.

Niet lang nadat de plaat van Alexander Curly in de winkel verkocht werd, stopte zoon Rein er mee. Hij deed de winkel in 1983 over aan de gebroeders Renaud, die er een witgoedwinkel van maakten, weg was het zwarte vinyl uit Wormerveer.

De winkel van Ger en Rein Vreeling. Foto afkomstig uit het artikel in De Orkaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten