zondag 25 mei 2014

Platenzaakstickers #151Muziekwinkel Frits Willemsen
(Raalte)

Op voor- en achterzijde hoes, Jim Croce, LP, I Got a Name, Roadrunner RR 9998 (Nederland, 1981)


Het was een kwestie van tijd, maar nu is het dan zover. Deze sticker werd aangeleverd door zoonlief, die zoals u wellicht al kon raden, eveneens besmet is met vinylvirus. Het is nog onduidelijk of het genetisch bepaald is of via op de vingertoppen aanwezige bacillen met het vinyl als intermediair wordt overgedragen. Maar besmettelijk is het zéker.

Twee stickers op één LP! Op de voorzijde een zwarte versie op papier. Op de achterzijde een goudkleurige op transparant plastic. Dat alles om duidelijk te maken dat je in Raalte niet om Frits Willemsen heen kon. Toepasselijk zijn de initialen FW aangebracht op een LP, waarvan de draaiende beweging wordt gesuggereerd door de uitloop met daarin Muziekwinkel Frits Willemsen.

De muzikale carrière van Frits Willemsen begon in 1976 bij Fresi Disco aan de Lange Bisschopstraat in Deventer, zo valt te lezen in een artikel in het voorjaarsnummer 2013 van de Roalter Wind. Zijn carrière kende een vliegende start, want na drie maanden werd hij al gevraag filiaalhouder in Den Bosch te worden. In 1979 verkaste Willemsen terug naar het oosten des lands en werd bedrijfsleider bij het filiaal van de keten Walk In in de Herenstraat in Raalte. Toen daar in 1980 personeel weg moest, was het volgens de regel Last In First Out, Frits die moest vertrekken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus begon Willemsen in 1981 zijn eigen platenzaak aan de Molenhof in Raalte. Het ging Willemsen voor de wind want in 1983 verhuisde hij naar een groter pand aan de Molenhof om in 1987 naar Herenstraat 10 te verhuizen. In 1995 besloot Willemsen het bijltje er bij neer te gooien. Willemsen werkte daarna nog een aantal jaar voor het Raaltse Music Centre, maar stopte in 1999 definitief als muziekverkoper. Wie een gedetailleerder verslag van de muzikale loopbaan van Willemsen wil, kan terecht in het eerder genoemde stuk in de Raolter Wind. Daar zijn bovendien wat persoonlijkere anecdotes te vinden.
Momenteel is EP Jan Oosterwechel in het pand aan de Herenstraat gevestigd, een electronicawinkel. Platen en cd's worden daar niet meer verkocht, maar voor een geluidsinstallatie of platenspeler kun je er terecht.

Frits Willemsen in zijn winkel aan de Herenstraat ca. 1984, 
getuige de Springsteenbox uit dat jaar die hij vast heeft


Geen opmerkingen:

Een reactie posten