dinsdag 21 januari 2014

Platenzaakstickers #132Elpee
(Oosterstraat 24-1)
Groningen

Op folie voorzijde hoes, Stephen Malkmus & The Jicks, LP, "Wig Out at Jagbags", Domino WIGLP 327 (EU, 2014)

Een sticker met geschiedenis op een gloednieuwe plaat. Elpee Groningen aan de Oosterstraat is een begrip in de stad Groningen en omgeving voor muziekliefhebbers met een alternatieve muzieksmaak. Het betreft hier geen platenzaaksticker in de originele zin van het woord maar een sticker om extra informatie over de plaat te vermelden. In dit geval was het wellicht beter die niet te weten, want ja, als je kunt kiezen, gaat niemand natuurlijk voor dit exemplaar en wil iedereen de extra single er bij. Maar aangezien die inmiddels niet meer voor handen was, moest ik me tevreden stellen met deze uitgeklede versie (voor de geïnteresseerden, het singletje is aan een kant afspeelbaar en bevat één extra nummer).

Elpee was een keten van platenzaken, verspreid over heel Nederland. Het logo met de vinylplaat achter de naam, stamt nog uit de begintijd. De winkelketen werd opgestart in de jaren zeventig (de schrijfwijze is daar een onbetwistbaar bewijs van) vanuit 's-Hertogenbosch en verspreidde zich langzaam over het land. Elke redelijke stad had op een gegeven moment wel een Elpee-filiaal. Wellicht was Groningen het meest noordelijke filiaal. Het verhaal gaat dat de eigenaar van de keten op een gegeven moment met de gehele kas vertrok, met de noorderzon in de rug, naar een Kibboets in Israël. Daarmee hield ook de keten op te bestaan. Het filiaal in Groningen ging onder een andere eigenaar maar onder de vertrouwde naam verder. De huidige eigenaren, Jan Gorter en Jan Kooi, namen de zaak een jaar of negen geleden over. Ook andere filialen van Elpee bestaan nog, maar zijn onder een andere naam verder gegaan.

De naam van de winkel is ook nog op de prijssticker te vinden, maar dan zonder de toevoeging Groningen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten