vrijdag 4 oktober 2013

Platenzaakstickers #112


Fa. Hekman
Telef. 05970-3184
Winschoten

Op voorzijde beschermhoes Jim Capaldi, 7", Going down slow all the way, Island 13 609 AT (Duitsland, 1972)

Een schuin afgesneden goudkleurig stukje tape voor de verandering niet op de single zelf maar op het plastic beschermhoesje geplakt. De firma Hekman is nog steeds actief op muziekgebied, zo wijst de website uit. Of dat in 1972 ook al aan de Torenstraat 34 was, geeft de sticker niet aan. Volgens de telefoongids verkoopt Hekman ook instrumenten en bladmuziek. Na sticker 84 van Muziekhuis Adams de tweede uit Winschoten. De muziekwinkels in Winschoten hebben een lange adem, want ook Adams bestaat nog steeds, of is het gewoon een muzikale stad? Beide singles komen uit de collectie van B. Kruize waarvan ik ooit een deel heb gekregen. Het zou anders ook wel erg toevallig zijn als er twee stickers uit Winschoten bij zitten, waarvan de een op een single van Dave Mason en de ander op een single van Jim Capaldi. Prijzen zijn er met deze quizvraag naar de connectie niet te winnen, een beetje muziekkenner weet die en anders is er altijd nog google.


Een plaatje van de huidige winkel

TOEVOEGING 3 OKTOBER 2016

Bert Jalink kocht als geboren Winschoter zijn eerste singletjes bij  Hekman en stuurde me een artikel van Wiebe Klijnstra over het familiebedrijf. Daaruit valt de volgende beknopte geschiedenis van de winkel te destilleren.

Op 10 mei 1925 opende Eltjo Hekman zijn muziekwinkel op de Vissersdijk 7a. Naast bladmuziek verkoopt hij piano's, orgels en andere muziekinstrumenten. Ook 78 toeren platen behoren tot het assortiment. De twee kamers aan de straatzijde waren de toonzaal van de winkel, het gezin moest het met de achterkamer doen. In 1932 verhuizen winkel en gezin naar de Langestraat 54. De firma weet de crisisjaren te overleven door zich ook op feestartikelen te gaan richten. Net voor de oorlog, in 1939, verhuist Hekman naar Torenstraat 34. Na de Tweede Wereldoorlog doet de familie goede zaken met de combinatie muziek en feestartikelen. Het 25-jarig jubileum in 1950 is de aanleiding om de winkel een modern aanzien te geven. In 1956 neemt zoon Jelte de muziekwinkel van zijn vader over. Pa blijft zich wel met de feestartikelen en het uitgeven van toneelstukken bezig houden.

Advertentie ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Hekman's Muziekhandel

Begin jaren zestig laat Jelte Hekman de winkel wederom grondig verbouwen om aan de nieuwe eisen van winkelend Winschoten tegemoet te komen. Na de verbouwing, die een half jaar duurt, beschikt Hekman over een stereoplatenbar. Het verbouwen zit de familie Hekman schijnbaar in het bloed, want in 1967 wordt de winkel wederom aangepast en wordt de klassieke muziekafdeling van de populaire gescheiden. Jelte doet de winkel in 1981 op zijn beurt over aan dochter Trees. Vader Jelte neemt de taken van zijn vader over, de familietraditie getrouw. In diezelfde traditie past Trees de winkel aan aan de komst van de compact disc en de videoband. Om aan de enorme vraag naar videobanden te voldoen wordt in 1983 het buurpand bij de winkel getrokken en opent Trees een filiaal in Delfzijl. Het mooiste is echter tot het laatst bewaard in het artikel: ze verkopen nog steeds vinyl, daar zijn ze nooit mee gestopt! Vorig jaar werd het negentigjarig jubileum gevierd. Mijn voorgevoel vertelt me dat er weer een verbouwing op stapel staat, wellicht een uitbreiding van de vinylafdeling.

De complete versie van dit verhaal is na te slaan in Oud Winschoten, halfjaarlijks tijdschrift over de geschiedenis van Winschoten, jrg. 15 (2013), nr. 30 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten