donderdag 5 februari 2015

Platenzaakstickers #177Lampe Radio
als nachtegalenzang!
Ged. Singel 30
Tel. 2208
Assen

Op label, Caterina Valente, 7", Tipitipitipso, Polydor ‎23 403 (Duitsland, 1957)

De tweede sticker van een vinylverkoper in de provincie Drenthe, na 170 van de Troubadour. Ook de driehoek was erg in als platenzaaksticker in de begindagen, waarbij blauw of rood de achtergrondkleur was. Lampe gaf er nog een originele toevoeging aan door op een cursief capitaal van de L een zingende 'nachtegaal' af te beelden.

Begonnen als monteur in een radiohandel in Sneek, neemt Ben Lampe op 1 maart 1948 de winkel van Radiohuis De Jong aan Gedempte Singel 30 in Assen over. Al snel voegt hij als eerste in Noord Nederland televisietoestellen aan zijn assortiment toe. Met de komst van de televisietoren in Hoogersmilde in 1958 willen steeds meer Assenaren een televisie. De zaken gaan Lampe voor de wind. Hij koopt een apart pand voor de reparaties en iets verder op de Gedempte Singel op nummer 40 verkoopt hij grammofoonplaten. Ten tijde van de sticker was van deze uitbreidingen nog geen sprake.
Toen in de jaren zeventig het centrum van Assen voetgangersgebied werd verhuisde Lampe met zijn winkel naar de Minervalaan. Hij was van mening dat de klant met de auto tot voor de winkel moest kunnen komen. Om de concurrentie met de grote winkelketens aan te kunnen, koopt Lampe met een aantal collega's gezamenlijk in en staat zo aan de wieg van de elektronicaketen Expert. Expert Lampe is nog steeds een begrip in Assen en wordt gerund door de zoon en kleinzoon van Ben Lampe.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit een artikel uit het Asser Historisch Tijdschrift van Ger Gramsma. Daarin stond ook onderstaande foto van het winkelpand aan de Gedempte Singel.De eerste winkel van Lampe aan de Gedempte Singel. (collectie B. Lampe, Hooghalen)

De oplettende kijker zit het logo van Lampe in de rechter bovenhoek op de linker winkelruit terugkeren. Opvallend is dat daar de 's is toegevoegd: Lampe's Radio.

Met dank aan Hans Dinkelberg die me de afbeelding van de sticker stuurde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten