donderdag 25 april 2019

Platenzaakstickers #351

Muziekhandel Schutte
[Lievevrouwestraat 31]
Bergen op Zoom

Op achterzijde hoes, Ketelby, 7", Auf einem persischen Markt, Imperial IPE 1007 (Nederland, 195?)

Schutte verzekerde zich er van dat, ook al wist de koper de sticker van de hoes te peuteren, er alsnog een teken van de verkoper op bleef zitten. De stempel naast de sticker is identiek aan de sticker en vermeldt slechts de naam van de winkel en plaats van vestiging.

Uit de afbeelding op de sticker valt al op te maken dat Schutte bladmuziek verkocht. De naam van de winkeleigenaar is creatief op een notenbalk geplaatst waarbij de hoofdletter S is omgevormd tot een G-sleutel en de t's doen denken aan op de balk geplaatste noten.

De naam muziekhandel maakt al duidelijk dat je bij Schutte ook voor instrumenten terecht kon. Dat blijkt ook uit onderstaande advertenties die ik vond op de Krantenbank Zeeland.

Bron: Eendrachtbode, 12 oktober 1951


Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, 13 november 1969

In beide advertenties staat bovendien het adres van de winkel vermeld. De Lievevrouwestraat was een winkelstraat met diverse horeca en tot begin jaren tachtig ook een bioscoop, Luxor. Een omgeving waar ik aan het eind van mijn middelbareschooltijd regelmatig te vinden was in het café 't Wapen van Engelandt, gelegen naast het pand waar ooit Schutte zat. De winkel was eind jaren zeventig al uit het straatbeeld verdwenen.

De eerste advertentie maakt duidelijk dat gramofoonplaten een wezenlijk onderdeel van het assortiment uit maakten. Specialisatie van Schutte was echter het Philips Philicorda-orgel, blijkt uit de tweede advertentie. Die had de plaats van de accordions ingenomen. De winkel zal vooral een klassiek aanbod op vinyl hebben gehad, al wijst de vermelding van Schutte op het blog van Durecodistributeur Pierre Gouweloos er op dat er ook populaire muziek in het aanbod zat. Van datzelfde blog komt onderstaande foto van het pand, waar inmiddels Erotic Dreams is gevestigd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten