zaterdag 12 oktober 2019

Platenzaakstickers #358

De Platenkelder
Meent 22-30
Telefoon 121363
Rotterdam

Op achterzijde hoes, Van Wood Quartet, 7" EP, Van Wood Quartet N1, Fonit EP. 4040 (Italië, 1955)

Een oudje, deze inzending van Fons Moers (wiens vinger nog net zichtbaar is op de foto). Dat blijkt niet alleen uit de plaat waar de sticker op zit, maar ook uit de vormgeving van de sticker. Een prachtige cursieve letter voor de naam van de winkel en een schreefloze in kapitalen voor de adres- en telefoongegevens. Dit alles in het zwart op een witte ondergrond.

Het is niet de eerste platenkelder op dit blog, Keizer in IJmuiden ging hem voor, en daar was het bovendien 'gezellig'.

De platenkelder is de ondergrondse voorganger van Oudshoorn, het platencentrum van Rotterdam. En ook tegenwoordig is er nog steeds een platenzaak te vinden: Songs for Sale. Opvallend is dat het aan de adresgegevens te zien een doorlopende kelder van nummer 22 t/m 30 is. Oudshoorn blijkt bovendien ook de eigenaar van de platenkelder, zo valt op te maken uit een advertentie in het Zeeuwse Eilanden-nieuws van 24 november 1956.


Met deze advertentie lijkt ook het mysterie van de 'telediscoservice' die Oudshoorn aanbiedt opgelost. 'Bel 11.64.40 en hoor uw disco-favoriet! Luister per telefoon naar de nieuwste hits van de platenkelder' staat er in de advertentie. Vooralsnog is dit de enige winkel in dit blog waarbij sprake is van een dergelijke dienst. Een voorloper van Spotify!

Getuige de plaat waar de sticker van Oudshoorn op zit, is de platenkelder uiterlijk in 1960 bovengronds gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten