woensdag 2 januari 2019

Platenzaakstickers #339

Hemmes Import
(Steentilstraat 28)
(Groningen)

Op voorzijde hoes, Guy Clark, LP, The South Coast of Texas, Warner Bros Records BSK 3381 (Verenigde Staten, 1981)

Een opvallende sticker! De plaat kocht ik vorig jaar bij Elpee in Groningen. Kleurrijker ben ik ze nog niet tegengekomen. Het is bovendien een prijssticker. De plaat kostte 33,90 (gulden) en was ondergebracht onder code C, wat waarschijnlijk voor Country stond. Op de sticker staan drie straaljagers. Daar werden vermoedelijk de platen zo snel mogelijk mee overgevlogen uit de VS.

Hemmes was een begrip in Groningen. De heer Hemmes begon de winkel in mei 1940, kort voor de Duitse bezetting, zo is te lezen op de website van Poparchief Groningen. De winkel heette toen Muziekhandel Hemmes en was gespecialiseerd in bladmuziek en accordeons. Onderstaande afbeelding komt van dezelfde website en is waarschijnlijk afkomstig uit een advertentie.






Eind jaren veertig verschijnen de bakelieten grammofoonplaten in het winkelassortiment. De platenafdeling wordt vanaf begin jaren zestig gerund door zoon en opvolger Roel Hemmes. De winkel specialiseert zich in pop en jazz. In 1969 opent Roel in het naastgelegen pand audio-speciaalzaak De Groef.

Als Roel Hemmes in 2003 met pensioen gaat wordt de platenzaak gesloten. Hij heeft nog geprobeerd om de winkel over te doen aan een aantal medewerkers, maar dat is niet gelukt. De Groef was tegen die tijd al overgenomen en bestaat nog steeds. Oud-medewerkers John en Eric begonnen in het jaar dat Muziekhandel Hemmes sloot iets verderop in de straat een nieuwe platenzaak, De jongens van Hemmes.



1 opmerking:

  1. Leuk artikel, ik kan evt nog een paar fotos opsturen van oude labels en tasjes...
    het beste, Eric @ dejongensvanhemmes.nl

    BeantwoordenVerwijderen