maandag 9 februari 2015

Platenzaakstickers #178

1852
Rijken & De Lange
(Rotterdam)

Op achterzijde hoes, Rafael Kubelik - Wiener Philharmoniker, LP, Smetana - Die Moldau, Mein Vaterland (Teil 1), Decca 6.41518 AN (Duitsland, 1975)

Een winkel met geschiedenis, Rijken & De Lange, zo laat de sticker die Fons Moers me stuurde duidelijk zien met het jaartal 1852. Het bedrijf werd in 1852 begonnen door de gebroeders George,Jan en Christiaan Rijken. De gebroeders handelen in en stemmen piano's. In 1860 sluit Samuel de Lange, als organist in de St. Laurenskerk vaste klant van de Gebr. Rijken, zich bij de gebroeders aan en is de firmanaam een feit. De gebroeders zijn niet erg gemakkelijk in de omgang, zowel onderling als met derden, zo leert de geschiedenis van het bedrijf op de website van de firma. Bij de bombardementen op Rotterdam op 14 mei 1940 wordt de gehele winkel met inventaris vernietigd. Maar Rijken en De Lange zit niet bij de pakken neer en betrekt nog geen half jaar later een noodwinkel. In 1953 wordt een nieuwe winkel aan de Korte Lijnbaan geopend. Na nog een verhuizing in de jaren tachtig naar de Coolsingel, vindt de firma in 2006 een onderkomen in de Vlasfabriek aan de Overschieseweg 10b. In 2014 stopt men met de verkoop van piano's en vleugels en gaat verder als pianotechnisch servicebedrijf. Het vinyl was waarschijnlijk al lang voor die tijd uit de winkel verdwenen, maar werd aan de Korte Lijnbaan nog wel verkocht.
Zoals onderstaande ansichtkaart laat zien, stortte de firma Rijken & De Lange zich ook op de verkoop van tv-toestellen en audioapparatuur. De foto dateert waarschijnlijk uit de jaren zestig, getuige de Triumph Herald Vitesse midden in beeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten