donderdag 30 oktober 2014

Platenzaakstickers #162

Phonobar
Gerrit de Jonge & Zonen
Oranjestraat 2
Axel
Tel (01155) 565

Op achterzijde hoes The Golden Ear-rings, 7", That Day, International Polydor Production 421 023 (Nederland, 1965)

Amanda Brandellero leverde met deze sticker een nieuwe toevoeging aan de platenwinkel, de grammofoonplatenhuis en de discobar. De phonobar van Gerrit de Jonge & Zonen ging in Axel de concurrentie aan met de firma Koster Dey van stickers 40 en 130. In tegenstelling tot Koster Dey die het moesten hebben van muziekinstrumenten, had Gerrit de Jonge een elektronicawinkel. Van een echt winkelpand is geen sprake, getuige onderstaande foto. De familie hield zich schijnbaar op de eerste verdieping op terwijl de begane grond plaats bood voor de zakelijke activiteiten van Gerrit en zijn zonen (die mogelijk rechts op onderstaande foto te zien zijn).


Niets aan de buitenkant doet vermoeden dat hier ook nog een oergezellige phonobar is ondergebracht, waar de jongeren van Axel hun opruiende muziek op vinyl aan konden schaffen.


Eén aanblik maakt direct duidelijk dat hier met recht van een bar gesproken kan worden, inclusief bijbehorende krukken. De tap is vervangen door drie keer twee luisterhoorns, eentje voor rechts en eentje voor links. Op de onderste twee rijen langs de muur staan singles, daarboven lp's. Direct links van de bar zijn nog een paar bakken met singles te onderscheiden, de singles die inmiddels uit de hitparade waren verdwenen of de tips??

Gerrit de Jonge is nog steeds actief, getuige het telefoonboek. Waarschijnlijk betreft het een zoon van de oude Gerrit die wellicht zelf nog op nummer 2 woont maar het zakelijke gedeelte naar de overkant van de straat op nummer 5 heeft verplaatst. Hij is samen met compagnon Van Cadsand hofleverancier van Bang & Olufsen en zit dus nog steeds op het oorspronkelijke werkterrein van het familiebedrijf. Er is daarnaast een Gerrit de Jonge Techniek BV die hetzelfde logo als de winkel in Axel voert en vestigingen in Terneuzen en Goes kent. Dit bedrijf heeft ook een website, waar helaas bij het kopje Over ons een geschiedenis van het bedrijf ontbreekt en ook geen verwijzing naar de vestiging in Axel staat, hoewel de telefoongids nog wel een vermelding op de techniek bv geeft. Zouden de zonen ieder huns weegs zijn gegaan, waarbij de een zich in audio-visuele apparatuur heeft gespecialiseerd en de ander in techniek?Geen opmerkingen:

Een reactie posten