maandag 6 mei 2019

Platenzaakstickers #352

Muziekhandel
De Heikrekel
Nieuwendijk 28
Geldrop
Tel. 040-863391


Op achterkant hoes, Duo De Heikrekels, LP, Elk Moment Dicht Bij Jou, Telstar TSP 16945 L (Nederland, 1979)

Een bewijs dat de klassiek vormgegeven platenzaaksticker het lang volhield, deze inzending van Johan Peels. Peels is bij de lezers van Platenblad bekend als de auteur van de vaste rubriek De omgevallen platenkast. Dit keer heeft hij zijn eigen platenkast eens omgekeerd.

De goudkleurige sticker, met zwarte belettering, in de bekende ronde vorm van de vinyl plaat, bevat naast de naam, adresgegevens en het telefoonnummer van de winkel ook nog een afbeelding van een gitaar. Dat lijkt er op te wijzen dat er in ieder geval aanvankelijk ook muziekinstrumenten verkocht werden.

De combinatie van de naam van de winkel en de lp waar de sticker op zit is geen toevallige. De winkel was eigendom van een van de oprichters van De Heikrekels, Wim van Gennip. Met Duo De Heikrekels begon de formatie aan een tweede leven. Met 'Waarom Heb Jij Mij Laten Staan? beleefde het dansorkest De Heikrekels in 1967 hun grootste hit. Waarschijnlijk heeft Van Gennip het geld dat de single binnenbracht geïnvesteerd in zijn platenzaak in Geldrop. Hij was niet de enige die op dit idee kwam, zoals onder andere blijkt uit de platenzaken van Jan Boezeroen in Steenbergen en Zevenbergen of George Baker in Hoorn.

 De Heikrekels in platenzaak De Heikrekel.

'Waarom? Waarom? Waarom?Waarom staat deze platenzaak er nog niet in?', zo begint Johan Peels de tekst die hij met de sticker leverde. 'Wim van Gennip schreef het nummer Waarom heb jij me laten staan? voor zijn dansorkest de Heikrekels (dat al sinds 1962 bestond). Dankzij Johnny Hoes mochten ze in 1967 een single maken voor zijn Telstar-label en aanvankelijk was het nummer alleen in Brabant en Limburg populair. Door airplay bij de zeezender Veronica haalde het de top 40 met een 6e plaats als hoogste positie maar wel 34 weken lang. Ook in België en Duitsland ("Warum?”) boekte men succes. De platenzaak van Wim van Gennip aan de Nieuwendijk 26 kreeg de toepasselijke naam de Heikrekel. Later heeft Wim samen met hammondorganist Gerry van Houtert nog duo de Heikrekels gevormd en op die lp trof ik de sticker aan.'

Hoe lang de winkel precies bestaan heeft, is Peels niet bekend. Op internet is nog wel terug te vinden dat de dochter van Van Gennip de cd-winkel een tijdlang voortzette. Dat duidt er op dat de winkel in ieder geval in de jaren tachtig nog bestond. De winkel haalde het Eindhovense Dagblad toen een DAFje de winkelpui in reed.




Peels weet nog te melden dat er later een parketzaak in zat. Bij een recente renovatie van het pand kwam een naambord van Platenspecialist te voorschijn. 'Wellicht was de Platenspecialist een vervolg op de Heikrekel? Of verkochten ze daar geen vinyl maar houten platen???', zo besluit Peels zijn stukje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten