woensdag 23 maart 2016

Platenzaakstickers #230


Disco-Tec Les Frangins
243, Chaussée de Waterloo
Bruxelles 6
Tel. 37.58.02

Op achterzijde hoes, Sammy Davis Jr., 2 LP, That's All, Vogue/Reprise CRV 6068/RS 6 237 (Frankrijk, 1966)

Op deze 'day after' is de keuze voor een volgende platenzaaksticker niet zo moeilijk, dat wordt een eerbetoon aan Brussel. Dat is dan weer het voordeel van een aardige voorraad achter de hand hebben.

Les frangins betekent in het Nederlands de broers. Op zich een rare naam voor een platenzaak tenzij er natuurlijk sprake is van een familiebedrijf, hetgeen hier niet het geval is. Ook het plaatje lijkt niet echt bij de naam te passen, een meisjeshoofd met daarvoor een gitaar.

De winkel aan de Waterlose Steenweg, zoals de Chaussée de Waterloo voor de Nederlandstaligen in Brussel heet, was eigendom van Georges Breval. Breval richtte in 1960 zijn eerste bandje op, The G-Boys. In 1961 werd de naam gewijzigd in Les Frangins, zie daar de herkomst van de naam van de Disco-Tec. Meer informatie over de band is te vinden op het blog Belgarock. Daar staat ook onderstaande foto van de band.


LES FRANGINS in de bezetting van 1962
vlnr: Lou Pascal - Louis Gomez - Louis Gilles - Georges Breval

Thuisbasis van de band was de Brusselse deelgemeente Sint-Gilles. De band nam een aantal singles op (zie Discogs) en kende een aantal bezettingswisselingen en was actief tot in de jaren zeventig. De band won begin jaren zestig het 'Grand Championnat de Belgique de Twist' en kreeg een platencontract bij Hebra Records. Er werd in Brussel zelfs een dancing opgericht onder de naam Club Les Frangins, wat al snel de thuisbasis van de band werd.
 
Om zijn inkomsten wat te spreiden opende Breval in 1966 zijn eigen grammofoonplaten- en audio-apparatuurwinkel, waarbij hij dankbaar gebruik maakte van de bekendheid van zijn band door de winkel daarnaar te vernoemen en het logo van de band ook in de winkel te voeren.
Inmiddels zijn zowel de dancing, als de band en winkel verdwenen en huist volgens de Guide d'Or (de Waalse Gouden Gids) momenteel het verhuurbedrijf in luxe auto's zonder chauffeur van Beni Znassen aan de Waterlose Steenweg 243. Alle verwijzingen naar Les Frangins mogen dan uit het Brusselse straatbeeld verdwenen zijn, op internet zijn ze nog steeds te vinden en hebben ook een eigen website.

Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto voor de sticker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten