dinsdag 1 maart 2016

Platenzaakstickers #228


U geniet het meest
met een plaatje van de Leest
Muziekhandel
Amsterdamsestraatweg 81
Tel. 14480
Giro 2472781

Op label, Koninklyke Nederlandsche Marine Kapel, 12" Shellac, Defileermarsch der Koninklyke Nederlandsche Marine, Odeon AA 178007 (Nederland, 193?)

Een prachtige naam voor een boekenwinkel of een schoenmaker, maar in dit geval verkocht De Leest muziek(instrumenten). Een klassieker! De fijne, zwierige belettering heeft de jaren doorstaan, maar lichte slijtage maakt de sticker moeilijk leesbaar. Vooral het gironummer is gokwerk. De kop van het Odeontorentje komt net boven de halfronde sticker met uitstulpinkjes aan de zij- en bovenkant uit.

Vanzelfsprekend is deze sticker ook terug te vinden in het overzicht van Hans Dinkelberg van verdwenen platenzaken. Daar staat ook nog een advertentie in het Utrechts Nieuwsblad uit 1942. Daaruit blijkt dat we te maken hebben met C. de Leest. In de advertentie staat dat nog een keuze uit 25.000 nummer is en 'Denkt U er om, oude platen inleveren!' Zou dit te maken hebben met oorlogsschaarste of was dat ook daarvoor al gebruikelijk? Dergelijke bepalingen maken dat het in die tijd in ieder geval moeilijk geweest zal zijn om een redelijke collectie op te bouwen, tenzij ook niet-liefhebbers ingeschakeld werden een zogenaamde eerste aankoop bij De Leest te doen. Het is zo ongeveer het tegenovergestelde van de op veel latere verzegelstickers voorkomende tekst, dat platen met een verbroken zegel niet meer geruild kunnen worden, of dat platen sowieso niet geruild kunnen worden.

De plaat zit in een prachtige dik papieren, haast vilten winkelhoes waarop op de voorkant een dame met een ultrasmalle taille met een licht bredere heer danst op muziek uit een gramofoonkast. Dezelfde tekst als op de sticker begeleidt het dansende stel. Op de achterzijde wordt het assortiment van De Leest aangeprezen.
Dames en heren bespelen de accordeon met wervende teksten als 'Zoo spelend zorgen verdrijven. Die heeft een Settimio-Soprano Accordeon van...', Luister eens hoe prachtig!' (met dezelfde accordeon van...) en 'Hij is overal welkom! Met z'n accordeon van...'. Daarnaast prijst De Leest de koffergramofoon aan met 'Hoor uw lievelingsmelodie wanneer en waar ge wenst!' Ook verkocht de muziekhandel gitaren. C. de Leest stak degenen die twijfelden aan hun capaciteiten een hart onder de ruim met 'Hawaianmuziek... kunt gij ook spelen! Vraag eens inlichtingen over de Guitaar en z'n gemakkelijke bespeling'. Aan de reclame kan het niet gelegen hebben.

In hetzelfde overzicht noemt Hans Dinkelberg ook de opvolger van De Leest: Muziekhandel Metro. Deze winkel wordt al in 1950 in de telefoongids vermeld als zittende op het adres Amsterdamsestraatweg 81, zo heeft hij achterhaald. Dat duidt er op dat C. de Leest zijn winkel aan het eind van of net na de Tweede Wereldoorlog aan de heer C. Cedor heeft overgedaan. Geen van de kinderen De Leest zag er schijnbaar brood in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten